Wienin joulumarkkinoilla tuoksuu punssi

Joulun alla Wienin tuoksu muuttuu: nenään leijailee joka puolelta hehkuviinin ja paahdettujen manteleiden tuoksu. Myös ihmiset ovat syksyn kiireiden jälkeen taas leppoisia ja kokoontuvat joulumarkkinoille nauttimaan punssista ja ystävien seurasta. Joulumarkkinoilta voi etsiä puisia joulukoristeita, lasipalloja tai lumisadepalloja, joilla on Wienissä pitkät perinteet.

Hyvä vaihtoehto on myös ”vain” syödä ja juoda – maista suklaapäällysteisiä hedelmiä, lebkucheneita, kaikkia suolaisia herkkuja ja punssivaihtoehtoja. Markkinamukeista saa panttirahan takaisin, jos mukin palauttaa. Mukeista saa myös kivoja matkamuistoja.

Joulumarkkina-alueita on vuosittain kymmenkunta, myös Schönbrunnin ja Belvederen linnojen edustoilla. Useat joulumarkkinat aloittavat marraskuun puolivälistä. Markkinahumu päättyy useimmin joko 23. tai 26. joulukuuta. Schönbrunnin markkinoilla kojut vaihdetaan tapaninpäivän jälkeen ottamaan vastaan uutta vuotta.

Perinteisten joulumarkkinoiden lisäksi talviaika näkyy Museokorttelissa. Marraskuun alusta alkaen sisäpihalla on aina erilaista talvitunnelmaa ja -tapahtumia. Usein marraskuun lopussa järjestetään myös designjoulumyyjäiset.

Alla on kaupunkialueella näkyviä tai erilaisempia markkina-alueita. Näiden lisäksi joulumarkkinat ovat esimerkiksi Tapaninkirkon ja Taidehistoriallisen museon tienoilla.

Mitä joulun aikaan kuuluu Itävallassa? Siitä voit lukea täältä.

Christkindlmarkt Spittelberg

Spittelbergin pienille kujille ja putiikkeihin levittäytyviltä markkinoilta voi ostaa käsitöitä ja hyvää viiniä. Tunnelmalliset markkinat kävellä ja seisoskella punssimukin kanssa.

7. Spittelberg, Museumsquartierin “takana”, www.spittelberg.at

Altwiener Christkindlmarkt

Vanhahtavat joulumarkkinat yrittävät pitää kiinni samasta hengestä, joka on vallinnut aukion markkinoilla jo runsaat 200 vuotta.

1. Freyung, Schottengasse, www.altwiener-markt.at

Weihnachtsdorf Altes AKH

Yliopiston kampuksen, eli entisen sairaalan, sisäpihalla on leppoisa joulukylä. Kojujen lisäksi markkinoilla on aina jotakin viihdykettä lapsille – karuselli tai poniratsastusta. Kokoaa usein nuoria ihmisiä.

9. Alserstrasse,www.weihnachtsdorf.at

Karlsplatz – Art Advent

Joulumarkkinoista paras paikka ostaa käsitöitä, joita on tarjolla ympäri Euroopan. Usein myös erilaisia kotieläimiä ja jopa laamaratsastusta. Lapsilla, ja miksei aikuisillakin, mahdollisuus peuhata heinäkasoissa.

4. Karlsplatz, www.divinaart.at

Wiener Christkindlmarkt

Raatihuoneen edustalla on kaupungin suurimmat joulumarkkinat, noin 140 kojua ja kolme miljoonaa vierailijaa. Toisin sanoen nämä ovat pahimmat turisti- ja krääsämarkkinat. Mene ennemmin jonnekin muualle.

1. Rathausplatz, www.christkindlmarkt.at

© Elina Raittila

  [/su_slider]

Elina Alanne

Wienissä asunut toimittaja, jolta jäi kaupunkiin puoli sydäntä ja kokonainen sisko. Viihtyy nykyään Mikkelin seudulla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *