Japanilaisen kylpemisen etiketti

Suomalaiselle kuuma japanilainen kylpy on saunomiseen verrattava kokemus. Kuten saunassa, on Japanissa kylpemisellä oma etikettinsä. Suomalaiseen tapaan alastomuus kuuluu luonnollisena elementtinä asiaan, mutta tietenkin vain saman sukupuolen kesken. Japanilaiset käyvät kylvyssä hyvin usein, jopa päivittäin.

Perussäännöt pätevät kaikissa kylpemisen paikoissa:

– Pukuhuoneessa riisutaan vaatteet ja laitetaan ne ja muu omaisuus lokeroon (saatat tarvita kolikon) tai koriin. Mukaan otetaan vain pieni kasvo/pääpyyhe.

– Kylpytilassa peseydytään istuen jakkaralla. Peseytymiseen voi käyttää suihkua tai suihkun ja sangon yhdistelmää. Yleensä paikka tarjoaa pesuaineet.

Aina ensin suihkuun! Kuva: Japanexperterna.se, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Aina ensin suihkuun! Kuva: Japanexperterna.se, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

– Huolellisen peseytymisen jälkeen astutaan kylpyyn. Pikkupyyhkeen voi ottaa mukaan ja pitää sitä esimerkiksi otsalla, pään päällä tai altaan reunalla. Pyyhkeen ei ole suotavaa osua veteen. Kylpyaltaat on tarkoitettu vain oleskelua varten, niissä ei ole tilaa (ja lupaa) uimiselle.

– Kylpylöihin saavat yleensä tulla lapsetkin, mutta käytöksen on oltava hillittyä. Kylvystä nautitaan rauhassa ja hiljaisuudessa.

– Koska vesi on hyvin kuumaa, noin 42 astetta ja joskus ylikin, kannattaa kylpeä maltillisesti. 10-15 minuutin aikaa suositellaan, ja herkemmät kylpevät vielä vähemmän aikaa. Välissä voi käydä suihkuttelemassa ja palata taas altaaseen.

Muista kylpysäännöt! Kuva: Ryan McBride, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Muista kylpysäännöt! Kuva: Ryan McBride, flickr.com, CC BY-SA 2.0.

Ulkoaltaassa on paras tunnelma

Suuremmissa kylpylöissä vaelletaan nakumeiningillä altaasta toiseen. Ihastuttavimpia ovat rotemburot, elämykselliset ulkoaltaat luonnon äärellä. On upeaa istua talvella kuumassa rotemburossa, kun lumihiutaleet leijailevat hiuksiin, tukka jäätyy ja kaikkialla höyryää.

Jos kyseessä on monikerroksinen spa, voi kylpemisen lomassa käydä syömässä, katsomassa lepohuoneessa televisiota tai kylpylähoidoissa. Jos saat käyttöösi vyöllä solmittavan yukatan, pue se ylle julkisissa tiloissa ja muista palauttaa lähtiessäsi.

Pukuhuoneeseen poistuessa pikkupyyhkeellä voi suorittaa alustavan kuivauksen. Suurissa kylpylöissä maksu hoidetaan vasta kylpemisen jälkeen.

Kylpytilan esimerkiksi ryokanissa tunnistat tämän artikkelin pääkuvassa näkyvästä merkistä “yu“, joka tarkoittaa “kuumaa vettä” ja joka lukee yleensä oviverhossa. Tavallisesti naisten puolen oviverho on punainen ja miesten sininen tai musta. Kartoissa lähiseudun kylpypaikat on usein merkitty alla olevalla merkillä:

onsen_symbol

Lue lisää:

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *