Huippumuotia Skotlannista

Catwalkeille palannutta ja kenkiin levinnyttä harristweediä menee, minkä kutojat ehtivät tehdä. Skottiruutuiset tartaanikankaat puolestaan kuuluivat alunperin klaaneille. Nyt ne ovat tilaustavaraa elokuvista paavin kaulaliinaan.

Harristweedin myynti on melkein kolminkertaistunut viidessä vuodessa, brittilehti Daily Express raportoi äskettäin. Suosio johtuu sen huippumuodikkuudesta.

Useat tunnetut muotihuoneet, kuninkaalliset, filmitähdet ja muut silmäätekevät kantavat tweediä: Vivienne Westwood, Madonna, DrWho, samoin kuin Tom Hanks ja Tom Cruise elokuvarooleissaan… Tweediä voi nähdä esimerkiksi jakuissa, takeissa, hameissa ja laukuissa, mutta myös lippalakissa tai hatussa, kaulurissa, pannumyssyssä, kännykkäkotelossa… Ja ihan tavallisten tallaajienkin yllä tai melkein alla, jos se on kengissä.

Tweedasuisilla on omia pyöräilypäiviä eri puolilla maailmaa Lontoossa, Tokiossa... Kuva Portlandista. Kuva: Foto: Sarah Mirk, flickr.com, CC BY 2.0
Tweed Run tai Tweed Ride -tapahtumissa pukeudutaan muoti- tai retroasuihin ja pyöräillään Lontoossa ja Tokiossa. Kuva Portlandista. Foto: Sarah Mirk, flickr.com, CC BY 2.0

Karitsanvillainen, väreiltään luonnonläheinen kapea kangas kudotaan käsin Ulko-Hebridien saarilla. Lewis, Harris, Uist ja Barra sijaitsevat Skotlannin luoteisrannikolla.

Toisin kuin voisi kuvitella, tweed ei kutita. Hyviä villakankaita voi käyttää ympäri vuoden.

Harristweedin brändiä suojellaan erillisellä lailla ja yhdistyksellä.

Lady tweedmuodin takana

1846 harrisläisen maanomistajan leski Lady Dunmore päätti tilata sellaista tweediä, jossa toistuivat hänen miehensä loordi Dunmoren klaanin tartaanin ominaispiirteet.

Lopputulos ihastutti ladyä, minkä jälkeen hänestä tuli aktiivinen tweedin mainostaja. Tweedmuoti levisi ensin heidän yhteiskuntaluokassaan.

Vivienne Westwoodin luomus yhdistää tartaanin muotikäytön ja ikivanhalla tapaa olalle heitettyä kangasta. Kuva: May S. Young, flickr.com CC BY-SA 2.0
Vivienne Westwoodin luomus yhdistää tartaanin muotikäytön ja ikivanhan tavan heittää kangas olan yli ja sitoa vyötärölle. Kuva: May S. Young, flickr.com CC BY-SA 2.0

Monien vaiheiden jälkeen 1993 brittiparlamentti hyväksyi lain tweedin lainsuojasta saarelaisten vanhan taidon eduksi. Sen jälkeen oli notkahdus, josta on noustu kaksoisleveiden kutomakoneiden, uuden kutojasukupolven ja muiden elvytystointen tuella. Ja viviennewestwoodien, hunterien, eccojen, ja monien muiden muoti-ikonien.

Skottiruutuja Hollywodiin

Mediajulkisuus on tehnyt myös skottiruutuisista tartaaneista suosittuja kankaita. Mel Gibson seikkaili tilaustartaanissa kansallissankari William Wallacena Taipumaton-elokuvassa. Liam Neeson esiintyi ruuduissaan Rob Royssä. Sen jälkeen on skottiruutujen menekki ollut kovaa.

Skottiruutuinen kokolattiamatto skotlantilaisessa hotellissa ei ole yllätys. Skottiruutuinen lentokoneen pyrstö kuten esimerkiksi easyjetillä voi jo ollakin. On lentoyhtiöitä, jotka ovat uudistaneet yrityskuvansa tartaanilla. Ja postilaatikko Lontoossa, Royal Stewart -tartaanilla päällystettynä.

Joitakin vuosia sitten Paavi Benedict XVI vieraili Skotlannissa. Mitäs hänelle muuta tilattiin lahjaksi kuin tartaanikaulaliina, pohjaväriltään paavillisen valkoinen.

Skotlannin parlamenttitalon avajaisiin tilattiin tartaani, josta tehtyjä solmioita ja muita lahjoja jaettiin kansanedustajille ja silmäätekeville. Kuninkaallisille on suunniteltu eri tartaaneja eri tilaisuuksia varten. Olen tavannut miehen, joka on suunnitellut prinssi Charlesille useita eri kankaita.

Skottiruutuja näkee tietysti kilteissä, mutta myös eri vaatteissa ja tekstiileissä, astioita unohtamatta.

Royal Stewart -tartaanilla päällystetty postilaatikko Lontoossa. Kuva: Karen Roe, flickr.com, CC BY 2.0
Royal Stewart -tartaanilla päällystetty postilaatikko Lontoossa. Kuva: Karen Roe, flickr.com, CC BY 2.0

Tartaaneitakin suojataan lailla ja niistä pidetään rekisteriä. Kirjauksia on ainakin 3000.

Nyt vaan miettimään lempivärejä ja sett eli ruudutus työn alle. Sitten yhteys kutojaan. Kun oma ruutukangas on valmis – ei kun rekisteriin!

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *