Lahjat kakkii halko, heittää vauva tai tuo noita-akka – lue Tripsteri-kaupunkien joulutavoista!

Lahjoja kakkiva halko, kuusen heittävä Kristus-lapsi ja vasta loppiaisena lahjat tuova vanha noita-akka… Joulua juhlitaan Euroopassa todella monella tavalla. Monien maiden perinteiden rinnalla suomalainen joulupukki alkaa kuulostaa ihan laimealta! Kuumaa on joulun vietto myös Tokiossa, kun koko kaupunki kipaisee treffeille.

Lue, kuinka joulua vietetään Tripsteri-kaupungeissa ympäri maailman.

Barcelonassa lahjoja kakkii halko

Kataloniassa ei lahjoja tuo joulupukki, vaan Cagatió, eli Kakkahalko! Ennen joulua olohuoneen perällä olevaa halkoa on ruokittava vaikka mandariineilla. Aattoiltana halko kakkii lahjat takamuksessaan olevaan säkkiin lasten lyödessä sitä kepeillä ja laulaen ”Kakkaa paljon lahjoja”.

Katalonian ulosteaiheiseen jouluperinteeseen kuuluu tietysti myös joulukuvaelman kakkiva paimen: el caganer. Housut kintuissa oleva kakkija sijoitetaan siis tyynesti perheen jouluseimeen Jeesuksen, Marian ja Joosefin kanssa. Joulutorit, tavaratalot ja matkamuistokojut kaupittelevat joka vuosi myös julkkiksia, kuten Barçan pelaajia esittäviä erikoiskakkijoita. Suuria jouluseimiä näkee ympäri kaupunkia, ainakin Katedraalin sisäpihalla.

Mitä Barcelossa syödään jouluna? Lue lisää Barcelonan joulusta!

Wienissä helähtää tiukukello

Jouluaattona itävaltalaiseen ja moneen muuhun eurooppalaiseen perheeseen ei saavu pukki vaan Christkindl, eli Kristus-lapsi. Christkindl heittää jouluaattona lahjat ja koristellun joulukuusen yllättäen perheen tupaan. Tiukukello helähtää ja asiat vain ilmestyvät.

Tilanteet voivat olla jopa traumaattisia – useampikin itävaltalainen on kertonut, kuinka lapsuuden jouluun kuului pettymys siitä, kuinka kesken kaiken joutui viereiseen huoneeseen, kun muut tuntuivat tekevän jotain kivaa. Tiedetäänpä erästä tätiäkin roikotetun enkelinä parvekkeelta, että joulun lumo säilyisi.

Joulun odotukseen Itävallassa liittyy myös paljon taikauskoa. Lue lisää Wienin joulusta!

Madridissa odotetaan lottovoittoa

Myös espanjalaiset ovat joulun aikaan taikauskoisissa tunnelmissa. Madridissa haaveillaan joulun alla El Gorgosta, Läskistä. Läski ei kuitenkaan viittaa ihraan, vaan joulun lottopottiin. Jos kuljeskelet Madridissa Sol-aukion läheisyydessä, et voi olla huomaamatta satojen metrien jonoa, joka kiemurtelee talojen välissä. Jonotuksen päämääränä on Doña Manolitan lottopiste (C/Carmen 22), joka on kuuluisa voitokkaista kupongeistaan. Näitä lottokuponkeja havittelevat madridilaiset (ja muutkin) voivat jonottaa jopa kuusi tuntia, vaikka muualta kupongin voisi ostaa jonottamatta.

Lue lisää Madridin joulutunnelmista!

Roomassa pelataan korttia

Joulupukki ei kuulu Italiassa perinteiseen jouluun, vaikka nykyään niitä näkeekin vähän siellä ja täällä. Aikoinaan lahjat toi loppiaisena vanha noita-akka Befana. Tuhmat lapset saivat Befanalta pelkkiä hiiliä. Nykyään lahjat annetaan joko jouluaattoyönä messun jälkeen tai joulupäivänä. Ennen joulua lahjoja on saatu jo Lucian päivänä, joka on tärkeä juhla varsinkin Pohjois-Italiassa.

“Monet pelaavat pokeria rahasta aattoyönä.”

Aattoyönä on valvotaan. Nuoret hakeutuvat usein aattoillallisen jälkeen toistensa luokse pelaamaan lautapelejä tai korttia. Monet pelaavat pokeria rahasta aattoyönä.

Jouluaattona ei Italiassa ole tapana syödä lihaa. Eri alueilla on omat perinneruokansa joulunakin. Lue lisää siitä, mitä Roomassa syödään jouluna

Lissabonissa pöydän kunkku on turska

Portugalissa jouluvalmisteluihin kuuluu löyhkäävän kuivatun turskan ostaminen. Perinteisin jouluateria koostuu yön yli liotetusta ja sitten keitetystä, usein kovin suolaisesta turskasta, vihreästä ”joulukaalista” ja keitetyistä perunoista.

Se vaikuttaa hiukan erikoiselta: turskaa syödään Portugalissa ympäri vuoden, ja keitetty turska on turskaruokalajeista kaikista vaatimattomin.

Portugalin turskaperinne juontaa myös uskonnosta. Jouluaattona katolisten oli määrä paastota, joten lihaa ei pöytään sopinut kattaa.

Lue lisää joulusta Lissabonissa!

Virossa syödään terveyttä tulevalle vuodelle

Aattoiltana virolaisissa perheissä pöytä katetaan notkuvaksi ja ruuat ovat esillä koko yön – jokaisen, niin elävän kuin jo toiselle puolelle siirtyneen, tulee saada syödäkseen niin paljon kuin napa vetää.

“Henget tulevat joulun aikaan vierailulle.”

Jouluyönä tulee syödä seitsemän, yhdeksän tai kaksitoista kertaa. Se tuo seuraavalle vuodelle terveyttä, onnea ja menestystä – eikä tule puutetta leivästä koko vuonna. Virolaiset todella pitävät kirjaa syömisistään jouluna, että tulee varmasti syötyä tarpeeksi monta kertaa.

Henget eli edesmenneet sukulaiset ja ystävät, tulevat joulun aikaan vierailulle ja pöytä on koreana myös heitä varten.

Virolaiset syövät jouluna mustaamakkaraa, hapankaalta ja sianpaistia – joulukinkkua on pöydästä turha etsiä. Joulupöytään kuuluvat myös olut, joululeipä ja pähkinät.

Lahjojen jakaminen on virolaiskodissa pidempi prosessi. Joulupukki ilmoittaa lahjansaajan ja lahjansaajan tulee lunastaa lahja pukilta laululla, runolla, taikatempulla tai jollain muulla pienellä ohjelmanumerolla.

Lue lisää joulusta Virossa ja Tallinnassa!

Joulukanaa Japanissa – kahden kesken

Japanissa perheet eivät juhli joulua yhdessä kinkun äärellä, vaan pariskunnat kipaisevat treffeille pikakanaa popsimaan. Jo vuosikymmenien ajan japanilaisten joulusuosikki on Kentucky Fried Chicken -ketjun kana-annos, joka tilataan hyvissä ajoin etukäteen. Jälkiruuaksi nautitaan joulutäytekakkua, jonka koristeena on mansikoita ja äärimmäisyyksiin yltyviä joulusommitelmia.

Illan hämärässä vuoden romanttisin ilta täydentyy käyskentelyllä talvivalaistussa Tokiossa, jonka välkehtivät taideteokset kuvataan edestä ja takaa. Kultakäpyselle saatetaan antaa söpöilylahja, mutta lahjasäkkiä kantaa vain buddhalainen munkkijumala Hotei.

Koska joulu ei ole pyhäpäivä, herätään joulupäivänä kenties hotellista, mutta lähdetään sitten normaalisti töihin.

Lue lisää Hoteista, kakkuhärdellistä ja siitä, miksi japanilaiset miehet toisinaan pelkäävät jouluaattoa!

Pekingissä joulu näkyy ja kuuluu

Pekingin ostoskeskuksissa voi joulukuussa erehtyä luulemaan, että kiinalaiset juhlivat joulua. Kaupat on koristeltu pukkikuvin ja kimallenauhoin. Aulassa on näyttävät jouluvalot ja ehkäpä elävä joulupukki ottaa lapsia syliinsä kuvattavaksi. Kilisee, kilisee kulkuset ja Jouluyö, juhlayö soivat kaikkialla.

Pekingiläisistä onkin kivaa käydä joulun alla (ale-)shoppaamassa ja katselemassa koristeita, mutta vain hyvin pieni osa mannerkiinalaisista viettää joulua mitenkään muuten. Osa nuorisosta järjestää keskenään kemuja joulukoristelluissa baareissa. Nuoret parit voivat käydä eksoottisella jouluillallisella länsimaisessa ravintolassa ja antaa toisilleen lahjoja. Joissain rikkaissa perheissä saattaa olla kuusi ja paketteja sen alla.

Juhlijoista juuri kukaan ei tunne joulun sanomaa. He usein uskovat, että joulun syvin tarkoitus on lahjojen antaminen. Kiinan pieni vähemmistö kristityt toki tietää Jeesuksen syntymäjuhlan ja viettääkin sitten joulua hartaasti ja riemukkaasti. Hongkongissa joulu on brittitaustan ja kristittyjen painoarvon vuoksi vapaapäivä.

Lue lisää Pekingistä Tripsterin oppaasta!

Ruotsissa palaa pukki

Ruotsissa joulua vietetään kuumissa tunnelmissa. Olkinen Gävlebocken, eli Gävlen pukki aloittaa joulunodotuksen. Se pystytetään vuosittain ensimmäisenä adventtisunnuntaina Gävlen kaupungin Slottstorgetille. Vuosittain koko Ruotsi jännittää, koska 13 metriä korkea perinnepukki on poltettu sen historian aikana lähes 30 kertaa. Useimmiten pukki on sytytetty käsin. Kerran se on jyrätty autolla.

Olkipukilla on omat Twitter– ja Instagram-tilit sekä blogi. Aikaisempina vuosina vedonlyöntitoimistoissa on voinut veikata, selviääkö pukki ehjänä vai ei. Gävlen kaupungin verkkosivuilla voi seurata pukin lyhyttä elämää livenä. Vuonna 2014 pukki poltettiin aamutuimaan 21. joulukuuta. Näkeekö pukki aaton tänä vuonna?

Lisää Ruotsi-kuulumisia voit lukea Tripsterin Tukholma-oppaasta!

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *