”Hyvää on elämä, parempaa on viini”

Lissabonin edullisissa tascoissa talon viinin tilaaminen on arpapeliä. Usein talon viini, vinho da casa, on hyvää perusviiniä. Jos kaikilla on kannuissa punaviiniä, ei kannata tilata valkoviiniä. Sitä voi joskus luonnehtia kiljumaiseksi. Jos päätä seuraavana päivänä kivistää, aina voi syyttää viinin laatua määrän sijaan.

Vihreää viiniä tilatessa voi käydä niin, että sitä saa punaisena. Vieno kuplivuus ja keveys punaviiniin yhdistettynä on kokemattomalle hämmentävä elämys. Kannattaa myös varautua siihen, että viiniä suositellaan ravintolassa sillä perusteella, että sitä on helppo juoda.

”Talon valkoviiniä voi joskus luonnehtia kiljumaiseksi.”

Portugalissa viini on arkijuoma, johon suhtaudutaan mutkattomasti. Muuan iäkkäämpi tuttava arvioi viinin laadun alkoholipitoisuuden perusteella. Hän ostaa kerralla viisi litraa viiniä, ja vie sitten tyhjän pänikän takaisin torille, jossa se täytetään. Se maksaa suurin piirtein viisi euroa. Niinkin on käynyt, että lounaalla tilattu viinilasillinen tarjoillaan kaljatuopissa.

Mutta Portugalissa on tietysti mahtaviakin viinejä ja niiden tuntijoita. Edulliset viinit voivat olla erinomaisia. Ja vihreä viini (valkoisena!) on paras kesäjuoma. Portugalin viinit on huomattu myös maailmalla. Viini-lehti valitsi vuoden 2014 punaviiniksi Quinta das Setencostasin 2010 ja vuoden 2017 punainen luomuviini on Symington Altano Organic 2015.

Monia laatuviinejä on viime aikoina saanut hurjan halvalla. Ennen lähemmäs kympin maksaneita eli portugalilaisittain arvokkaita viinejä saa nyt muutamalla eurolla tai kolme kahden hinnalla -diileinä. Kun taloustilanne on kiristynyt, edullisemmat pöytäviinit ovat nousseet suosioon. Laatuviinien tuottajat ovat siis hankaluuksissa.

Paikallisia laatuun satsaavia tuottajia voi siis tukea esimerkiksi ostamalla tuliaisiksi laadukkaita viinejä. Tai juomalla niitä paikan päällä. Kansainvälisille markkinoille pienten tilojen on vaikea päästä, joten tuttu nimi tai etiketti ei ole ainoa laadun tae. Kannattaa siis luoda uusia tuttavuuksia! Niitä on helpoin hankkia asiantuntevista viinikaupoista.

Bloggauksen otsikko (”Boa é a vida, mas melhor é o vinho”) on lainaus portugalilaiselta modernistirunoilija Fernando Pessoalta.

© Anna Pöysä

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *