Helsingin parhaat viinibaarit

Tripsterin suosikkiviinibaareista löydät hyvän valikoiman persoonallisia viinejä eri viinialueilta – myös luomuna ja vegaanisena – sekä tietysti pientä purtavaa valko-, rosé-, puna-, kuohu- ja alkuviinien kyytipojaksi.

Helsingin viinikulttuuri on melko tuore, mutta sitäkin tervetulleempi ilmiö. Hämyisiä ajan patinoimia viiniluolia – sellaisia kuten esimerkiksi Barcelonassa, Berliinissä ja Pariisissa – ei täältä juuri löydy, vaan viini nautitaan useammin modernin skandinaavisissa puitteissa. Ihania poikkeuksiakin onneksi löytyy! Viinibaarissa ollessa on aina hyvä muistaa, että viini on ennen kaikkea ruokajuoma. Siksi sen kanssa tarjoillaan maistuvia pikkuannoksia jaettavaksi seuralaisen tai seurueen kanssa.

Omasta mielestäni viini maistuu kaikkein parhaalta hämyisen tunnelmallisessa valaistuksessa, voimakkaiden värien ympäröimänä ja soulin, bluesin, jazzin tai retrorockin soidessa kajareista. Viinibaarin tulee olla karismaattinen ja rohkea, viinivalikoimallaan erottuva ja vaikuttava. Viinibaareissa saisi satsata musiikkiin nykyistä enemmän. Helsinkiin sopisi lisäksi ihan vain baaribaareja, miksei myös klubeja, joiden koko juju olisi viineissä. Vaikka eteläeurooppalaiset eivät juo viiniä yöelämässä, me voimme tehdä niin. Suomen hintatasolla ei kattava ateriointikaan aina ole mahdollista, toisin kuin edullisemman ruuan ja juoman maissa. Mutta tämä jääköön vain omiksi viinin ja musiikin harrastajan ja onnistuneesta sisustuksesta nauttivan esteetikon mielipiteikseni. Kaiken kaikkiaan Helsingissä alkaa olla huima määrä viinibaareja, joista voi tuntea pakahduttavaa ylpeyttä!

Helsingin viinitarjonta paranee koko ajan myös ruokaravintoloissa. Hyvää ruokaa ja laatuviinejä yhdistelevistä paikoista mainittakoon ainakin suomalaisia tapaksia ja espanjalaisia viinejä tarjoileva Copas y Tapas, hienostobistro Carelia, ranskalaisvaikutteinen Baskeri ja Basso, skandinavis-ranskalais-italialainen Fabrik, viinibaarista ravintolaksi muuntautunut Latva, laatususheja ja pientuottajien luomuviinejä tarjoileva Sushibar+Wine sekä enemmän kahvila- kuin viinibaarimainen, joskin hyvällä viinivalikoimalla siunattu El Fant. Älä myöskään unohda Teurastamon ravintoloita ja baareja, joiden viinivalikoima on huikean persoonallinen ja alkuviinejäkin listoilta löytyy, ainakin B-Smokerystä ja B-side Barista.

Tsekkaa koko viinibaarikierros kartalla julkisen liikenteen reittiohjeineen!

Lataa ilmainen Tripsteri App, niin voit jakaa kierroksen ulkomaalaisille ystävillesi suomeksi, englanniksi ja japaniksi!

 

Alkuviinejä

Basbas & Staff Wine Bar

Alkuviinibaari satsaa elämyksellisiin viineihin, joiden makumaailma ja värit ovat yllättäviä ja maisteluun kiihottavia. Savuaromista punaviiniä, marjamehun väristä roseeta ja kirpeää kuoharia – anna asiantuntevan henkilökunnan valita juuri sinun makunystyröitäsi miellyttävä yksilö. Kyytipojaksi tasokkaita tapaspaloja yksin tai jaettavaksi, kuten maistuvia juustoja, artisokkaa ja lihaisempia annoksia. Isompia annoksia löytyy samojen omistajien yläkerran ravintolasta Baskerista & Bassosta. Mutta mikään pakko ei ole syödä, elämysviinit ovat tämän paikan ykkösjuttu.

Basbasin huikean viinitarjonnan lisäksi myös ambienssi on kaupungin viinibaareista tavernamaisin: hämyisen industriaalirakennuksen pohjakerroksessa saa rauhassa uppoutua laatuviinien maailmaan. Täältä löytävät myös omat lempijuomani: joka kerta jotakin yllättävää!

Missä: Sijainti Punavuoren ja Eiran rajamailla tarkoittaa, että tämä on myös monen julkkiksen kantapaikka.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Wino

Ruokaravintola vai viinibaari – näiden ero ei aina ole aivan selvä. Winoon voi toki saapua vain winolle ilman, että sinua katsotaan winoon, mutta suositeltavinta on nauttia samalla herkullisen ruokalistan antimista. Nafti paikka on useimmiten täynnä, joten ei ole ihme, että pöydät halutaan varata ensiijaisesti ruokaileville.

Hummerikeittoa, luuydintä, osso buccoa, ankanrintaa, silakoita ja mätiä, churroja ja vegaanista raparperisorbettia – näitä ruokia ei perustapaspaikasta saakaan. Viinitkin ovat taattua laatua: sulfiitittomia ja vegaanisia alkuviinejä kaikki ja osa itse maahantuotuja. Erityisruokavalioisten kannattaa ilmoittaa rajoitteensa varausta tehdessä.

Missä: Kallion mittapuulla Wino ei ole mikään edullisin paikka, mutta juuri tällaista näille kulmille oli odotettu! Tunnelmalliset kynttiläillalliset alkuviinin ääressä ovat saavuttaneet suuren suosion trenditietoisten kalliolaisten keskuudessa.

Varaa pöytä tästä!

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

Sidney’s

Ensin tällä paikalla oli Kahvila Suvanto, sitten Melt – New York Eatery. Hiljattain Meltin omistaja Sidney päätti uudistaa paikkaa liberaalimman alkoholipolitiikan siivittämänä ja löi viisaan päänsä yhteen Winon perustajajäsenen kanssa. Lopputulos on nerokas yhdistelmä tunnelmallista sisustusta, persoonallisia alkuviinejä ja ihania annoksia, joiden koot ovat sivumennen sanoen ruhtinaallisemmat kuin Winossa.

Sidney’sin ruokalistan ”juttu” ovat täytetyt leivät, mutta muukin tarjonta saa veden kielelle jo tuoksullaan. Iso lautasellinen hörytettyjä sinisimpukoita ihanassa liemessä, carpaccio, kauden kalat ja vihannekset tarjoillaan täällä erinomaisten viinien kanssa. Viinivalikoima ei ole suuren suuri, mutta sitäkin onnistuneemmin valikoitu.

Ihanimmat tuttavuudet viinilistalta olivat päärynäinen prosecco Giol sekä ihan uusi tuttavuus: täyteläinen serbialainen Istina-punaviini. Ihana palvelu ja olohuonemaisen viihtyisä tila!

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Merinäköalat

Le Petit Chaperon Rouge

”Pieni Punahilkka” -nimi on lainattu omistajan Hilkka-koiralta ja ranskannettu viinien yleisimmän alkuperämaan mukaan. Osa viineistä tilataan Saksasta, Italiasta ja Kreikasta. Viinien lisäksi täältä on saanut tammikuusta lähtien myös maistuvia pikkuannoksia: lämpimiä, kylmiä, lihaisia ja vegaanisia ja tietysti etuoikeutetut näkymät historialliseen satamaan.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Huokea korttelibaari

Apéro

Monilta on jäänyt huomaamatta Hietsun torin kupeessa oleva sympaattinen kuppila. Apéroon ei tulla tärkeilemään vaan seurustelemaan ystävien kanssa. Siksi täällä onkin kaupungin kotoisin viinibaaritunnelma.

Ranskalaisvaikutteisen baarin valikoimiin kuuluu viinien ja oluiden lisäksi myös anisviina pastis sekä pienet suolaiset palat, kuten quiche-piiraat. Baari tuppaa olemaan aina täynnä, mutta lämmitetylle terassillekin mahtuu. Koiraystävällinen.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Keskustassa

Vin-vin

Sisustus on tummanpuhuvan samettinen, kuin HIM:in levynkannesta. Viinit on valitu huolella pientilojen luomuvalikoimista ympäri maailman. Syötäväksi löytyy ihania juustoja ja muuta pikkusuolaista. Valokuvauksellista ja tyylikästä.

Missä: Kalevankadusta on muodostunut varsinainen turistimagneetti. Siksi tähänkin viinibaariin on vaikea puhaltaa aitoa henkeä hyvästä yrityksestä huolimatta. Jos Vin-vin sijaitsisi Punavuoren tai Kallion sydämessä, sen arvostus paikallisten silmissä olisi toinen.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Soil Wine Room

Helsingin hienostunein tapasravintola hakee innoitteensa Barcelonasta, jossa kokki Matti Romppainen pyöritti 2000-luvun alussa omaa Routa-ravintolaa. Tapakset tehdään maukkaiksi omalla otteella: herkullisia pikkuannoksia jaksaisi syödä helposti enemmän kuin varat sallivat.

Henkilökunta kertoo asiantuntevasti viineistä ja auttaa valitsemaan omaan makuun sopivan. Pyydä maistiaista ennen valintaa, jos olet nirsompaa sorttia.

Pieni ravintola on lähes aina täynnä, eikä tänne kehtaa tulla pelkälle lasilliselle, joten pöytävaraus on suositeltava: puh. 0504630366, email: info@tapaswinebar.fi.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Bricco

Punavuoren parasta keikkapaikkaa Loosea vastapäätä sijaitsevassa Briccossa virtaa italialainen luomuviini ja prosecco – usein myös biodynaamisena.

Pieni mutta kodikas pytinki pikkuantipastoineen on oivallinen aloittelupaikka ennen keikkaa. Maistele viinejä antipastin kera tai ilman. Täällä ei ole syömisvelvoitetta, vaan viinisiepotkin ovat tervetulleita maistelemaan tarjontaa tynnyripöytien äärelle.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen ja aukioloaikoineen

 

Lentokentällä

Wine & View

 

Kun Helsingin viinit on maisteltu ja suuntaat kohti kotia tai ulkomaita, niin paras tapa aloittaa reissu tietysti viinien siivittämä aikamatka! Unohda Oak Barrel, tässä on Helsinki-Vantaan lennokkain baari ja tietysti viinin ystävien ykköskohde.

Wine & View palkittiin vuonna 2016 Airport Wine Bar of the Year -kategoriassa. Voitto tuli kotiin laajan valikoiman, tyylikkäiden puitteiden ja asiakkaiden suosion ansiosta. Siemaile hyviä uutuus- tai vuosikertaviinejä, napostele palanpainikkeeksi suolaista tai makeaa ja katsele lentoon pyrähteleviä lentokoneita. Päivittäin vaihtuvalla viinilistalla on tarjolla mielenkiintoisia viinejä ympäri maailman.

Viinibaarin erikoisuus on kuitenkin ainutlaatuinen Fine wine bar, eli mahdollisuus maistella maailman parhaita vuosikertaviinejä laseittain. Valikoima kattaa huikeita erikoisuuksia The 1000 Finest Wines Ever Made -viinioppaan kuratoimana – kypsiä ja kehittyneitä viinejä vuosikymmenien, jopa vuosisatojen takaa.

Tsekkaa: Sijainti kartalla reittiohjeineen 

 

Tsekkaa koko viinibaarikierros kartalla julkisen liikenteen reittiohjeineen!

Lue ja jaa Tripsterin viinibaarikierros ja jaa se ystävillesi suomeksi, englanniksi tai japaniksi:

 

© Paula Kultanen Ribas (teksti)
© Tuulia Kolehmainen (kuvat)

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut matkatoimittaja, sisällöntuottaja ja muusikko asuu tällä hetkellä synnyinkaupungissaan Helsingissä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *