Ruokamatkalla: Berliinin Michelin-ravintolat

Vuosittain julkaistava Michelin-opas lahjoittaa Berliinin ravintoloille vuosi vuodelta lisää tähtiä, mutta joukosta puuttuu vielä ne vaikeasti saavutettavat kolme tähteä. Michelin-tähtiravintoloita Berliinissä on yhteensä 21.

Michelin-palkitussa ravintolassa pääsee Berliinissä ruokailemaan edullisemmin kuin monessa muussa suurkaupungissa: kokonaisen illallismenun voi kokea jopa reilusti alle satasella. Muutama paikka on auki myös lounasaikaan, jolloin kurkistuksen huippuravintoloiden antimiin saa vielä edullisemmin.

Usea Michelin-ravintola on osa isoa hotellia: luksushotelli Adlonin klassinen Lorenz Adlon Esszimmer, Regent-hotellin meren antimiin keskittyvä Fischers Fritz, boutiquehotelli Das Stuen espanjalainen 5 Cinco by Paco Pére, Hotel Inter Continentalin tyylikäs saksalainen Hugos-ravintola sekä huomattavasti edullisemman Andel’s-hotellin moderni Skykitchen-ravintola. Kaksi viimeistä tarjoavat lisäksi laveat näköalat.

On ehkä mielenkiintoisempaa valita syntyperäisen kreuzbergiläisen ravintola: Tim Raue on Berliinin tunnetuimpia kokkeja ja on pitänyt huolta nimikkoravintolansa tähdestä jo monta vuotta. Ruoka on fuusio aasialaisista ja pohjoiseurooppalaisista mauista.

Nuorta saksalaista keittiötä voi maistella Nobelhart & Schmutzig -ravintolassa. ”Brutaalin paikallisen” ruoan raaka-aineet tulevat Berliinin lähialueilta eli ei pippuria, ei sitruunaa. Yhteispöytään tarjoillaan kaikille sama kymmenen ruokalajin menu, jota voi varausta tehdessä toivoa vegaaniseksi tai allergiat huomioivaksi. Omistaja Billy Wagner on Saksan tunnetuin sommelier, joten viinikin pitää kutinsa. Paikallisista aineksista valmistuu niinikään Einsunternull-ravintolan kompromissiton sekä luova, kasviksia painottava tyyli. 6-8-ruokalajin menut tai à la carte -annokset tehdään mielellään vegaanisena tai gluteenittomana. Einsunternull tarjoaa myös lounasta.

Einsunternullin Ivo Ebert perusti aikanaan Reinstoffin, klassisen uuden saksalaisen keittiön ravintolan. Ebert on jatkanut muualle, mutta hienostunut ja moderni Reinstoff on ansainnut kaksi Michelin-tähteä. Suosittu ravintola on myös auki lounasaikaan.

Modernia saksalaista tarjoaa sekä lounas- että illallisaikaan myös Pauly Saal. Sen valtteja ovat ruoan lisäksi elegantti sijainti entisessä juutalaisessa tyttökoulussa, jonka sisäpihalla on tunnelmallinen kesäterassi.

”Välitön Horváth on yksi berliiniläisten suosikeista: kontrasti vanhahtavan sisustuksen ja hienostuneen, vähän vinksahtaneen iItävaltalaisen ruoan välillä on herkullinen.”

Tänä vuonna palkittu Cookies Cream -ravintola on jo paikallinen käsite – vielä muutama vuosi sitten sen yhteydessä oli myös klubi. Kymmenen vuotta toiminut Cookies on ensimmäinen berliiniläinen kasvisravintola, joka on saanut Michelin-tähden.

Totta kai useampikin tähtiravintola tarjoaa ranskalaista cuisinea, mutta onneksi eri lähestymistavoin. Esimerkiksi pikkuruinen, rento Bandol sur Mer eroaa sulavalinjaisesta, taiteellisesta Richard-ravintolasta, joka taas on täysin erilainen kuin nuorekas ja yllättävä Tulus Lotrek.

Yleiseurooppalaista gourmeeta – kahden Michelin-tähden edestä – nautitaan rauhaa ja tyyliä huokuvassa Facilissa sekä kekseliäästä keittiömestarista ja vaikuttavasta viinilistasta tunnetussa Rutzissa. Jälkimmäisen alakerrassa on myös Bib Gourmand -maininnan ansainnut Rutz Weinbar. Välitön Horváth on yksi berliiniläisten suosikeista: kontrasti vanhahtavan sisustuksen ja hienostuneen, vähän vinksahtaneen iItävaltalaisen ruoan välillä on herkullinen. Kesällä pieni terassi on mukava paikka kaupungista nauttimiseen.

Enemmän yllätyksiä ja edullisia vaihtoehtoja tarjoavat Michelin-oppaan Bib Gourmand -maninnat, jotka nekin ovat alla listattuina.

Kaksi tähteä:

Facil (Potsdamer Str. 3, Tiergarten)

Fischers Fritz (Charlottenstr. 49, Mitte)

Horváth (Paul-Lincke-Ufer, Kreuzberg)

Lorenz Adlon Esszimmer (Unter den Linden 77, Mitte)

Reinstoff (Schlegelstr. 26c, Mitte)

Rutz (Chausseestr. 8, Mitte)

Tim Raue (Rudi-Dutschke-Str. 26, Kreuzberg)

Yksi tähti:

5 – cinco by Paco Pérez (Drakestr. 1, Tiergarten)

Bandol sur Mer (Torstr. 167, Mitte)

Bieberbau (Durlacher Str. 15, Wilmersdorf)

Cookies Cream (Behrenstr. 55, Mitte)

einsunternull (Hannoversche Str. 1, Mitte)

Frühsammers Restaurant (Flinsberger Pl. 8, Grunewald)

Golvet (Potsdamer Str. 58, Tiergarten)

Hugos (Budapester Str. 2, Tiergarten)

Markus Semmler (Sächsische Str. 7, Wilmersdorf)

Nobelhart & Schmutzig (Friedrichstr. 218, Mitte)

Pauly Saal (Auguststr. 11-13, Mitte)

Richard (Köpenicker Str. 174, Kreuzberg)

Skykitchen (Landsberger Allee 106, Lichtenberg)

Tulus Lotrek (Fichtestr. 24, Kreuzberg)

Bib Gourmand -maininta:

Brasserie Colette Tim Raue (Passauer Str. 5-7, Charlottenburg)

Cordobar (Große Hamburger Str. 32, Mitte)

Die Nußbaumerin (Leibnizstr. 55, Charlottenburg)

Grundschlag (Flinsberger Platz 8, Grunewald)

Jungbluth (Lepsiusstr. 63, Steglitz)

Kochu Karu (Eberswalder Str. 35, Prenzlauer Berg)

Lokal (Linienstr. 160, Mitte)

Lucky Leek (Kollwitzstr. 54, Prenzlauer Berg)

Ottenthal (Kantstr. 153, Charlottenburg)

Renger-Patzsch (Wartburgstr. 54, Schöneberg)

Rutz Weinbar (Chausseestr. 8, Mitte)

© Erica Löfman

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit: