Edinburgh – seniori seurana

Edinburgh näyttäytyy mielellään myös seniorille. Seniori löytää kaupungista paljon koettavaa. Äitini kanssa siellä reissattuani päätin jakaa muutaman vinkin.

Edinburghiin lentää Helsinki-Vantaalta suoraan vähän yli 2 tunnissa. Kentältä keskustaan pääsee myös kätevästi. Lentokentällä kannattaa ottaa käyttöön pienet matkatavarakärryt saapumisaulasta, vaikka mukana olisi vain kabiinilaukku. Kärryillä matkatavara siirtyy bussille/raitiovaunulle tai taksille voimia säästäen.

Jos kentällä liikkumiseen tarvitaan apua, erityistarpeista otetaan etukäteen yhteyttä lentokentän palveluhenkilökuntaan sähköpostilla ([email protected]) siinä vaiheessa kun lentoaikataulu on tiedossa.

Kentältä keskustaan

Matka Edinburghin keskustaan kaikilla välineillä samat noin 30 minuuttia. Lentokenttärakennuksen edestä lähtevät Airlink 100 -bussit (4,50 puntaa) Waverleyn asemalle. Lipun saa kioskista pysäkiltä. Waverleyssä jono takseja odottaa matkan jatkajaa. Keskustan taksimatkat ovat kenttämatkoja edullisempia.

Tasaista kyytiä antava raitiovaunu lähtee lentokentältä pääovista etuvasemmalla, bussia kauempaa. Lippu (5,50 puntaa) ostetaan automaatista laiturin päästä kolikoin tai maksukortilla.

Taksi keskustan alueelle (25-40 puntaa) löytyy terminaalirakennuksen ulko-ovia vastapäätä olevan pysäköintitalon alakerrasta.

Seniori joukkoliikenteessä

Keskusta on kahdella pienehköllä alueella, mutta voimia voi säästää kohteisiin tutustumiseen. Kaupungilla kulkuun on kätevä hankkia Citysmart, jota myy paikallisbussiyhtiö Lothian Buses. Kortti helpottaa ja nopeuttaa maksamista, eikä tarvitse huolehtia siitä, että lompakossa on riittävästi kolikoita. Korttiin ladataan kertamatkoja: esimerkiksi 5 matkaa 8 punnalla. Kertamatka kaupunkialueella maksaa muuten 1,80 puntaa busseissa ja 1,60 raitiovaunussa.

Jos busseja ja raitiovaunua aikoo käyttää tiheään, voi kuvallinen henkilökohtainen Raidacard olla kätevä. Viikko maksaa 18 puntaa, valokuva ja toimitus +5 puntaa. Raidacardiin tarvittava valokuva otetaan toimistossa.

Kummatkin liput saa odottaessa Lothian Buses -linja-autoyhtiön matkakeskuksista keskustassa.

Ruuhkaisin toimisto näkyy rautatien ylittävän Waverleyn sillan ja Market Streetin kulmassa, matalassa rakennuksessa.

Mikä: Lothian Buses Travelshop
Missä: 31 Waverley Bridge
Milloin: ma 9-19, ti-ke 9-18, to 9-19, pe 9-18, la 9-17.30 ja su 10-17.30.

Toinen toimisto on Princes Streetin poikkikadulla:
Missä: Hanover Street 27:ssä 9-18, la 9-17.30, su suljettu.

Kolmas sijaitsee Haymarketin aseman lähellä:
Missä: 9 Clifton Terrace
Milloin: ma-pe 8-18, la 9-17.30, su suljettu.

Raitiovaunulla on vain yksi edestakainen reitti, lentokenttä – West End – Princes Street – York Place. Busseilla pääsee näkemään Edinburghia laajemminkin. Iäkkäille on erikseen merkityt istumapaikat, ja merkintää kunnioitetaan. Yleensä kuljettajat odottavat, kunnes matkustaja on istuutunut.

Myös Hop on Hop Off -bussin lipun saa samasta toimistosta. Bussilla voi siirtyä nähtävyydeltä toiselle, mutta siihen nähden mitä lipun 24 tunnin voimassaolon aikana jaksaa ja ehtii, lippu tuntuu aika kalliilta.

Taksi

Lyhyet taksimatkat ovat edullisempia kuin Suomessa. Taksin saa usein lennosta.

Puhelinnumeroita:

City Cab Black Taxis puh. +44 131 228 1211, Central Taxis +44 131 229 2468

Jos aamulla on varhainen paluulähtö lentokentälle, ja haluaa mennä taksilla, se pitää varata edellisenä iltana. Taksille kerrotaan tarkkaan nimi, majapaikan nimi ja osoite. Majapaikan edustaja voi auttaa tässä.

Yleensä taksi soittaa ovikelloa tultuaan, mutta mikään ei estä menemästä kadulle valmiiksi.

Edinburghia ikäihmiselle

Jyrkkiä mäkiä ja korkeuseroja on Edinburghissa enemmän kuin useimmissa muissa eurooppalaisissa kaupungeissa. Suurin osa niistä on kumminkin pienellä alueella Linnan ja Caltonin kukkulan luona. Kummallekin voi syystä ajaa taksilla.

Linnan alueella kadut ovat kivisiä ja epätasaisia. Myös moni vanhan kaupungin katu on päällystetty noppakivin. Tämä pitää ottaa huomioon kävellessä ja etenkin, jos matkaseura on rullatuolissa.

Yliopiston ympäristö Kansallismuseoineen ja Greyfriarsin kirkkoineen hautausmaineen ja Grassmarket ovat kätevästi saavutettavissa.

Royal Milen alaosa, Tolboothin alue museoineen (People’s Museum, Edinburghin kaupunginmuseo, lelumuseo) ja Crichton’s Closella oleva keidas, runokirjasto ovat kiinnostavia kohteita.

Lähellä sijaitsevat Holyroodin palatsin alue puistoineen, Skotlannin parlamentin rakennus ja tiedekeskus Dynamic Earth.

Vanhan kaupungin pohjoislaidalla ovat puistot Prices Street Gardens Kansallisgallerioineen ja East Princes Street Gardens.

Kaupungin toinen maailmanperintökohde, uusi kaupunki, on tasaisempi. Mäet rajoittuvat pieneen nousuun Princes Streetiltä poikkikatuja pitkin elegantille George Streetille ja laskuun toimistojen ja keskustan läpiajoliikenteen suosimalta Queen Streetiltä kohti asuinalueita. Nuo kolme katua sekä Princes Streetin suuntainen kävelykatu Rose Street ovat kaikki tasaisia. George Streetin kummassakin päässä on vaikuttavat aukiot, idässä St Andrews Square, lännessä Charlotte Square kotimuseoineen. Muotokuvagalleria (National Portrait Gallery), kasvitieteellinen puutarha ja modernin taiteen museot 1 ja 2 ovat kävijäystävällisiä kaikki, samoin kuin Leithjoen rantakäytävä.

Myös Edinburghin West End ja Tollcross, Bruntsfield puistoineen ovat tutustumisen arvoisia.

Edinburghin kujat ja portaat

Elleivät raput ole este, niin Royal Milelta voi paeta tungosta kumpaankin suuntaan lähteviä kujia, portaita ja terasseja pitkin. Kujat ja raput ovat myös hyviä oikoteitä.

Esimerkiksi Victoria Terrace ja Castle Wynd ovat valoisia ja avaria oikoteitä Grassmarketille päin. Advocates Close on myös kätevä joskin jyrkkä ja rapukas oikotie Cockburn Streetiltä/Cockburn Streetille.

Jos Royal Milen Lawnmarketilta haluaa oikaista Kansallisgalleriaan tai uuden kaupungin puolelle, kannattaa pujahtaa Lady Stairs Housen sisäänkäynnin vierestä sisäpihalle, siitä kirjailijamuseon kyltin alta rapuille ja etuvasemmalta puistomaisessa kulmauksessa kadun yli. Kansallisgalleria näkyy jo, pitää enää laskeutua Playfair Stepsiä pitkin East Princes Streetin puiston päädystä.

Sama oikotie jatkuu Princes Streetille asti.

Edinburghin jalkakäytävät

Varsinkin ruuhkaisen Royal Milen alueella on hyvä katsoa välillä jalkoihinsa. Asiakkaita houkutellaan kauppoihin erilaisin kyltein ja tarjoustelinein. Kaduilla on myös stopparitolppia, pylväitä, postilaatikoita ja pyörätelineitä, katusoittajien kitaralaukkuja ja ties mitä.

Jalkakäytävälta kadulle tai bussiin astuessa on varottava Royal Milen yläpäässä, Lawnmarketin kohdalla eli turistibussien pysäkin tienoilla, on jalkakäytävältä vielä kaksi-neljä askelta kadulle.

Matalat jo tutuiksi käyneet tukevapohjaiset kengät ovat muutenkin tarpeen osin kivetyillä osin laatoitetuilla vanhoilla kaduilla.

Suojateitä on vähän, samoin jalankulkijoiden liikennevaloja. Katua ylittäessä pitää olla varovainen.

Seniorin ateriat

Gluteenittomuus (G) on helpoin dieetti, kasvisruoka kakkosena (V). Laktoosittomuus (L) rämpii hitaasti perässä, ja vegaanius (VN) siltä väliltä. Merkinnät vaihtelevat.

Skotlannissa ruokaa tarjotaan aamulla tuhdisti, lounaalla kevyesti ja illalla tukuisasti. Majoitusliikkeet ilmoittavat, että hintaan sisältyy ”Full Scottish Breakfast”. Viikon oleskelussa tästä tulisi melkoinen rasva- ja kolesterolipommi paistettuine munineen, pekoneineen, makkaroineen, veripalttuineen tai mustamakkaroineen.

Vaihtoehdoiksi menyltä voi löytyä keitettyjä munia (boiled eggs) tai uppomunia (poached eggs), munakokkelia (scrambled eggs), savusillifileitä (smoked kippers) tai ehkä höyrytettyä lohta (steamed salmon). Höysteenä näkee grillattuja tai paistettuja herkkusieniä ja tomaattia, ellei papuja tomaattikastikkeessa.

Kahvi tai tee tuodaan pöytään viimeiseksi, ellei sitä pyydä tuomaan aiemmin. Murukahvi on regular, suodatinkahvi filter coffee, tai sitten tarjolla on americano, espressoa ja kuumaa vettä.

Isoa aamupalaa ei ole pakko syödä. Aamiaismajoituksessa isäntä tai emäntä kysyy etukäteen, mitä aamiaiseksi haluaa.

Joissakin yöpymispaikoissa on Buffet Breakfast (noutopöytä) mysleineen ja jugurtteineen, leipää, leikkeleitä, hilloa ja marmeladia. Continental Breakfast taas on kevyimmillään kahvia tai teetä, croissant tai paahtoleipää ja marmeladia, hilloa tai hunajaa.

Lounaaksi Skotlannissa nautitaan täytetty voileipä, sämpylä, tai päivän keitto ja leipää. Lounasannoksia ja salaatteja on myös tarjolla.

Päivän pääateria, illallinen, syödään myöhään. Jos illalla haluaa syödä kevyesti, voi tilata vain alkupalan, minkä hyvä ravintola tarjoaa nikottelematta.

Kevyen iltapalan voi syödä huoneessaankin, palaten kaupan kautta kämpille. Pienistäkin kaupoista saa leipää ja leikkeleitä, voileipiä ja salaatteja. Iltaa kohden kannattaa kaivaa ostoksensa takarivistä tai pinon alta, ja varmistaa parasta ennen -päivämäärä.

Huoneen varustukseen kuuluu yleensä vedenkeitin, pulverikahvia ja teepusseja, sokeria ja kestomaitoa. Vedenkeittimen pistoke voi olla irti tai kytketty pistorasiaan, jossa on välikatkaisin. Yleensä se pitää ensin napsauttaa päälle (punainen merkki näkyy), ja sitten keitin.

Seniori hotellissa

Kuva: Robin Corps, flikr.com, CC BY-SA 2.0

Kuvissa hotellien sängyt näyttävät usein kuohkeilta pesiltä. Se johtuu yleensä täkeistä. Patja näkyy kuvassa harvemmin. Joustin- tai runkopatjat (spring bed) ovat yleensä kovia  (firm), eikä petauspatjoja (top, pillow top, topper) juuri käytetä. Tyynyt ovat korkeita ja niitä on kaksittain, tai sitten on tarjolla yksi korkea yksi matala tyyny.

Jos kaapista löytyy ylimääräinen täkki, voi siitä taitella pehmikettä patjan päälle. Ylimääräisistä pyyhkeistä voi tehdä tyynyliinan sisään matalan tyynyn.

Tyynyä ja petaria voi kysyä vastaanotosta tai omistajalta.

Foam mattress vaahtomuovipatja, niitäkin käytetään. Käyttäjän painoon ja kroppaan mukautuvaa (bodyforming, bodyconfirming) patjaa kuvataan myös termein memoryfoam tai intellifoam. Petauspatjan paksuuttakin sopii kysyä, jos keho vaatii hyvän sängyn hyvien unien takeeksi.

Useissa hotelleissa huomioidaan liikuntarajoitteiset.

Ennakolta varautuminen

Jos on vakavia selkä-, niska-, hartia- tai lonkkaongelmia, kannattaa etukäteen selvittää, millaiset sängyt aiotussa majapaikassa on. Itsekin voi sopeutua tarpeisiinsa ja pakata mukaan pienen matkatyynyn ja retkipatjan. Nykyaikainen ilmapatja täytetään venttiilin kautta kevyellä nailonpussipumpulla.

Patja ja tyyny painavat yhteensä vain puoli kiloa. Molemmat saa retkeilykaupasta.

Patja maksaa vain saman verran kuin yksi käynti ortopedin pakeilla. Jonkun reissun jälkeen niitä voisi tulla useita.

Ja – onhan loma myös hyvää lepoa varten.

Lue lisää: www.euansguide.com – etenkin rullatuolimatkailijalle

Lue lisää: www.visitscotland.com, hakusanalla "accessibility" löytyy liikuntarajoitteisille sopivien hotellien ja nähtävyyksien kuvauksia ym. tietoa

 

© Eeva Simola

Eeva Simola

Olen vuosia Skotlannissa asunut tietokirjailija ja toimittaja. Skotlannissa olen kuin kotonani ja hymyilen. Olen käynyt siellä yli 60 kertaa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *