Vastuullisen matkailijan opas Tokioon

Vaikka Japanissa sijaitsee maailman väkitihein kaupunki Tokio, jossa 37 miljoonaa asukasta kuhisee yötä päivää, on mielenkiintoista, että maan pinta-alasta peräti 69% on metsää. Maailman maiden metsäisyyslistalla Japani on sijalla 17, kun Suomi on sijalla 11 (72.9%).

Moni matkailija jää kaupunkeihin ja näkee harvemmin Japanin huikeaa luontoa ja sankkoja metsiä. Tokio on huikea paikka sekin, mutta todellista itämaisen harmonian hurmosta kokee luonnossa. Jos matkustat luontokohteisiin, muista aina perussäännöt: jätä kohde lähtiessäsi sellaiseksi, kuin se tullessasi oli. Vaikka tiheän metsän keskellä hurisisi juoma-automaatti, älä roskaa tölkeillä luontoa.

Entä sitten Tokio? Vastuullinen, kestävän kehityksen matkailu miljoonakaupungissa, joka sijaitsee 10 tunnin lentomatkan päässä Suomesta, voi kuulostaa hankalalta. Trans-Siperia-junalla matkustaessakin ekologiseksi kysymykseksi nousee lautta Vladivostokista Korean kautta Japaniin.

Pienien asioiden muistaminen paikan päällä kasvattaa silti suurta virtaa. Toisaalta juuri miljoonakaupungissa joudutaan kiinnittämään erityisen tiukkaa huomiota esimerkiksi roskaamiseen, julkiseen liikenteeseen ja saasteisiin.

Mitä turisti voi siis tehdä?

Roskaaminen

Tokiossa on valtavan tehokas kierrätyssysteemi. Maassa asuja saa opiskella nivaskan kierrätysohjeita ja roskienkeruusääntöjä. Tiettyinä päivinä kerätään katujen kulmista tietyt roskat, tiettyinä toiset. Esimerkiksi omalla asuinalueellamme vietiin tiistaisin lasitavara kadulle ilmestyneisiin laatikoihin. Vain tiistaisin.

Matkailija huomaa kanniskelevansa roskia usein mukanaan. Kaduilla ei juuri ole roskakoreja, joten paras tapa on säilöä roskat kassiinsa ja etsiä juna-asemilla kierrätysroskikset.

Matkailija myös huomaa, että muovia kertyy hotellihuoneeseen, sillä japanilainen pakkauskulttuuri on ylitehokas. Tavaroiden pakkaamisen välttäminen saattaa olla kielimuurin takia hankalaa, mutta kannattaa yrittää. Jokaista pikkuostosta ei ole pakko paketoida useaan pussukkaan rusetteineen. Ovathan pakkaukset somia, mutta muovia ja paperia tuhlaavia.

Tokio on joskus sekava ja sokkeloinen, mutta se on aina siisti. Auta japanilaisia myös pitämään se siistinä!

Vinkkejä:

  • Esitä elekielellä, että ostos kulkee omassa kassissasi ilman kääreitä.
  • Ota ravintolaan mukaan omat puikot (kertakäyttöpuikkoja käytetään uskomattomia määriä, noin 25 biljoonaa paria vuodessa).

Yövy vastuullisesti

Japanissa erinäiset omistussuhteet ovat toisinaan hyvinkin mutkikkaita. Esimerkiksi kivan baarin taustalla saattaa hääriä yakuza-mafia. Turisti ei voi helposti valita eettisiä kohteita, mutta majoituspaikoissa on sentään valinnanvaraa.

Valitse esimerkiksi nämä hotellit:

Hotel New Otani Tokyo

Kuva: Hotel New Otani Tokyo
Kuva: Hotel New Otani Tokyo

Suuri remontti muutti tämän luksushotellin ekologiseksi huippuhotelliksi. Upea puutarha, vedenkierrätys, komposti ja luomutarjonta viehättävät. Yksi yö maksaa lähemmäs 200 euroa / kahden hengen huone.

Missä: 4-1 Kioi-Cho Chiyoda

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Hotel Wing International Premium Tokyo Yotsuya

Kaunis keskitason hotelli lähellä Shinjuku Gyoen -puistoa ja Meiji-pyhäkköä. Usein hyviä tarjouksia (noin 110 euroa / kahden hengen huone).

Missä: 3-14-1 Yotsuya

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Apa Kanda-Jimbocho-Ekihigashi

Apa-ketju on suosittu halpahotelliketju, jonka usea hotelli sijoittuu ekologisten hotellien listalle, tämä mainittu yksilö kärkipäähän. Hinnat noin 50 euroa / kahden hengen huone. Sijainti keskikaupungilla on hieman etäinen keskeisistä kohteista, mutta esimerkiksi viihde/ostoskeskus Tokyo Dome on varsin lyhyen matkan päässä ja alue on rauhallista.

Missä: 3-1-22 Kanda

Katso ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Lisää Tokion hotelleja

Liiku vastuullisesti

Autoja Tokiossa on suhteessa melko vähän. Julkinen liikenne on pitkälle kehitettyä energiatehokkuudessaan ja se toimii hyvin. Matkailijan kannattaa valita päiväsuunnitelmaansa vain 1-2 kaupunginosaa, joissa kävellen näkee parhaat palat.

Tokio nimittäin on oiva kävelykaupunki. Kaikkialla on mielenkiintoista nähtävää ja syötävää. Tokiolaiset eivät ole niin kiireisiä muurahaisia kuin voisi olettaa – moni länsimaalainen harppoo vauhdilla rennosti etenevien paikallisten ohi. Kävellen löytyvät myös parhaimmat seikkailut.

Pyöräily voi olla haastavaa turistille Tokiossa, sillä navigointi on sokkelokaduilla vaikeaa ja pyöräteitä on yhä vähän. Moni paikallinen ajaa jalkakäytävällä, jolla mutkittelu ihmismassassa helposti turhauttaa. Sen sijaan esimerkiksi Kiotossa pyöräily on ihastuttavaa puuhaa!

Syö vastuullisesti

Tämä on Japanissa vaikeampi pala. Helpointa on etsiä vegaanisia ja vegetaristisia paikkoja tai ostaa ruokansa itse pienistä puodeista. Lue ekologisista kasvisravintoloista täältä.

Japanissa on syöty lihaa vain noin 130 vuotta. Nykyään ei juuri muuta syödäkään. Siltä toisinaan tuntuu, kun kasvissyöjänä samoaa katuja ristiin rastiin vatsa kurnien. Kasvissyönti ja etenkään vegaanius eivät ole vielä lyöneet samalla tavoin läpi kuin länsimaissa.

Vinkkejä:

  • Japanissa arvostetaan suuresti paikallisia tuotteita. Valitse lähiruokaa ja kausituotteita.
  • Vältä erityisen epäeettisiä ruokavalintoja kuten valasta, haita ja koiraa.
  • Etsi kasvisravintoloita.
  • Jos syöt sushia, valitse muuta lajia kuin uhanalaisinta tonnikalaa.
  • Mieluiten vältä kokonaan mereneläviä ylikalastamisen vuoksi! Lue lisää uhanalaisesta sushista täältä.
  • Jos syöt sushia, syö perinteisesti eli sormin – sushiin ei tarvitse tuhlata syömäpuikkoja.
  • Syö vähemmän.

Eläinturismi

Pöllökahvilan pönöttäjät.
Pöllökahvilan pönöttäjät.

Japanin eläinoikeusliike toimii, muttei kovin tehokkaasti. Moni koira on perheessä vauvan asemassa asuineen ja vaunuineen, mutta muiden eläinten laita on huomattavasti heikompi.

Kaupungissa on valtava määrä eläinkahviloita. Pienissä tiloissa asuvilla japanilaisilla harvoin on lemmikkiin mahdollisuus, ja kaikki karvainen ja pieni on suurenmoisen söpöä, joten kävijöitä riittää. Kahviloissa on tiukat säännöt, mikä on hyvä, mutta esimerkiksi pöllökahvilat ovat surullista nähtävää kettinkilintuineen. Myös siilikahviloissa eläimet, joita ei kuulu silitellä, kärsivät. Tokiossa on myös kanikahviloita, vuohikahviloita ja käärmekahviloita!

Jos haluat käydä pörröisten eläinten kahviloissa, valitse perinteinen kissakahvila.

Vinkkejä:

  • Älä jää ihailemaan koiranpentuikkunoita ja tue pentutehtailua.
  • Vältä pöllökahviloita, muita lintukahviloita ja siilikahviloita.
  • Jätä väliin Uenon eläintarha, joka on kurjan ankea paikka söpöläispandoistaan huolimatta.

Osta vastuullisesti

Totoro-perhe Kiddyland-kaupassa. @Siru Valleala

Tokio on täynnä bling bling -krääsää – tavaraa on niin paljon että sille tulee sokeaksi. On yhtäkkiä pakko saada Hello Kitty -kaulin ja nallepaistinpannu. Totoro-tossut ja hihittävä Miffy-muki. Kawaii, söpöä!

Söpöä on Tokio täynnä. Ohjekylteissä on nauravia sammakoita ja roska-autot laulavat. Kaikkea söpöä ei tarvitse kuitenkaan haalia itselleen. Tuliaisostoksia voi hankkia pienemmistä designyrittäjien puodeista, kiehtovista second hand -liikkeistä ja ekokaupoista. Yksittäin muoviin pakattujen markettihedelmien sijasta osta evääsi vanhojen mummojen ja pappojen pikkupuodeista syrjäkujilta.

Luomutuotteet ovat nousseet trendien harjalle Fukushiman onnettomuuden myötä. Luomuvaihtoehtoja on nykyään paljon niin ruokaan kuin vaatetukseenkin liittyen. Luomu lausutaan japaniksi ”ooganikku” (organic) – helppoa!

Vinkkejä:

  • Yoyogi VILLAGE on ympäristöystävällinen ostoskeskus, joka sisältää muun muassa gallerian, musiikkibaarin, kirjakaupan, reilun kaupan luomuvaatepuodin ja puutarhan. Suomalaisten kulmia kohottanee italialaista luomuruokaa tarjoava ravintola nimeltä Code Kurkku. Kurkku-sana todella tulee suomen kielestä ja kuvastaa ympäristöystävällistä ja terveellistä tulevaisuutta. Kurkku-projektin takana on musiikintuottaja Takeshi Kobayashin idea, ja Tokiossa on muitakin Kurkku-paikkoja.
  • People Tree on reilun kaupan ketju, jolla on useita liikkeitä Tokiossa. Yksi sijaitsee Ginzassa Mosaic Ginza Hankyu -tavaratalossa.
  • Crayon House on yksi vanhimmista tokiolaisista luomuravintoloista. Ohessa luomupuoti.
  • Suosi pieniä ja vaihtoehtoisia kaupunginosia. Lue lisää esimerkiksi näistä hauskoista alueista, joilla on runsaasti second hand -puoteja ja pienyrittäjien kiinnostavia kauppoja.
  • Jos aiot shoppailla esimerkiksi muotia tai ruokaa paljon ja haluat tietää ostosten ekologisuudesta, vuokraa tulkki!

Juhli vastuullisesti

  • Käy pienissä kuppiloissa suurten ketjujen sijaan.
  • Vältä hostess-baareja.
  • Juhli muualla kuin Roppongilla, jonka lieveilmöitä ovat muun muassa huumekauppa.

Uusia ympäristöaikeita

Japani sitoutui vuonna 1990 vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä 25% vuoteen 2020 mennessä. Mottanai-projekti kannustaa kansalaisia vähentämään jätettä ja kierrättämään. Ogawan kaupungissa Tokion pohjoispuolella kehitellään uusia luomuversioita esimerkiksi sakesta, soijakastikkeesta ja nuudeleista. Blogi Tokyo Green Space jakaa mainioita ideoita urbaaniin puutarhurointiin suurkaupungissa.

Esteettömyys

Tokio ei ole helpoin kohde liikkua pyörätuolilla tai muita apuvälineitä käyttäen. Esteettömyyden näkökulma on nykyrakentamisessa kyllä huomioitu, ja suuret uudet ostoskeskukset kuten Hikarie Shibuyassa ovat parhaita kohteita. Huolellinen ennakkosuunnittelu on kuitenkin tarpeen. Välimatkat voivat metroasemilla olla pitkät ja eri tasojen välisiä nousuja on paljon. Hissejä on, mutta aikaa navigointiin on varattava reilusti.

Tämä sivu esittelee kattavasti Tokion ja muun Japanin kaupunginosia ja nähtävyyksiä esteettömästä näkökulmasta: www.japan-accessible.com

Loppuhuomio

Kaikki nämä vinkit mielessäsikin saatat tulla tulokseen, että Tokio on vaikea ottaa vastaan vastuullisesti. On totta, että matkailijalle kurkistus japanilaisuuteen voi jäädä survival-tasolle. Kunhan saa edes jotain syötyä, jotain ostettua, maksettua, löydettyä. Vaikka yrittäisit mukeltaa, ettet tarvitse kertakäyttölusikoita ja soijakastikkeita jokaisen kauppaostoksen mukaan, saatat saada niitä kaksinverroin kielimuurin vuoksi. Talvenviileässä tatamimajatalossa tekee mieli luukuttaa lämpöä koko ilmastointilaitteen täydeltä. Tuliaiset on helppo hankkia epämääräisistä sadan jenin kaupoista. Kuitenkin – tiedosta nämä vinkit ja muista kohtuus!

Lue myös:

Älä mokaa nolosti. Näin matkailija käyttäytyy japanilaisittain.

© Siru Valleala

Tokion hotellitarjouksia: Katso parhaat tarjoukset ja tee varaus tästä.

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Eetu 09.05.2017 16:12

Vitsi kun oli mielenkiintoista luettavaa! Eri juttuja kun niitä ainaisia Tokio-kliseitä. Kiitos!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *