Safari: Tansanian puistot Serengeti, Ngorongoro ja Manyara

Tansanian kuuluisimmat safarikohteet ovat Serengeti ja Ngorongoro, jotka sijaitsevat kylki kyljessä pohjoisessa Tansaniassa. Ne eivät kuitenkaan ole pohjoisen ainoat luontokohteet. Tarangiren ja Manyaran puistot eivät ole yhtä kuuluisia, mutta voivat siksi olla kohteina miellyttävämpiä.

Pohjois-Tansanian luonto ja suojelu

Pohjoinen Tansania on useaan otteeseen mainittu Afrikan parhaana luontokohteena, eikä syyttä. Sieltä löytyvät esimerkiksi kaikki ”viisi suurta” eli leijona, leopardi, norsu, puhveli ja sarvikuono. Suurpedoista myös gepardi ja hyeenat kuuluvat alueen eläimistöön.

Tansania on kansallispuistojensa puolesta Afrikan parhaimmistoa, sillä noin 15 % maan pinta-alasta on suojeltua luontoa. Kansallispuistoja alettiin perustaa 50-luvulla, ja siitä eteenpäin niiden määrä on vain kasvanut. Tämä on Tansanin kannalta erittäin hyvä päätös, sillä puistoissa on yli miljoona vuosittaista kävijää.

Gnu-antilooppien vaellus

Kaikkein tunnetuin Pohjois-Tansanian ja samalla Kenian Masai-Maran luonnonihme on gnu-antilooppien vuotuinen vaellus. Niiden kanssa vaeltavat myös seeprat ja thomsoningasellit. Yhteensä eläimiä on jatkuvalla vaelluksella jopa 2 miljoonaa. Matkaajan kannattaa tarkastaa etukäteen missä päin aluetta vaellus on mihinkin aikaan vuodesta, jotta safarin voi suunnitella sen mukaan.

Serengeti ja Ngorongoro

Tansanian suosituin ja tunnetuin kansallispuisto on Serengeti. Se on suosittu hyvästä syystä – Serengetin pinta-ala on valtava 15 000 neliökilometriä ja sen sisälle mahtuu keskenään hyvin erilaisia alueita savannista kivikkoihin ja vehreään joenrantaan.  Suosiolla on myös varjopuolensa – matkat kallistuvat vuodesta toiseen sekä pääsymaksujen että majoitusten osalta, eikä Serengeti ole budjettimatkaajan kohde.

Serengetin vieressä sijaitsee Ngrorongoron suojelualue, jossa myös masai-heimolla on lupa asua kunhan noudattavat perinteistä elämäntapaa, eli paimentavat karjaa ja elävät luonnonmukaisissa kylissä. Koska Ngorongoron alue on romahtanut tulivuoren kraatteri, kertyy sen pohjalle vettä. Tämän takia Ngorongoroa kutsutaan joskus luonnon amfiteatteriksi, ja siellä eläimet todella ovat kylki kyljessä niin toistensa kuin ihmistenkin kanssa.

Tarangire ja Manyara

Manyara-järvi on tunnettu flamingoistaan, mutta puisto kuhisee muitakin lintuja ja tasapainottaa hyvin muuten isoihin nisäkkäisiin keskittyviä safareita. Alue on kuulu myös puuhun kiipeävistä leijonista, joita sieltä löytyy erityisen paljon. Myös läheinen Tarangiren kansallispuisto on vehreä ja muistuttaa eläimistöltään Manyaraa.

 

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *