Berliiniläistä artesaaniolutta, ole hyvä!

Päivitetty 27.11.2018
Berliinin kymmenissä craft beer -baareissa tutustut paikallisten pienpanimoiden oluihin.

Berliinin panimopubit

Amerikan malliin: Vagabund

Kolmen amerikkalaisen kaveruksen vuonna 2013 perustama panimo on valloittanut sydämiä – ja suita – pale aleillaan. Panimossa on myös simppeli pubi eli “hanahuone”, jossa pääsee maistelemaan talon perusvalikoimia, kokeellisia eriä sekä muiden tuottajien artesaanioluita. Auki ma-pe 17  alkaen, la-su 13  alkaen.

Missä: Antwerpener Str. 3, Wedding; U6: Seestrasse. Nettisivu

Weddingin erikoisuus: Hausbrauerei Eschenbräu

Eschenbräu on pannut maukkaita, filtteröimättömiä saksalaisoluita jo vuodesta 2001. Oman pilsnerin, tumman oluen sekä vehnäoluen lisäksi valikoimassa on vaihtuvia erikoisuuksia, kuten Panke Gold -export-olut tai OPA, “orijinaal” pale ale. Kellaripubi tarjoaa lisäksi rapeapohjaisia Flammkuchen-pizzoja. Kesällä viihtyisä, varjoisa biergarten on jo itsessään hyvä syy vierailla. Eschenbräu tekee myös omaa siideriä, omenamehua, olutviinaa sekä whiskyä. Auki päivittäin klo 17-myöhään.

Missä: Triftstr. 67, Wedding. U6, U9: Leopoldplatz. Nettisivu

Kauppahallin kellarista: Heidenpeters

Herra Heidenpeter valmistaa kreuzbergiläisen Markthalle IX -kauppahallin kellarissa pieniä eriä kekseliäitä artesaanioluita. Valikoimista ei löydy peruspilsnereitä, vaan ennemmin pale aleja ja stouteja. Yksinkertainen baari on piilossa kauppahallin nurkassa. Sen löytää kun kävelee kanttiiniravintolan ohi aina perälle saakka. Olutta saa ostaa pulloissa myös mukaan. Auki ti 14-20, to 17-22, pe 14-20, la 12-20.

Missä: Markthalle IX, Eisenbahnstr. 42-43, Kreuzberg. U1: Görlitzer Bahnhof. Nettisivu

Panimopubi entisessä panimossa: Rollberg Brauerei

Rollberg-pienpanimo sijaitsee entisessä Kindl-olutpanimon punatiilisessä tehdaskompleksissa. Tuoreita, filtteröimättömiä luonnonoluita voi maistella pienessä panimopubissa. Hanasta löytyy yleensä omaa Rollator, Hell ja Rot -lajiketta. Savubaari. Viihtyisä terassi on kesällä Neuköllnin kivoimpia paikkoja! Auki pe-la 17-00.

Missä: Am Sudhaus 3, Neukölln. U7: Rathaus Neukölln, U8: Boddinstrasse. Nettisivu

Maistelua hanahuoneessa: Berliner Berg

Pienellä sivukadulla sijaitsevan Berliner Berg -pienpanimon viihtyisä “hanahuone” muistuttaa britti- tai irkkupubia. Hanasta saa tuoretta talon omaa pale alea, lageria, stoutia sekä Berliner Weissea ja vaihtelevia vierasoluita. Pöydän saadakseen kannattaa tulla ajoissa, sillä tänne asettauduttuaan kellään ei ole kiire kotiin.

Missä: Kopfstrasse 59, Neukölln. U7: Karl-Marx-Strasse, U8: Leinestrasse. Nettisivu

Kortteliklassikko: Hops & Barley

Entisen lihakaupan vanhat seinäkaakelit, kupariset putket ja olutpannut luovat panimobaariin mukavan 50-lukulaisen tunnelman. Erikoisuuksiin kuuluvat filtteröimättömät Pilsner, Dunkles ja Helles sekä jopa viikoittain vaihtuvat spesiaalioluet. Takahuoneen televisiosta näytetään tärkeät jalkapallomatsit. Auki ma-pe kello 17 -myöhään, la-su 15 -myöhään.

Missä: Wühlischstr. 22-23, Friedrichshain. U1, S-Bahn: Warschauer Strasse. Nettisivu

Tyylikästä hulluttelua: Strassenbräu

Isolta liitutaululta löytää kymmenen talon omaa hanaolutta, tyypillisistä IPA-oluista viikottaisiin erikoisuuksiin kuten suolatikku-gose tai metsämarja-ale. Ystävällinen henkilökunta auttaa mielellään valinnassa. Viereisestä burrito-ravintolasta ja vietnamilaisesta street food -ravintolasta saa tilata ruokaa ilman lisämaksua. Auki su-to 17-02, pe-la 17-myöhään.

Missä: Neue Bahnhofstr. 30, Friedrichshain. S-Bahn: Ostkreuz. Nettisivu

Berliinin craft beer -baarit

Se aito ja oikea: Hopfenreich

Berliinin mahdollisesti paras artesaaniolutbaari on viihtyisä Hopfenreich, joka oli avatessaan vuonna 2014 alansa pioneeri. Hanasta saa 22 eri olutta, myös maisteluun sopivissa 0,2 l:n laseissa. Baari järjestääkin myös olutmaistiaisia. Auki ma-to kello 16-02, pe-su 16-03.

Missä: Sorauer Str. 31, Kreuzberg. U1: Schlesisches Tor. Nettisivu

Rento rokkibaari: Monterey Bar

Olueen erikoistuneessa rokkibaarissa on 10 hanaa ja yli 200 pienpanimoiden olutlaatua. Paikallisiin merkkeihin kuuluvat esimerkiksi Rollberg-, Schoppe Bräu- ja Bierfabrik. Joka ei halua notkua tiskillä ja laskea olutpulloja, voi istahtaa yhteen mukavista nojatuoliryhmistä. Sieltä voi ihailla kultakehyksistä potrettia Black Sabbath -bändistä. Auki päivittäin alkaen klo 17.

Missä: Danziger Str. 61, Prenzlauer Berg. U2: Eberswalder Strasse, S-Bahn: Prenzlauer Allee. Nettisivu

Kanadalaista vieraanvaraisuutta: Muted Horn

Nestemäistä kultaa kaadetaan 22 hanasta, joista moni on omistettu kanadalaisille oluille – kiitos omistajan syntyperän. Erikoisuutena kaksi hanaa on varattu nitro-oluille, eli typellä hiilihapotetuille laaduille. Maistelutarjottimen tilaamalla saa kokeilla neljää laatua. Eloisa lähialue sopii myös baari-illan jatkamista varten! Auki arkisin klo 17–02, la-su alkaen klo 15.

Missä: Flughafenstr. 49, Neukölln. U8: Boddinstrasse. Nettisivu

Vaikuttavat valikoimat: The Castle Pub

The Castle Pub tarjoaa Mitten pubissaan 20 hanaolutta, uudessa Friedrichshainin sijainnissa hanoja on jopa 50! Pubi panostaa myös laatudrinkkeihin sekä ylpeilee ginikokoelmallaan. Molemmat baarit ovat auki päivittäin ja tarjoavat myös kahvia heti aamusta alkaen.

Missä: Invalidenstr. 129, Wedding. S-Bahn: Nordbahnhof; Frankfurter Tor 7, Friedrichshain. U5: Frankfurter Tor. Nettisivu

Belgialaisia makuja: Herman

Herman-baarin erikoisuus ovat belgialaiset, etenkin Flanderin ja Vallonian alueiden oluet. Valikoimaan kuuluu yli sata lajia: blondeja, faroja ja trappisteja. Hanaoluet vaihtelevat ja myös muunmaalaisia oluita on tarjolla. Baarissa viihtyvät niin paikalliset kuin vierailevatkin olutintoilijat. Auki päivittäin kello 18-03.

Missä: Schönhauser Allee 173, Prenzlauer Berg. U2: Senefelderplatz. Nettisivu

Iso skotti: BrewDog Berlin Mitte

BrewDog-panimoketjun baari on Berliinin olutskenen uusimpia tulokkaita. 30 hanassa (!) on iso valikoima omia oluita, noin puolet hanoista on vieraileville panimoille. Baarin kiviuunipizzan seuraksi saa yhdistettyä juuri oikean olutlaadun. Jos on liian aikaista oluelle saa myös paikallisen Five Elephant -paahtimon kahvia ja leivonnaisia. Auki su-to 10-00, pe-la 10-02.

Missä: Ackerstr. 29, Mitte. U8: Rosenthaler Platz, S-Bahn: Nordbahnhof, Raitiovaunu M8: Pappelplatz. Nettisivu

Tanskalaisia erikoisoluita: Mikkeller

Mikkellerin Berliinin baarista löytyy 24 hanaa. Niistä valuu lähinnä Mikkellerin omia sortteja, pari sijaa on varattu vieraileville panimoille. Oluen seuraksi tarjoillaan juusto- tai lihalautasia. Valoisa, kahvilamainen baari on kätevä lepopaikka keskellä vilkkainta Berliiniä.

Missä: Torstr. 102, Mitte. U8: Rosenthaler Platz. Nettisivu

Kahvia ja craft beeriä: Kaschk

Norjalainen kahvilabaari erikoistuu filtterikahviin ja artesaaniolueen. Tyypillisesti 12 hanaoluen valikoima on sekoitus paikallista ja kansainvälistä, kuten BRLO:n, Lenny’s Artisanal Alesin, Mikkellerin ja Stone Brewingin oluita. Alakerrassa on shuffleboard-pelihuone.

Missä: Linienstr. 40, Mitte. U2: Rosa-Luxemburg-Platz. Nettisivu

Italian ihmeitä: Birra – Italian Craft Beer

Hanasta saa 16 italialaista craft beer -laatua, joista kuusi on milanolaiselta Birrificio Lambrete -pienpanimolta. Sen perustaja on toinen Birra-baarin omistajista. Erikoisuus on kaksi käsin pumpattavaa oluthanaa. Jano säilyy, kun oluen viereen tilaa antipasteja. Kesällä ulkopöydät tuovat lisää istumapaikkoja. Auki päivittäin klo 15-02.

Missä: Prenzlauer Allee 198, Prenzlauer Berg. Raitiovaunut M2, M10: Prenzlauer Allee / Danziger Strasse. Nettisivu

Yli sata lasissa: IPA Bar

Hopfenreich-baarin perustajat levittävät artesaanioluiden ilosanomaa. Hipsteri-Neuköllniä henkivän baarin valikoimista löytyy yli 100 eri ”ipaa”, hanastakin yleensä neljää. Lisäksi tietenkin tarjolla muunkinlaisia paikallisia ja kansainvälisiä craft beer -helmiä. Kesällä takapiha on varma vetonaula. Auki ke-la 18-02, su 16-12.

Missä: Karl-Marx-Str. 195, Neukölln. U7, S-Bahn: Neukölln. Nettisivu

© Erica Löfman

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Berliini-blogi”]

Erica Löfman

Berliinissä vuodesta 2009 asunut Erica on työskennellyt journalismin ja lehtien parissa Suomessa, Irlannissa ja Saksassa. Vaikkei Berliinissä kasva mangoja eikä avokadoja, hän ei voisi kuvitella asuvansa missään muussa kaupungissa. Erican kirjoittama Tripsteri Berliini -matkaopas ilmestyi kirjamuodossa syksyllä 2018.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *