Tokio – Pieni kirsikankukkaopas

Sakuraa odotetaan saapuvaksi Tokioon. Lue tästä oppaasta vinkit perusteelliseen hanamijuhlaan valmistautumiseen ja sakuran eli kirsikankukkien ihailun viettoon!

Odotusaika

1. Kirsikkapuiden kukinta alkaa Tokiossa keskimääräisesti maaliskuun kolmannella viikolla ja yltyy komeimpaan kukkeuteensa kuun vaihteessa. Kylminä vuosina huippuaika on huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Seuraa kukkien kehitystä vaikkapa tämän linkin kautta. Tänä vuonna 2024 nuppujen on ennustettu aukeavan Tokiossa maaliskuun 20 päivä. Paras hanamiaika Tokiossa on yleensä maaliskuun viimeisellä viikolla ja aivan huhtikuun alussa.

2. Hanki alustavat tarpeet kirsikankukkapiknikille eli hanamiin vaikkapa 100 jenin kaupasta: perinteinen alusta on sininen tai raidallinen muovipressu – huomaat tämän nopeasti. Kannattaa hankkia myös kertakäyttöisiä rasioita, soijakastikeputeleita, syömäpuikkoja, pullonavaaja, kuppeja ja lautasia, serviettejä, roskapusseja, sateenvarjo ja sormikkaat ja kaulahuivi – illalla voi vilu yllättää. Myytävänä on myös suosittuja lämpölätkiä, jollaisia voi teipata vaikkapa alusvaatteisiin!

3. Lepää huolellisesti etukäteen, sillä seuraavaan pariin viikkoon et unta näe!

4. Jos porukkaa on tulossa enemmän, varaa paikka puistosta edellisenä päivänä eli suorita bashotori. Se tehdään näin: levitä alustasi sopivalle paikalle puiden alle. Älä rohmua tilaa liioitellusti – muista solidaarisuus muita kohtaan. Laita nurkkiin painavia kiviä tai vastaavaa painoksi. Kirjoita paperille nimesi ja kellonaika, jolloin olet paikalle saapumassa. Teippaa paperi piknikalustaan. Voit kirjoittaa englanniksi, kunhan kirjoitat. Tule paikalle täsmällisesti, muuten joku saattaa tulkita varauksen rauenneeksi.

Huom! Kaikissa puistoissa bashotori ei ole sallittua.

Mitä nauttia piknikillä?

1. Virallinen hanamijuoma lienee lämmin sake, jota myydään monessa puistossa. Kylmä sake ajaa asian myös, mutta moni luottaa perustölkkiolueeseen tai chuuhaihin. Myös kuohuviiniä ja samppanjaa saatetaan kilistellä suomalaisen vapun tapaan. Kylmä vihreä tee pullossa on aina suosittua.

2. Puistoissa myydään usein pikkuannoksia kuten yakisobaa (paistetut nuudelit), juomia ja herkkuja. Traditionaalisia piknikeväitä ovat riisipallerot eli onigirit eri täytteillä, tamagoyaki eli munakasrulla, sushiboksit, perunasalaatti, kurpitsatyylinen kabocha paahdettuna, yakiniku eli grillattu liha sekä erilaiset valmiina ostetut, sakuran väreihin sonnustautuneet bentoboksit eli eväsrasiat.

3. Jälkiruokana nautitaan anko-herkkuja (punapaputahna) ja mochia (makea, sitkeä riisimassa), josta on oma, pinkiksi värjätty ja vihreään lehteen kääritty sakura mochi -versionsa.

4. Joskus porukat ja perheet tuovat mukanaan retkikeittimiä ja paistavat/grillaavat ruokansa puistossa. Jos tällaista suunnittelee, kannattaa selvittää puistojen tulentekosäännöt.

Mitä hanamilla tehdään?

1. Tavataan ystäviä, syödään ja juodaan hyvin, ollaan poikkeuksellisen vapautuneita, ihaillaan kukkia, kuvataan niitä loputtomasti, kikatetaan kovaa, jonotetaan vessaan loputtomia aikoja, kierretään läpi kaikki kirsikankukkapuistot, jonotetaan illan pimeydessä valaistujen puiden näkemistä ja hellitään kevättä rinnassa.

2. Hanamiaika on potentiaalista aikaa hieroa tuttavuutta uusien ihmisten kanssa, mutta yhä silloinkin japanilaiset porukat pysyttelevät enimmäkseen omilla piknikalustoillaan – poikkeuksena iloliemeentyneet myöhäisillat.

MUISTA! Puistoissa on aina vessoja. Käytä niitä! Korkeintaan nolot ulkomaalaiset käyvät puskapissillä. Myös konbineissa on usein vessa, mutta on kohteliasta ostaa jotakin wc-reissulla. Kun lopetat piknikin, älä koskaan jätä roskia jälkeesi!

Parhaat hanamikohteet

Tokiossa on useita hurmaavia, luonteeltaan erilaisia paikkoja viettää hanamipiknikiä.

1. Aikaisille linnuille: Uenon puisto

Täällä kirsikkapuut kukkivat hieman muita aiemmin. Usein festivaalitunnelmaa, myyntikojuja, esityksiä, paljon ihmisiä ja hulinaa. Kirsikkapuukuja on hyvin kaunis, ja läheisen lammen äärellä on myös upeita näkymiä.

Ueno sakura
Ueno sakuraa. Kuva: Siru Valleala.

2. Perheille: Shinjuku Gyoen

Suuri puisto, jossa sekä aikaisin että myöhään kukkivia puita. Rauhallinen, seesteinen tunnelma, paljon tilaa temmeltää myös lapsille. Monipuolisuudessaan paras puisto. Kävelymatkan päässä Shinjukun JR-asemalta, uloskäynti eteläpuolelta.

3. Kaveriporukoille: Yoyogin puisto

Rento, letkeä, nuorison suosima biletyspuisto, jossa viihtyvät myös toimistolaiset. Kirsikankukka-alue on aivan puiston perällä. Alue ei ole suuren suuri, mutta sopu sijaa antaa. Usein myyntikojuja. Oma lempipaikkani kaveriporukan kesken.

4. Jokimiljöön ystäville: Meguro-joki

Klassinen paikka hanamille joen varrella. Kirsikankukat taipuvat kauniisti joen yli. Suosittu porukoille laidasta laitaan.

5. Kauneuskierrokselle: Chidorigafuchi

Suositut kirsikkapuukierrokset Kitanomarun puiston ja entisen Edo-linnan ympärillä houkuttelevat runsain määrin väkeä niin päivällä kuin illallakin, jolloin puiden valoshow pääsee oikeuksiinsa. Varaudu siihen, että kuljet suuressa letkassa hitaasti madellen. Muista kuvata joka ikinen puu. Niitä on satoja. Läheisellä Yasukuni-pyhäköllä myyntikojut tarjoavat ihania herkkuja.

Joella voi myös soudella soutuveneellä kukkien notkuessa päiden yläpuolella – ah, romanttisinta ikinä!

6. Kukkia haudoilla: Aoyaman hautausmaa

Hautausmaata halkova suora kävelytie on kehystetty sadoilla kirsikkapuilla. Mukava paikka käyskentelyyn – ei piknikille. Lähellä Nogizakan asemaa.

7. Hanamiretki lammelle: Inokashira-puisto

Suosikkikohteeni etenkin, jos vietän yksin hanamia. Lammen äärelle on helppo istahtaa katselemaan veneilijöitä (vuokrattavana on soutuveneitä ja joutsenveneitä) tai voi leppoisasti tallustella ympäri lampea mochivarras kourassaan. Puistossa on huikean kauniita kirsikkapuita ja paljon tilaa. Loppupäivän voi viettää Kichijoojin kaupunginosan kiintoisia putiikkeja kierrellen.

8. Retki temppelikaupunkiin: Kamakura

Noin tunnin junamatkan päässä sijaitseva historiallinen Kamakura on upea paikka myös keväällä. Monen temppelin pihamaalla kasvaa kirsikkapuita, ja seudulla on mahdollista päästä pieneen Kioto-tunnelmaan ja aikamatkalle muinaiseen, viehättävään Japaniin.

JR Yokosuka Line Tokyon asemalta ja JR Shonan Shinjuku Line Shinjukusta, Odakyu Linella erikoispasseja

9. Retki vuorille: Takao-vuori

Ehkä liiankin suosittu paikka, mutta erilainen hanamikohde. Pääreitin varrella ja huipulla on kirsikkapuita, mutta paras alue löytyy, kun kävelee huipun yli vielä puoli tuntia lisää Itchodairan alueen suunnalle. Aluetta kutsutaan nimellä Takaosan Senbonzakura, ja paikan päällä on useita eri tyyppisiä kirsikkapuita. Huom! Ne kukkivat pari viikkoa Tokion kukkien jälkeen.

Takao on helppo kohde myös perheille – pääreitti ei ole raskas. Vaellusintoisille löytyy haastavampia reittejä.

Keio Line (semi-limited express) Shinjukusta Takaosanguchin asemalle.

10. Merellinen hanamitunnelma: Odaiba

Jos mielit hiekkarantatunnelmiin viettämään pikinikiä merellisiin maisemiin, on Odaibassa useita ihastuttavia kirsikkapuita aivan rannalla. Taatusti erilainen sakuraretki! Odaibaan pääsee Yurikamomi-junalla sekä metrolla.

Odaiba hanami
Kirsikankukkia Odaiban rannalla. Kuva: Siru Valleala.

Hanamifestivaalit

Sakuran aikaan järjestetään myös paljon juhlia eli sakura matsureita. Tästä linkistä näet muutamia tämän kevään festivaaleja ja valopuukierroksia. Lisää infoa hanamikohteista TokyoCheapon artikkelissa.

Sitten vain katseet kukkiin ja nauttimaan maailman kauneimmasta Japanista!

© Siru Valleala

Siru Valleala

Tripsterin päätoimittajan fyysinen koti on Espoossa, henkinen Tokiossa ja tuleva Tallinnassa. Juuret ovat Jyväskylässä, mökki Saimaalla ja suku Kouvolasta. Nuoruus kului Prahassa ja maailmanympärysmatkoilla.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *