Tästä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Tansanian matkoista. Aiheina esimerkiksi sairaalat, raha, turvallisuus ja matkustaminen Tansaniassa. Mukana muutamia vinkkejä joita ei tule edes etukäteen miettineeksi.
Aikaero
Tansania on Itä-Afrikan ajassa GMT+3, joka tarkoittaa että talvisin aikaeroa on 1 tunti ja kesäisin Suomi on Tansanian kanssa samassa ajassa. Varsin kätevää!
Alkoholi Tansaniassa
Tansanian väestöstä merkittävä osa on muslimeita, arviosta riippuen 35-50 %. Tämän takia maasta löytyy jonkin verran hotelleita ja ravintoloita jotka eivät tarjoile alkoholia. Tästä huolimatta manner-Tansaniassa alkoholia on tarjolla helposti ja sitä voi ostaa normaaleista kaupoista.
Sansibarilla muslimien osuus väestöstä on noin 95 %, joten alkoholia on heikommin saatavilla. Monet hotellit ja ravintolat kylissä ja kaupungissa eivät tarjoile alkoholia, ja sitä myyviä kauppoja on harvemmassa. Myös alkoholin mainonta on kielletty. Rannoilla suurin osa paikoista kuitenkin tarjoilee alkoholia ja kaupungistakin baareja ja yökerhoja löytyy niitä kaipaavalle.
Tansanian apteekit ja sairaalat
Apteekkeja Tansaniasta löytyy tiheään eikä lääkkeisiin tarvita reseptejä. Suurin osa lääkkeistä tulee Intiasta ja varsinkin paikallisia paljon vaivaaviin tauteihin niitä löytyy helposti. Sen sijaan erityisemmät tarpeet vaativat usein ison kaupungin apteekkia.
Tansanian sairaalat ovat tasoltaan erittäin vaihtelevia. Kannattaa aina kysyä matkanjärjestäjältä, vakuutusyhtiöltä tai vaikka hotellilta suosituksia. Aga Khan -järjestön sairaalat ovat yleensä helppo ja varma valinta, ja niitä löytyy useammasta kaupungista. Vakavissa tapauksissa tehdään usein evakuointi Keniaan, Nairobiin.
Käytännössä jokaisesta kyläkeskuksesta löytyy pieni klinikka, yleensä valtion tai jonkin järjestön ylläpitämä. Tavallisiin matkailijan vaivoihin tämäkin on usein riittävää. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi malaria-testi on parempi tehdä erillisessä laboratoriossa, joka ei saa tuloja lääkkeiden myynnistä. Muuten positiivinen diagnoosi tulee joskus turhan herkästi. Kannattaa muutenkin ottaa vähän kriittinen ote diagnooseihin, ainakin jos ei ole varma lääkärin ammattitaidosta.
Suurin osa lääkkeistä ja sairaala/klinikkakäynneistä on erittäin edullisia. Jotkut erityisesti turisteille suunnatut sairaalat ovat vähän kalliimpia, mutta silti maltillisen hintaisia.
Aukioloajat ja aikakäsitys Tansaniassa
Turistialueilla museot ja ravintolat ovat auki käytännössä joka päivä. Valtion virastot sen sijaan noudattavat tavallisia työaikoja, ja Tansaniassa riittää erilaisia lomapäiviä. Maassa juhlitaan sekä kristittyjen että muslimien pyhiä, Tanganyikan ja Sansibarin merkkipäiviä, ja monia kansallisia ja kansainvälisiä juhlapäiviä.
Matkailualalla sovittuja tapaamisaikoja noudatetaan, kuskit ja oppaat ovat yleisesti ottaen paikalla silloin kuin ovat luvanneetkin. Myös pitkänmatkan bussit ja lennot noudattavat pääsääntöisesti aikataulujaan. Paikallisbussit puolestaan usein odottavat bussin täyttymistä eivätkä noudata mitään ennalta sovittua aikataulua. Muutenkin normaalielämässä aika saattaa venyä paljonkin, esimerkiksi sovituissa tapaamisissa. Varsinkin Dar es Salaamissa ajoitukset ovat ruuhkien takia hyvin vaikeita.
Bussit Tansaniassa
Tansaniassa on runsaasti bussiyrityksiä ja ne ovat ylivoimaisesti yleisin tapa liikkua paikasta toiseen. Isossa maassa bussimatkat saattavat olla pitkiä, joten mukavaan bussiin kannattaa satsata hieman ekstraa. Lippu kannattaa varata etukäteen ja istumapaikan varaaminenkin on mahdollista, joskin sitä ei aina välttämättä kunnioiteta .
Varsinkin vuoristoisten seutujen, kuten Morogoron ja Iringan välillä, kulkevassa bussissa tärkeää on turvallisuus. Liian nopeasti ajavat bussit ovat tällä alueella suuri riski. Kaikki riippuu lopulta kuskista, mutta asiaa kannattaa ainakin yrittää kysyä etukäteen.
Kaupungeissa ja lyhyillä matkoilla liikennöi minibusseja, jotka tunnetaan nimellä dalladalla tai daladala. Niiden aikataulut ovat paljon isoja busseja joustavampia ja istumapaikasta voi usein vain haaveilla. Kuitenkin daladaloillakin on omat selkeät reittinsä ja niilläkin usein pääsee kulkemaan paikasta A paikkaan B, joskaan ei kovin nopeasti.
Dar es Salaamissa on käytössä uusi pikabussien verkosto, joka on kaupungin ylivoimaisesti nopein liikkumismuoto. Näillä BRT-linjoilla (Bus Rapid Transit) on omat kaistansa, mikä takaa sujuvan liikkumisen. Asemat ovat siistejä, lippujen ostaminen yksinkertaista, bussit uusia ja ilmastoituja.
Tansanian hintataso
Tansanian hintataso on hyvin vaihteleva. Hotellihuone voi olla mitä tahansa 5 ja 5000 dollarin välillä. Olut on paikallisbaarissa alle euron, mutta hienommassa ravintolassa helposti 3 euroa. Myös alueella on hintoihin suuri vaikutus. Varsinkin Sansibar on kalliimpaa aluetta, kun taas manner-Tansanian pikkukaupungeissa on todella edullista.
Kannattaa muistaa, että moni asia tuodaan Tansaniaan ulkomailta, usein Aasiasta asti. Paikallisesti tuotetut ruuat ovat monesti edullisia, kun taas tuontituotteet ovat kaupoissa helposti Suomen hinnoissa. Ja ne halvat tuotteet, kuten vaatteet, ovat usein heikkoa laatua.
Tansanian lempinimet
Tansaniassa käytetään jonkin verran erilaisia lyhenteitä ja lempinimiä paikoista puhuttaessa. Dar es Salaam lyhennetään yleisesti myös Dar, ja Sansibar puolestaan Zenj. Dar es Salaamia voidaan kutsua myös Bongoksi, ja esim. Tansanian elokuvateollisuutta kutsutaan leikkisästi Bongowoodiksi.
Matkustaminen Tansaniassa
Tansaniassa matkustaminen saattaa kaukaa katsoen vaikuttaa vaikeammalta kuin se lopulta todellisuudessa on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että välimatkat ovat pitkiä. Bussit kulkevat hyvin kaupunkien väliä, ja suosituimmilla reiteillä on myös runsaasti paikallislentoja. Lentokenttien verkosto on kohtuullisen tiheä, joskin pienempien kenttien lennot ovat hintavia. Useissa kansallispuistoissa on omat kenttänsä.
Dar es Salaamin, Sansibarin ja Pemban välillä kulkee lauttoja. Varsinkin Azam Marinen lautat ovat luotettavia, turvallisia ja yleensä aikataulussa. Liput kannattaa varata netistä ja käydä lunastamassa Azamin toimistosta, tai ostaa suoraan toimistolta. Varsinkin Dar es Salaamin satamassa on runsaasti muitakin lipunmyyjiä, mutta heidän kanssaan asioiminen yleensä vain vaikeuttaa prosessia.
Paikallislentoja saa varattua hyvin netistä, mutta myös suoraan lentokentiltä tai matkatoimistoista. Jos varaa netistä, on hyvä katsoa etukäteen lentoyhtiöiden nimiä ja mennä suoraan niiden verkkosivuille, koska suurin osa lennoista ei löydy yleisesti käytössä olevista hakukoneista. Tässä mielessä matkatoimiston kautta varaaminen on hyvä vaihtoehto.
Myös junaliikennettä löytyy kahdella Tansanian pääradalla, joista toinen vie Dar es Salaamista Sambiaan ja toinen maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mwanzaan. Juna ei ole erityisen nopea matkustustapa, mutta maisemat ovat sitäkin hienompia.
Jos ostaa täyden matkapaketin ovat lennot, lautat ja kuljetukset yleensä hintaan sisällytettyjä, jolloin erilaisten kulkumuotojen kanssa pähkäily ei ole tarpeellista. Tämä kannattaa tarkastaa etukäteen.
Paras aika matkustaa Tansaniaan
Tansaniassa on mahdollista matkustaa mihin tahansa aikaan vuodesta, mutta sadekaudet loppuvuodesta ja maalis-toukokuussa kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Loppusyksyn sateet eivät ole yhtä rankkoja kuin keväällä, joten niiden aikana matkustaminen ei yleensä ole kovinkaan hankalaa.
Kevään sadekauden aikaan matkustaminen voi olla hyvä ajatus, jos ei aio liikkua paikasta toiseen kovin usein ja pitää siitä, että ympärillä ei ole paljoa turisteja ja myyjiä. Hotelleilla on yleensä hyviä tarjouksia juuri sadekauden ajalle, tosin moni myös sulkee vuosittaista remonttia ja henkilökunnan lomia varten.
Sään puolesta tärkeä huomioitava on myös matkustuskohteen korkeus. Esimerkiksi Arushassa ja Usambaralla on viileää varsinkin iltaisin, kun taas Sansibarilla on rantalomasää käytännössä vuoden ympäri.
Tansanian raha
Tansaniassa käytetään Tansanian shillinkejä (TSH). Niitä ei voi vaihtaa valmiiksi maan ulkopuolella. Monessa paikassa suositellaan vaihtamaan mukaan dollareita, mutta eurot ovat vuosi vuodelta toimivampi valuutta myös Tansaniassa. Hinnat on kuitenkin monessa turistikohteessa mainittu dollareina. Vuonna 2019 tuli voimaan laki, jonka mukaan rahaa saa vaihtaa enää vain pankeissa ja lisensoiduissa rahanvaihtopaikoissa. Tämä pakotti monet paikat sulkemaan ovensa (tai jatkamaan bisnestä laittomasti).
Kaupungeista löytyy helposti pankkiautomaatteja, ja varsinkin Visa-kortilla rahan nostaminen toimii helposti. MasterCard toimii myös useimmissa automaateissa. Sen sijaan American Express ja muut harvinaisemmat luottokortit voivat tuottaa ongelmia.
Pankkiautomaatista voi nostaa maksimissaan vain 400,000 shillinkiä (noin 175 euroa) kerrallaan, ja joka nostolta menee erikseen käsittelymaksu, hieman pankista riippuen. Usein valmiita vaihtoehtoja on vain 200,000 TSH asti, joten kannattaa painaa “other amount” ja näppäillä 400,000 itse. Ei kannata vaatia automaatilta kuittia, koska silloin usein rahan nostaminen ei onnistu kuittipaperin ollessa loppu.
Jos mukaan ottaa dollareita, kannattaa varmistaa, että ne on painettu vuonna 2006 tai sen jälkeen. Vanhoilla dollareilla ei voi maksaa, ja niiden vaihtaminenkin on hankalaa.
Tippaaminen Tansaniassa
Tässäkin asiassa Tansania on kahtiajakoinen maa. Tansaniassa tippaaminen on yleinen tapa matkailualalla, varsinkin safareilla. Tippi kuuluu antaa myös silloin, kun käyttää esimerkiksi kantajan palvelua lentokentällä, sillä heillä ei ole lainkaan tuntipalkkausta.
Safarikuskit odottavat saavansa tipin. Sopivasta summasta on monta versiota. Helpoin on sellainen ohjenuora, että tippaa 10-15 usd per opas/kuski per päivä. Tippi annetaan safarin lopuksi.
Ravintoloissa tippaaminen ei ole pakollista, mutta se on hyvä tapa, varsinkin jos palvelu on ollut hyvää. Tällöin voi käyttää esimerkiksi 10 % sääntöä, tai jättää fiiliksen mukaan.
Kuskeja ja retkioppaita (muualla kuin safarilla) voi myös tipata jos on tyytyväinen palveluun. Toisaalta vaikkapa taksikuskia ei ole tarpeen tipata erikseen, kun summa on jo aluksi sovittu.
Suomen suurlähetystö
Dar es Salaamista löytyy isohko Suomen suurlähetystö, jonka kautta voi helposti uusia kadonneen passin ja jonka puoleen voi muutenkin kääntyä. Arushasta ja Sansibarilta löytyy Suomen kunniakonsuli.
Turvallisuus Tansaniassa
Tansania on kohtuullisen turvallinen Afrikan maa, mutta tilannetajua kannattaa käyttää ja poistua paikalta jos tilanne epäilyttää. Pimeitä katuja kannattaa aina välttää ja liikkua vain autolla iltaisin, poikkeuksena tosin Stone Town joka on alkuillasta varsin turvallinen.
Kaupungeissa, etenkin isoissa, ryöstöjä ja taskuvarkauksia toki tapahtuu. Dar es Salaamissa laukku saattaa lähteä ohiajavan mopon mukaan, joten koko omaisuutta ei kannata kantaa laukussa. Myös rannoilla tapahtuu jonkun verran varkauksia ja ryöstöjä, joten omaisuutta ei kannata pitää mukana enempää kuin taskurahan verran. Kannattaa välttää kävelemistä rantaa pitkin pimeällä.
Suurin uhka terveydelle on liikenne. Jos kuski tuntuu ajavan turvattomasti, voi asiasta huomauttaa, varsinkin jos kyseessä on matkanjärjestäjän kuski. Liikenteen riskit ovat todellisia eikä oikeasti vaarallisesti ajavan kuskin kyydissä kannata olla.
Viisumi ja keltakuumerokotus
Tansaniaan tarvitsee aina viisumin. Sen voi hankkia etukäteen Tansanian suurlähetystöstä Tukholmasta, nettilomakkeen kautta tai vasta rajalta Tansaniaan saavuttaessa. Hinta on suomalaiselta 50 usd. Se summa kannattaa varata sekä käteisenä että kortille, sillä viime aikoina maksutapa kentällä on muuttunut moneenkin kertaan. Periaatteessa viisumi pitäisi maksaa kortilla.
Jos olet viisumin kanssa viime tipassa, eli aikaa ei ole enää useaa viikkoa, suosittelen ottamaan viisumin varmuuden vuoksi vasta rajalta.
Vaikka Tansania on osa Itä-Afrikan Yhteisöä (EAC) on Tansania ainoana maana jättäytynyt viisumiyhteistyön ulkopuolelle, ja näin ollen muiden yhteisön maiden viisumeilla ei Tansaniaan pääse.
Afrikan sisäisesti matkustavalla pitää olla Tansaniaan saapuessa keltakuumerokotuskortti mukanaan. Sen sijaan suoraan Euroopasta saavuttaessa sitä ei tarvita.
Tansanian muovipussikielto
Vuonna 2019 muovipussikielto tuli voimaan koko Tansaniassa. Tätä ennen kielto oli jo voimassa Sansibarilla. Ei siis kannata pakata mukaan muovipusseja, koska ne voidaan rajalla takavarikoida ja niistä voidaan myös sakottaa.
© Aino Tanhua
Marianne 06.01.2020 12:42
Hei
Hei, olemme majoittumassa Voi Kiwengwa resorttiin, osaatko kertoa tästä hotellista, rannasta ja alueesta jotain? Hotelli näyttää olevan Italialaisten suosima... Lähellä on kartan mukaan jonkilainen kauppa-alue, tiedätkö tästä jotain? Onko lähellä jotain, mitä kannattaisi käydä katsomassa omatoimisesti katsomassa? Mitä retkiä suosittelisit... Terv. Marianne