Miten vuokrata auto USA:ssa

Mitä on hyvä tietää, kun vuokraa auton Yhdysvalloissa? Alla olevat vastaukset ovat kokemuspohjaisia yleisperiaatteita. En ole tarkistanut kaikkien vuokraamojen pientä pränttiä. Vertaile hintoja, ota selvää ja kysy!

Kuka voi vuokrata auton Yhdysvalloista?

Autovuokraamot hyväksyvät eurooppalaisen ajokortin. Monissa vuokraamoissa hinta on kalliimpi, jos kuski on alle 25-vuotias.

Mistä auton voi vuokrata?

Vuokraamot ovat pääosin samoja kuin kaikkialla muuallakin: Enterprise, Hertz, Avis, Budget, Alamo, Sixt… Hakusivustot, kuten kayak.com, expedia.com ja rentalcars.com kokoavat monta vuokraamoa yhteen ja etsivät edullisimman hinnan.

Mistä auto kannattaa noutaa? Minne se tulee palauttaa?

Huomaa, että auton noutopaikka vaikuttaa hintaan: esimerkiksi Seattlessa on selvästi halvempaa noutaa auto keskustasta kuin lentokentältä, ja monesti hinta vaihtelee kaupungin sisälläkin.

Useimmat yhtiöt antavat jättää auton toiseen kaupunkiin, mutta se on yleensä kalliimpaa kuin ajaa takaisin lähtöpisteeseen. Tästä kannattaa kysyä vuokraamolta: joskus yhtiö tarvitsee autoa toisessa paikassa ja hyötyy siitä, että ajat sen sinne.

Mitä vuokraus maksaa?

Auton vuokraus Yhdysvalloissa on pääsääntöisesti vähän halvempaa kuin Euroopassa ja selvästi halvempaa kuin Suomessa, ainakin jos vuokraa auton noin viikoksi. Hyvä hinta on suunnilleen 30-50 dollaria/päivä. Monilla yhtiöillä on lisäksi kampanjoita ja alennuskoodeja, ja lomasesongin ulkopuolella on tietenkin halvempaa.

Mikä vuokraamo on halvin tai paras?

Sisäpiiri neuvoo Hertzin tai Enterprisen kassalle, mutta vuokraamoissa ei ole suurensuurta eroa.

Maksetaanko autosta ajomailien vai päivien mukaan?

Useimmiten päivien mukaan, paitsi jos haluaa vuokrata luksusauton, kuten Ferrarin. Tällöin todennäköisesti hinnalla ei ole väliä muutenkaan.

Mitä lisämaksuja autonvuokraukseen tulee?

Niinpä. Yhdysvalloissa on tyypillistä, että ensimmäinen hinta ei ole lopullinen hinta. Yleensä päälle tulevat ainakin verot ja käsittelymaksut, lentokentältä tai hotellilta vuokraamiseen oma lisämaksunsa. Lisäksi vuokraamo tarjoaa ylimääräisiä vakuutuksia.

Vuokrasumma kannattaa maksaa netissä etukäteen, ensinnäkin siksi että se on halvempaa, toisekseen siksi ettei jälkikäteen tule yllätyksiä.

Ja vielä yksi asia: hinta saattaa muuttua sen mukaan, mistä maasta käsin auton vuokraat. Vertasimme Hertzin hintoja amerikkalaisella (hertz.com), saksalaisella (hertz.de) ja suomalaisella (hertz.fi) sivustolla viikoksi elokuun lopussa, nouto- ja palautuspaikkana Seattle. Suomesta käsin hinta oli 227,39 euroa, Saksasta 240,50 euroa – ja Yhdysvalloista 545,14 euroa. Suomalainen ja saksalainen sivusto laskivat vakuutuksen automaattisesti hintaan, amerikkalaisella lisämaksua tuli 24 dollaria per päivä.

En mene takuuseen, että hintaero pätee ympäri vuoden ja kaikissa kohteissa, mutta jos kielitaitoa ja viitseliäisyyttä riittää, kannattaa kokeilla paria eri maapäätettä.

Tarvitseeko kaikki vakuutukset ottaa?

Amerikka on vakuutusten luvattu maa. CDW tai LDW (collision damage waiver tai loss damage waiver) on vuokraamojen tarjoama perusvakuutus, joka korvaa autolle mahdollisesti sattuvat vahingot. PAI (personal accident insurance) korvaa sinulle sattuvat vahingot. Supplemental liability coverage korvaa kolmannelle osapuolelle sattuneet vahingot ja suojelee sinua oikeusjutuilta. (!)

Näistä henkilökohtaisen vakuutuksen voit ehkä välttää, mikäli olet ennen Yhdysvaltoihin matkustamista varmistanut, että matkavakuutus ja tapaturmavakuutus ovat kunnossa ja korvaavat myös amerikkalaiset terveydenhoitokulut. Kenties oma vakuutuksesi kattaa myös autonvuokraustoilailut.

Täällä hetken aikaa asuneena sanoisin, että ota ne vakuutukset, ainakin CDW ja kolmannen osapuolen kolarointia koskeva vakuutus. Mikäli satut ihailemaan vesiputousta tai oravaa tien pielessä ja kolhaiset vastaan tulevaa Mustangia, pääset huomattavasti helpommalla.

Esimerkiksi tässä on aiheesta lisää.

Pitääkö auto palauttaa tankki täynnä?

Ehdottomasti. Vuokraamot ottavat usein poskettoman tankkauslisän, jos se on päässyt unohtumaan.

Siitä puheen ollen, muille ei-motoristeille: amerikkalaisilla bensa-asemilla ei näy ysivitosta. Auton bensaluukun sisäpuolella oleva tarra kertoo, syökö auto perusbensaa vai dieseliä. Luultavasti bensatyyppi on “regular, unleaded”.

Entä minne mennä? Esimerkiksi tänne.

(c) Noora Mattila

Noora Mattila

Lähes kaikkeen erikoistunut toimittaja, joka tutkii Pohjois-Amerikan peränurkkia amerikkalaisen miehen ja meksikolais-saksalaisen koiran kanssa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *