Glühweiniä ja shoppailua: Berliinin parhaat joulumarkkinat

Päivitetty 18.11.2018
Berliinin virallinen joulumarkkinasesonki alkaa marraskuun viimeisellä viikolla. Isoimmat joulutorit ovat auki päivittäin. Erikoisemmat myyjäiset vievät esimerkiksi kattoterassille ja vanhaan kylmävarastoon.

Vuosittain Berliinissä on noin 80 joulutoria. Perinteiset markkinat pysyvät vuodesta toiseen samoina, mutta joka vuosi seuraan liittyy uusia ja erikoisia tapahtumia. Pienemmät markkinat ja myyjäiset järjestetään vain yhden päivän tai yhden viikonlopun ajan joulukuussa.

Isojen katujen sekä turistien suosimien alueiden tuntumiin – kuten Alexanderplatzille, museosaarekkeelle, Potsdamer Platzille sekä Breitscheidplatzille – versoo jouluisia myyntikojuryppäitä. Winterwelt-talvimarkkinat Potsdamer Platzilla avataan yleensä ensimmäisenä jo marraskuun alkupuolella.

Paras joulufiilis löytyy kuitenkin kaupunginosien perinteisiltä toreilta.

Saksalaisilla joulumarkkinoilla lämmitellään makealla Glühwein-glögillä. Punaviiniin lisätään mausteiden lisäksi sokeria ja appelsiinia. Glögin saa myös ”mit Schuss” eli yleensä lorauksella Amaretto-likööriä tai rommia. Tunnelmaan sopivat kuumat, paahdetut kastanjat sekä sokerikuorrutetut mantelit.

Naposteltavien lisäksi joulutoreilta saa joulukoristeita ja erilaisia käsitöitä. Erikoiset sinapit tai maustetut alkoholijuomat ovat kivoja joululahjoja!

Turvallisuus joulumarkkinoilla

Breitscheidplatzin joulumarkkinoilla vuonna 2016 tapahtuneen kuorma-autohyökkäyksen seurauksena turvajärjestelyihin kiinnitetään erityistä huomiota. Breitscheidplatzin vitsaillaan tänä vuonna muistuttavan linnaketta.

Muutkin alttiit alueet on suojattu betoniporsailla ja joissakin tapauksissa myös aseistetuin poliisein.

Esimerkiksi suljetulla alueella olevat Gendarmenmarktin joulumarkkinat ovat turvallisuussyistä kieltäneet selkäreput sekä matkalaukut.

Myös taskuvarkaudet vaivaavat täpötäysiä, isoja joulumarkkinoita.

Vuoden 2018 takuuvarmat vinkit

Uusi suosikki: Heissa Holzmarkt

23.11.–23.12 (pe klo 16 alkaen, la-su klo 14 alkaen)
Ilmainen.

Viihtyisällä Holzmarkt-alueella otetaan joulusesonkiin varaslähtö. Toista vuotta järjestettävillä markkinoilla tarjotaan Glühweinin kaveriksi esimerkiksi lämmintä Käsespätzle-pastaa sekä Apfelkrapfen-omenamunkkeja. Ja tietysti monenlaisia vege- sekä ei-vegehampurilaisia! Kylää muistuttavan kaupunkiprojektin leipomo, leivoskahvila sekä viinikauppa ovat auki ja pienistä myyntikojuista saa saippuaa, koruja, irtokarkkeja sekä asusteita. Lapsille on pieni karuselli.

Missä:  Holzmarktstr. 25, Friedrichshain. U8: Jannowitzbrücke, S-Bahn: Ostbahnhof. Nettisivu

Lue myös: Holzmarkt: Leikkipaikka Spree-joen varressa

Pramea klassikko: Weihnachtszauber Gendarmenmarkt

26.11.-31.12. (klo 11–22), 24.12. klo 11–18.
Hinta: 1 euro, alle 12-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.

Berliinin ehkä tunnelmallisin joulutori on komealla Gendarmenmarkt-aukiolla, jota reunustaa kaksi tuomiokirkkoa sekä Schinkelin piirtämä konserttitalo. Myyntikojuista saa design-esineitä, käsitöitä, glögiä, bratwurstia, sokeroituja manteleita… Fiinistellä voi Galeries Lafayette -tavaratalon pop-up viinibaarissa. Lavalla on konsertteja ja esiintymisiä.

Missä: Gendarmenmarkt, Mitte. U2: Hausvogteiplatz. Nettisivu

Pohjoismaalaista fiilistä: Lucia Weihnachtsmarkt

26.11.-23.12. (ma-pe 15–22, la-su 13–22).
Ilmainen.

Entisen olutpanimon mukulakivisellä, tunnelmallisella sisäpihalla pysyy suojassa Berliinin talviselta viimalta. Joulutorin teema on väljästi pohjoismaisuus sekä Lucia-juhla. Suomalaista ja ruotsalaisista myyntikojuista saakin parempaa glögiä kuin saksalaisilta! Pro-vinkki: Vessaan voi livahtaa viereiseen elokuvateatteriin.

Missä: Knaackstr. 97 / Sredzkistr. 1, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse. Nettisivu

Linnanjuhlat: Weihnachtsmarkt am Schloss Charlottenburg

26.11.-26.12. (ma-to 14–22, pe-su 12–22), 25.–26.12. (klo 12–20). Kiinni jouluaattona.
Ilmainen.

Valoinstallaatiolla koristellun Charlottenburgin barokkilinnan joulutori kuuluu berliiniläisten suosikkeihin. Yli 200 myyjää tarjoaa käsitöitä, glögiä, jouluisia makeisia ja lämmittäviä ruokia. Lapsille järjestetyllä alueella on mm. karuselli.

Missä: Spandauer Damm 20-24, Charlottenburg. U7: Richard-Wagner-Platz, S-Bahn: Westend. Nettisivu

Kauppahallin artesaanijoulu: Merry Markthalle

30.11.–22.12. (pe 12–20, la 10–18).
Ilmainen.

Markthalle Neun -kauppahallissa on paljon suosittuja ruokatapahtumia ja joulumarkkinoillekin kannattaa saapua tyhjin vatsoin! Ruokailun lisäksi pääsee shoppailemaan huolella valmistettuja tekstiilejä, paperitavaroita, koruja, keittiötarvikkeita sekä maukkaita viinejä. Joulumarkkinat järjestetään neljänä viikonloppuna ennen aattoa.

Missä: Markthalle Neun, Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Facebook-tapahtuma

Joulujuhlaa kattoterassilla: Klunkerkranichs Weihnachtsmarkt

30.11.–23.12. (pe 17–22, la-su 14–20).
Hinta: 1 euro ennen klo 18, sen jälkeen 3–5 euroa (tietoa ei vielä ole vuodelle 2018).

Viihtyisä Klunkerkranich-kattobaari kerskailee Berliinin korkeimmilla joulumarkkinoilla. Tunnelmaa on luvassa jouluaattoa edeltävänä neljänä viikonloppuna. Glühweinin ja omenapunssin lisäksi voit ostaa paikallisten tekijöiden uniikkeja lahja-ideoita kuten koruja, taidetta sekä juomia. Sunnuntaisin on ohjelmaa myös lapsille.

Missä: Klunkerkranich, Karl-Marx-Str. 66, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln. Nettisivu

Shoppailijan jouluiloa: Weihnachtsrodeo

1.–16.12. (la-su 12–20).
Hinta: 5 euroa.

“Joulurodeo”-shoppailutapahtumasta on muodostunut jokavuotinen klassikko. Valtavat myyjäiset ovat auki kolmena viikonloppuna. Viiteen kerrokseen mahtuu yli 200 myyjää, jotka tarjoavat kosmetiikkaa, design-tuotteita, elintarvikkeita, tekstiilejä sekä hauskoja lahjatavaroita. Ostosten välissä voi syödä streetfoodia tai viedä lapset maalaamaan.

Missä: Kühlhaus Berlin, Luckenwalder Str. 3, Kreuzberg. U1, U2: Gleisdreieck. Nettisivu

Eläinystävällinen joulutori: Veganer Weihnachtsmarkt

2.–23.12. (su 11–18).
Ilmainen.

Schönebergin uusilla vegaanisilla joulumarkkinoilla eläin- ja ilmastotuska saavat pienen tauon. Adventtisunnuntaisin voi Glühweiniä siemaillessa ja perinteisiä Plätzchen-keksejä mutustaessa tehdä tavallista eettisempiä pikkuostoksia. Paikalliset tuottajat esittelevät luontaiskosmetiikkaa, koruja, vaatteita sekä lahjatavaroita. Vohvelit, luomuburgerit, vegemakkarat ja -dönerit tarjoillaan ilman kertakäyttöastioita.

Vegaanisen lifestylen äärelle pääset myös The Green Market Berlin -talvimarkkinoilla, jotka pidetään jo 24.–25.11..

Missä: Winterfeldtplatz, Schöneberg. U1, U2, U3, U4: Nollendorfplatz. Nettisivu

Neuköllnin taikaa: Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt

7.–9.12. (pe 17–21, la 14–21, su 14–20).
Ilmainen.

Keskiaikaisen Rixdorf-naapuruston vanhat talot toimivat täydellisesti tunnelmallisten joulumarkkinoiden taustana. Myyntikojut tarjoavat itsetehtyä glühweiniä, punssia, leivonnaisia, mutta myös mielenkiintoisia lahjatavaroita sekä käsitöitä. Tapahtuma järjestetään yhden viikonlopun ajan. Varaudu väenpaljouteen!

Missä: Richardplatz, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln.

© Erica Löfman

Lue myös:

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *