Barcelonan joulu on täynnä kakkaa!

PÄIVITETTY 11.11.2016

Barcelonan joulu

Jouluaattona ei Kataloniassa perinteisesti lahjoja tuo joulupukki, vaan Cagatió, eli Kakkahalko! Jos tämä kuulostaa oudolta, niin vielä oudommaksi menee. Ennen joulua olohuoneen perällä olevaa halkoa on ruokittava esim. mandariineilla. Jouluaattoiltana halko kakkii lahjat takamuksessaan olevaan säkkiin lasten lyödessä sitä kepeillä ja laulaen ”Kakkaa paljon lahjoja”.

Katalonian ulosteaiheiseen jouluperinteeseen kuuluu tietysti myös joulukuvaelman kakkiva paimen: el caganer. Housut kintuissa oleva kakkija sijoitetaan siis tyynesti perheen jouluseimeen Jeesuksen, Marian ja Joosefin kanssa.  Joulutorit, tavaratalot ja matkamuistokojut kaupittelevat joka vuosi myös julkkiksia, kuten Barçan pelaajia esittäviä erikoiskakkijoita. Suuria jouluseimiä näkee ympäri kaupunkia, ainakin Katedraalin sisäpihalla.

Joulupäivä ja tapaninpäivä vietetään perinteisesti perheen parissa, mutta myös yöelämä on vilkasta, jos bailukenkää vipattaa.

Barcelonan joulumarkkinat

Perinteiset Santa Llucian joulumarkkinat järjestetään Barcelonan katedraalin edustalla 27.11.–23.12. klo 10.30–20.30 (arkena) / 10.30–21.30 (pyhinä ja pyhien aattoina.) Markkinakojuista löytyy hahmoja ja kalusteita jouluseimeen, kuusenkoristeita, käsitöitä, tekstiilejä ja koruja.  Aukiolla voit törmätä myös katalonialaiseen lahjoja kakkivaan halkoon Cagatióon.

Barcelonan jouluvalot

Barcelonan jouluvalot syttyivät tänä vuonna 24.11. Tsekkaa ainakin Ramblan ja Aragó-kadun valot sekä Rambla de Catalunyan jättiläismakaronit (galets), jotka kuuluvat katalonialaiseen joulupöytään yhtä erottamattomasti kuin kinkku suomalaiseen.

Barcelonan jouluherkut

Katalonialaiseen jouluateriaan kuuluu ainakin kuivatuilla hedelmillä täytetty lintupaisti ja alkuruoaksi edellä mainittu sopa de galets eli makaronikeitto lihaliemen kera. Joulumenuita (menú de nadal) pääsee maistelemaan useissa ravintoloissakin.

Makeita herkkuja: mantelin, kookoksen ja sitruunan makuisia joululeivoksia (polvorons), suklaa-, manteli- ja marsipaanilevyjä (xocolate ja turrons)ja pillin mallisia joulukeksejä (neules) löytää joulu–tammikuussa kaikista ruokakaupoista. Leipomot ja leipomokahvilat myyvät näistä laadukkaimmat versiot .

Barcelonan uusi vuosi

Vuosi otetaan vastaan perinteisesti kavereiden tai perheen kanssa tv:n ääressä. Kahdeltatoista suuhun mätetään yksi viinirypäle per kellonlyömä tarkoituksena saada koko satsi niellyksi ennen vuoden vaihtumista. Valmiita 12 siemenettömän rypäleen satseja saa nykyään ostettua joka kaupasta. Nappaa samalla mukaan kuohujuomia.

Viime vuosina uusi vuosi on Barcelonassa otettu vastaan Montjuïcin taikalähteellä. Tänä vuonna fiesta alkaa pärähtää käyntiin klo 22.30. Juhlan päättää näyttävät ilotulitukset. Paikalle odotetaan jopa 70 000-päistä yleisöä.

Vuosi 2016 otettiin vastaan näyttävästi.

Barcelonan loppiainen

Itämaantietäjät (els Reis mags d’Orient) ovat antaneet nimensä loppiaispäivälle (els reis). Espanjassa joululahjat saadaan siis näiltä kolmelta viisaalta mieheltä, jotka rantautuvat Barcelonan Moll de Fusta -satamaan laivallaan loppiaisaattona 5.1. klo 16.30 ja rundaavat rekkasaattueella pitkin kaupunkia karkkeja heitellen kuin suomalaisissa penkkareissa konsanaan.

Itämaantietäjien vauhdikas ja värikäs kulkue (cabalgada dels reis) on kaikkien lasten ja lastenmielestien must tapahtuma! Kulkue karauttaa ainakin Plaça Catalunyan ohi ja Gran via -kadun poikki.

Loppiaispäivänä 6.1. perheet kokoontuvat viimeisen kerran syömään jouluherkkuja ja jakamaan lahjoja ja 7.1. alkavat kauppojen alennusmyynnit.

Katso Tripsterin hotellisuositukset Barcelonassa.

©Paula Kultanen Ribas

Tripsteri App Barcelona banneri
iOS-latausnappi
Android-latausnappi

Lue myös:

Paula Kultanen Ribas

Barcelonassa kahdeksan vuotta asunut toimittaja, kirjailija ja muusikko seilaa tällä hetkellä synnyinkaupunkinsa Helsingin ja toisen kotipaikkansa Katalonian väliä.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *