Glühweiniä ja shoppailua: Berliinin parhaat joulumarkkinat

Virallinen joulutorisesonki alkaa Berliinissä marraskuun viimeisellä viikolla, minkä jälkeen isot joulumarkkinat ovat auki päivittäin. Pienemmissä myyjäisissä tunnelmoidaan esimerkiksi kattoterassilla tai valtavassa entisessä kylmävarastossa.

Berliinissä järjestetään vuosittain noin 80 joulutoria. Perinteiset markkinat pysyvät vuodesta toiseen samoina, mutta seuraan liittyy aina joitain uusia ja erikoisiakin tapahtumia. Isot markkinat ovat auki päivittäin, pienemmät järjestetään vain yhden päivän tai yhden viikonlopun ajan.

Lisäksi isojen katujen sekä turistien suosimien alueiden tuntumiin – esimerkiksi Alexanderplatzille, museosaarekkeelle, Potsdamer Platzille sekä Breitscheidplatzille – versoo jouluisia myyntikojuryppäitä. Potsdamer Platzin Winterwelt-talvimarkkinat avataan yleensä jo marraskuun alkupuolella. Mukavin joulufiilis löytyy kuitenkin pienemmiltä toreilta!

Tyypillisesti saksalaisilla joulumarkkinoilla lämmitellään makealla Glühwein-glögillä. Punaviiniin lisätään mausteiden lisäksi sokeria ja appelsiinia. Glögin saa myös ”mit Schuss” eli lorauksella esimerkiksi Amaretto-likööriä tai rommia. Elämyksen kruunaavat kuumat, paahdetut kastanjat tai lämpimät, sokerikuorrutetut mantelit.

Naposteltavien lisäksi joulutoreilta saa ostaa joulukoristeita sekä erilaisia käsitöitä. Esimerkiksi erikoiset sinapit tai maustetut alkoholijuomat ovat kivoja tuliaisia tai joululahjoja. Muista varata mukaan käteistä!

Turvallisuus joulumarkkinoilla

Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla vuonna 2016 tapahtuneen kuorma-autohyökkäyksen seurauksena turvajärjestelyihin kiinnitetään erityistä huomiota. Suljetulla alueella pidettävät Gendarmenmarktin joulumarkkinat ovat esimerkiksi kieltäneet selkäreput sekä matkalaukut turvallisuussyistä.

Alttiit alueet on suojattu betoniporsailla ja joissakin tapauksissa jopa aseistetuin poliisein. Breitscheidplatzille on pystytetty aita sekä suojapylväät.

Myös taskuvarkaudet vaivaavat isoja, täpötäysiä joulumarkkinoita – niitä kannattaa muutenkin varoa kaupungin vilkkaimmissa kohteissa.

Tripsterin suosikki-joulumarkkinat aikajärjestyksessä:

Weihnachtszauber Gendarmenmarkt: Prameat klassikko-joulumarkkinat

25.11.–31.12.2019 (kello 11–22, 24.–31.12. kello 11–01)
Hinta: 1 euro (alle 12-vuotiaille ilmainen).

Berliinin ehkä tunnelmallisin joulutori on komealla Gendarmenmarkt-aukiolla, jota reunustaa kaksi tuomiokirkkoa sekä Schinkelin piirtämä konserttitalo. ”Jouluntaikamarkkinoiden” myyntikojuista saa design-esineitä, käsitöitä, glögiä, bratwurstia sekä sokeroituja manteleita, ruokakojuista sekä ravintoloista kaikkea paistetuista herkkusienistä ranskanperunoihin sekä schnitzeleihin. Isolla esiintymislavalla on konsertteja ja ohjelmaa.

Missä: Gendarmenmarkt, Mitte. U2: Hausvogteiplatz. Nettisivu

Kulturbrauerei-sisäpihalla pidettävät Lucia-joulumarkkinat.
Lucia-joulumarkkinat. ©Thomas Ernst

Lucia Weihnachtsmarkt: Pohjoismaalaista joulufiilistä

25.11.–23.12.2019 (ma-pe kello 15–22, la-su 13–22)
Ilmainen.

Entisen olutpanimon mukulakivisellä, tunnelmallisella sisäpihalla pysyy suojassa Berliinin talviselta viimalta. Joulumarkkinoiden teema on väljästi pohjoismaisuus sekä Lucia-juhla. Suomalaista ja ruotsalaisista myyntikojuista saakin parempaa glögiä kuin saksalaisilta! Muilta myyjiltä löytyy käsitöitä, jouluvaloja sekä friteerattuja herkkuja. Pro-vinkki: Vessaan voi livahtaa viereiseen elokuvateatteriin.

Missä: Kulturbrauerei, Knaackstr. 97 / Sredzkistr. 1, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg: Linnanjuhlat!

25.11.–26.12.2019 (ma-to kello 14–22, pe-su kello 12–22 sekä 25.–26.12. kello 12–20). Kiinni jouluaattona.
Ilmainen.

Valoinstallaatiolla koristellun barokkilinnan edustalla pidettävät joulumarkkinat kuuluvat berliiniläisten suosikkeihin. Yli 200 myyjää tarjoaa käsitöitä, glögiä, jouluisia makeisia ja naposteltavia. Lisäksi lapsille löytyy karuselli ja valtavan teltan suojiin on pystytetty perinteinen saksalaisravintola.

Missä: Spandauer Damm 20-24, Charlottenburg. U7: Richard-Wagner-Platz, S-Bahn: Westend. Nettisivu

Merry Markthalle -joulumarkkinat suositussa kauppahallissa.
Merry Markthalle -joulumarkkinat järjestetään suositussa kauppahallissa. © Erica Löfman

Merry Markthalle: Kauppahallin artesaanijoulu

29.11.–22.12.2019, viikonloppuisin (pe 12–18, la 10–18, su 10–18)
Ilmainen.

Markthalle Neun -kauppahallissa järjestetään suosittuja ruokatapahtumia ja joulumarkkinoillekin kannattaa saapua tyhjin vatsoin! Syömisen lisäksi myynnissä on tuliaisiksi sopivia pientuottajien valmistamia keittiötarvikkeita, saippuoita, liköörejä, koruja sekä maukkaita viinejä.

Missä: Markthalle Neun, Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Vom Himmel Hoch: Joulujuhlaa kattoterassilla

30.11.–22.12.2019, viikonloppuisin (la-su kello 14–20)
Hinta: 1 euro ennen kello 18, sen jälkeen ohjelmiston mukaan 3–5 euroa.

Ihana Klunkerkranich-kattobaari prameilee Berliinin korkeimmilla joulumarkkinoilla. Glühweinin tai omenapunssin voimin voi tehdä  joululahjaostoksia uniikkien korujen, taiteen sekä herkkujen parissa. Sunnuntaisin on ohjelmaa myös lapsille.

Missä: Klunkerkranich, Karl-Marx-Str. 66, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Weihnachtsrodeo: Juhlamieltä shoppailuun

30.11–15.12., viikonloppuisin (la-su kello 12–20)
Hinta: 5 euroa.

“Joulurodeosta” on muodostunut jokavuotinen klassikko. Valtavat myyjäiset ovat auki kolmena viikonloppuna. Entisen kylmävaraston viidessä kerroksessa yli 200 myyjää esittelevät kosmetiikkaa, herkkuja, design-tuotteita sekä lahjatavaroita. Ostosten välissä voi maistella monipuolista katuruokaa tai viedä lapset maalaamaan.

Missä: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, Kreuzberg. U1, U2: Gleisdreieck. Nettisivu

Vegaaniset Green Market -joulumyyjäiset.

The Green Market Berlin Winter Edition: Eläinystävän joulutori

16.–17.12. (kello 12–22)
Hinta: 4 euroa (alle 12-vuotiaille ilmainen).

Totta kai vegaani-ystävällisessä Berliinissä on myös vegaaniset joulumyyjäiset! Täältä saa hyvän omantunnon joululahjoja koruista kosmetiikkaan, vaatteista sisustustavaroihin sekä makeisiin. Myös markkinoiden ruokatarjonta hampurilaisista donitseihin sekä einespakkauksista kakkuihin on vaikuttava.

Missä: Wriezener Karree, Friedrichshain. S-Bahn: Ostbahnhof

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt: Neuköllnin joulumarkkinat

6.–8.12. (pe kello 17–21, la 14–21, su 14–20)
Ilmainen.

Keskiaikaisen Rixdorf-naapuruston vanhat talot palvelevat tunnelmallisten joulumarkkinoiden taustana. Aukiota ympäröivistä myyntikojuista löytyy itsetehtyä glühweiniä, punssia, leivonnaisia sekä mielenkiintoisia lahjatavaroita ja käsitöitä. Koska markkinat järjestetään vain yhden viikonlopun ajan kannattaa varautua väenpaljouteen.

Missä: Richardplatz, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln.

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *