Aterioi tascassa kuin portugalilainen

Ulkona syöminen on Lissabonissa hyvin kohtuuhintaista. Niinpä lounasaikaan tascat eli yksinkertaiset pienet ”kansanravintolat” ovat täynnä. Menuun kuuluu yleensä keitto, pääruoka, ruokajuoma, jälkiruoka ja kahvi – ja sen saa alle kympillä. Joskus alle seitsemälläkin eurolla.

Tascoissa tarjoiltava ruoka on portugalilaista perusruokaa. Kannattaa suunnata paikallisten suosimaan ravintolaan ja pyytää päivän annos. Se voi olla esimerkiksi grillattua kalaa, turskaa tai lihasoossia papujen kera. Tai kalan mätipusseja, makkaraa paistetun munan kanssa tai jänistä.

Kasvisruokaa ei yleensä ole tarjolla, munakkaita ja salaattia queijo fresco -juustolla kyllä. Keitot ovat usein kasviskeittoja, mutta esimerkiksi caldo verde -keitossa on siivuina mausteista chouriço-makkaraa. Tascat ovat usein perheyrityksiä: vaimo kokkaa, mies hoitaa tarjoilun.

Viiniin suhtaudutaan mutkattomasti. Harva tilaa muuta kuin talon viiniä, jota kannetaan pöytään karahveissa. Yleensä se on kelvollista, joskus erinomaista ja toisinaan kummallista.

Jälkiruoaksi voi tilata hedelmän tai esimerkiksi suklaamoussen. Lounaankin päätteeksi voi juoda kahvin seurana lasillisen aguardente-viinaa tai macieiraa, portugalilaista brandyä.

Tascat ovat erinomainen paikka portugalilaisen kulttuurin tarkkailuun. Televisio on aina auki ja kanta-asiakkaat katselevat epäluuloisesti turisteja viinin juomisen lomassa. Tunnelma on kotoisa.

Monet tascat ovat auki tietysti illallisaikaankin. Viikonloppuisin illanvietto aloitetaan usein ulkona syömällä.

Keskustan tienoolla tascoja on Calçada da Santanalla ja Rua de São Josélla ja sen jatkeella, Rua de Santa Martalla.

© Anna Pöysä

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit:

Sami 17.08.2018 16:47

Onko antaa tällaisia halpoja tasca -kansanravintolaehdotuksia Lissabonin keskustan lähellä tai Saldanhassa? :) Jos ei voi julkisesti "mainostaa", niin vastaisitteko sähköpostiin?

Vastaa

Anna Pöysä 21.08.2018 16:07

Moi! Saldanhan tascoja en tunne, mutta keskustasta uskallan suositella ainakin Minho Verde -tascaa. Se on Calçada de Santanalla, jolla on useita muitakin tascoja.

Vastaa