Pemba, tuntematon paratiisisaari

Pemba on Sansibarin saariston toinen pääsaari. Se on vehreä, mäkinen, täynnä palmuja, valkoisia hiekkarantoja – ja siellä ei ole lähes lainkaan turismia.

Miksi Pemba?

Luontoa Pemballa riittää pidemmänkin loman täytteeksi. Ngezin kansallispuistossa voi käydä lyhyellä tai pitkällä retkellä, tai öisellä lintubongauksella. Maailman suurimmat hedelmälepakot lähtevät ruoanhakuun joka ilta massoittain, näky on uskomaton esimerkiksi Weten sataman alueella. Lisäksi Pemban sukellusvedet mainitaan usein yksinä Afrikan parhaimmista.

Pemballa voi edelleen tutkia saariston vanhinta pääkaupunkia Mjini Olea, jonka persialaiset rakensivat saapuessaan yli 1000 vuotta sitten. Sitä todistavat suurimmaksi osaksi koskemattomat rauniot. Monien kulttuurien kohtaaminen näkyy edelleen myös väestössä, sillä pembalainen voi ulkonäöltään olla lähes mitä vain, mutta kulttuuri yhdistää kaikkia saaren asukkaita.

Yksi uskomattomimmista puolista Pembassa ovat valkoiset hiekkarannat, joiden hiekka narskuu jalkojen alla kuin lumi talvella. Tämä on houkutellut saarelle muutamia viiden tähden luksusresortteja, jotka kuitenkin ovat kaikki huonemäärältään pieniä.

Pemban kiinnostavimmat kohteet

Pemballa on useita pieniä kaupunkeja, jotka ovat tunnelmaltaan suomen pikkukaupunkeja vastaavia. Yhden pääkadun varrelta löytyy muutama kerrostalo, torilla käydään kauppaa päivällä, ja käytännössä kaikki on kiinni viiden jälkeen.

Chake Chake, Wete ja Mkoani ovat kaupungeista isoimmat, ja varsinkin Wete ja Mkoani tarjoavat myös henkeä salpaavia maisemia merelle päin. Chake Chakesta löytyy pienen pieni saaren historiaa kartoittava museo. Shoppailua näissä riittää kentes yhden iltapäivän kuluksi.

Kansallispuisto Ngezi sekä sen takana jatkuva Vumawimbin ranta ovat uskomattoman kauniita. Uimaan Vumawimbille ei kannata suunnata, sillä paikalliset ovat konservatiivisia. Paras paikka uintihetkille onkin joko hotelli tai veneretki jollekin saarelle.

Misalin saari tarjoaa mahtavan snorklaus- ja sukelluskohteen. Suoraan saaren rannasta voi kävellä ruitalle, joka jatkuu pitkälle syvyyksiin ja kuhisee elämää. Saari itsessään on merikilpikonnien pesintäpaikka, eikä siellä suojeltuna saarena ole lainkaan asutusta.

Miten Pemballe pääsee?

Suurin syy Pemban syrjäisyyteen lienee sen saavutettavuus. Kansainvälisiä lentoja ei saaren pienelle kentälle laskeudu, mutta Sansibarin saarelta sinne lentää pienkoneella alle puolessa tunnissa. Lennot ovat noin 90 usa:n dollaria per suunta.

Toinen tapa saavuttaa saari on käyttää lauttaa, joka saapuu Mkoanin kaupunkiin kolme kertaa viikossa Dar es Salaamista, Sansibarin pääsaaren kautta. Merenkäynti voi kuitenkin olla rajua, joten herkästi merisairaalle lauttaa ei voi suositella.

Pemban hotellit

Maailmankuulu Manta Resort löytyy Pembalta. Tämän hotellin vedenalaiseen huoneeseen moni on törmännyt somessa. Kyseinen huone on varsin hintava, mutta moni hotellin asiakas varaakin sen vain yhdeksi yöksi, ja viettää muut yöt hotellin huokeammissa huoneissa rannasta ja täyshoidosta nauttien.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *