Ginjinha-opas Lissaboniin

Portugali tunnetaan portviinistä, mutta se on perinteisesti ollut vientituote. Perin portugalilaista on puolestaan ginjinhan naukkailu, mieluiten kadulla seisten.

Ginjinha on hapankirsikoista eli ginjoista, aguardente-viinasta ja sokerista valmistettu juoma. Rossion laidan pikkuruisen Ginjinha Sem Rival -baarin edustalla on notkuttu ginja-lasi kädessä, kirsikankiviä kadulle syljeskellen jo 1800-luvun lopulta alkaen. Baari aukeaa kahdeksalta aamulla, ovet suljetaan puolen yön tienoilla.

Baarissa myydään sen omaa  Sem Rival -nimistä ginjinhaa. Nimi tarkoittaa, että tälle ginjinhalle ei kilpailijaa löydy. Juomaa voi ostaa viemisiksikin. Iso pullo maksaa reilun kympin, soma pikkupullo kuutisen euroa.

Parin kymmenen metrin päässä, Largo de São Domingos -aukiolla aivan Rossion aukion kyljessä, sijaitsee toinen ginjinhaan erikoistunut A Ginjinha -baari.

Ginjinhaa tarjoillaan kyllä muuallakin, mutta joskus sitä tilatessa saa siirappista ja esanssista, vain etäisesti ginjinhaa muistuttavaa juomaa. Toisinaan juoman voi tilata suklaakupissa. Yhdistelmä ei ole hassumpi, mutta ei kovin autenttinen. Ginjinhaa siis kannattaa ehdottomasti maistella perinteisissä ginja-baareissa!

Tiedät tulleesi oikeaan osoitteeseen, kun kadulla leijuu makea tuoksu ja sisään astuessa lattia on läikkyneestä juomasta tahmea.  Kannattaa varautua ”Com ou sem?” -kysymykseen. ”Kanssa vai ilman?” viittaa viinassa lionneisiin kirsikoihin, joita com-versiossa loiskautetaan muutama muovikupin pohjalle.

Jos hellepäivänä makea, väkevä ja lämmin juoma ei houkuttele, ei huolta. Ginjinhan voi tilata myös kylmänä (fresca), ja ainakin Ginjinha Sem Rival -baarissa siihen voi pyytää vielä sitruunankuorisuikaleen (com casca de limão). Lasillinen ginjaa maksaa reilun euron.

Baarista taiteillaan ääriä myöten täytettyjen kuppien kanssa kadulle. Iltaisin Sem Rivalin edustalla on usein katumuusikoita soittamassa fadoa tai jatsia.

Ginjinha Sem Rival
Osoite: Rua das Portas de Santo Antão 7
Avoinna: Ma-su 8-24
Metro: Rossio, Restauradores

 

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Juomaa

Saakohan ginjinhaa mistään Helsingin tai lähiseudun baareista?

Vastaa

Anna Pöysä

Moi! Tällä hetkellä sitä voi olla vaikea löytää, ennen sitä sai portugalilaisiin herkkuihin erikoistuneesta Cale-Cafésta. Jos jostain löytyy, niin olisi kivaa jos kertoisit tännekin!

Vastaa