Hunajaa, piri piriä ja viikunoita

Portugalissa ollessa kannattaa maistaa viinin ja oliivien lisäksi muitakin paikallisia antimia. Täällä nimittäin kasvaa vaikka mitä herkkuja!

Ostoksia tehdessä pitää olla tarkkana, jos haluaa nimenomaan portugalilaisia tuotteita. Espanjasta tuodaan paljon hedelmiä. Ruokakaupan sijaan kausiherkkujen kannattaa ostaa vaikka kauppahallista.

Sitruunoita kasvaa melkein jokaisen takapihalla. Niitä on kiusaksi asti, samoin kuin mandariineja ja appelsiineja. Vaikka sitä ei erikseen mainitakaan, kaupassa myytävät portugalilaiset appelsiinit ovat usein luomutuotteita. Erikoisempi tuttavuus on néspera, pieni aprikoosia etäisesti muistuttava hedelmä. Ja aprikoositkin viihtyvät Portugalissa!

Portugalissa kasvaa myös mantelipuita. Keväällä kukkivat mantelipuut ovat hyvä syy käväistä Algarvessa. Tuoreet mantelit ovat tuntuvasti kaukaa tuotuja ikääntyneitä manteita herkullisempia. Marsipaaniherkut ovat siis usein paikallisista manteleista tehtyjä. Karvasmanteleista puolestaan valmistetaan Amêndoa Amarga -likööriä.

Viikunoitakin kasvaa kotipihoilla. Superherkku syntyy, kun kuivattuun viikunaan tuupataan manteleita ja koko komeus paahdetaan uunissa. Näitä syödään erityisesti jouluna. Viikunahillo on myös kokeilemisen arvoista!

Pienistä chileistä tehdään piri piri -kastiketta. Jostain syystä kastikkeen valmistaminen on miesten hommaa, ja monilla on omat salaiset reseptinsä. Ainakin piri piri -pulloon laitetaan tuoreiden tai kuivattujen chilien lisäksi runsaasti viskiä. Ja oliivöljyä, etikkaa ja vaikka valkosipulia. Kastiketta käytetään esimerkiksi kanaa grillattaessa. Monissa ravintoloissakin sitä saa, kunhan pyytää.

Portugalissa tuotetaan myös paljon hunajaa. Sitä kannattaa viedä vaikka tuliaisina kotiin. Jopa supermarketeista voi löytää vähän käsiteltyä laatuhunajaa, purkissa voi myös olla pala hunajakennoakin. Parhaat hunajavalikoimat löytyvät kuitenkin erilaisista herkkukaupoista, toreilta ja kauppahalleista. Kokeile esimerkiksi tummaa, aromikasta eukalyptushunajaa!

– Lue vinkit Lissabonin herkku- ja viinikauppoihin.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *