Käytännön asioita Tansaniaan matkaavalle

Tästä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Tansanian matkoista. Aiheina esimerkiksi sairaalat, raha, turvallisuus ja matkustaminen Tansaniassa. Mukana muutamia vinkkejä joita ei tule edes etukäteen miettineeksi.

Aikaero

Tansania on Itä-Afrikan ajassa GMT+3, joka tarkoittaa että talvisin aikaeroa on 1 tunti ja kesäisin Suomi on Tansanian kanssa samassa ajassa.

Alkoholi

Tansanian väestöstä merkittävä osa on muslimeita, arviosta riippuen 35-50 %. Tämän takia maasta löytyy jonkin verran hotelleita ja ravintoloita jotka eivät tarjoile alkoholia. Tästä huolimatta manner-Tansaniassa alkoholia on tarjolla helposti ja sitä voi ostaa normaaleista kaupoista.

Sansibarilla muslimien osuus väestöstä on noin 95 %, joten alkoholia on heikommin saatavilla. Monet hotellit ja ravintolat kylissä ja kaupungissa eivät tarjoile alkoholia, ja sitä myyviä kauppoja on harvemmassa. Myös alkoholin mainonta on kielletty. Rannoilla suurin osa paikoista kuitenkin tarjoilee alkoholia ja kaupungistakin baareja ja yökerhoja löytyy niitä kaipaavalle.

Apteekit ja sairaalat

Apteekkeja Tansaniasta löytyy tiheään eikä lääkkeisiin tarvita reseptejä. Suurin osa lääkkeistä tulee Intiasta ja varsinkin paikallisia paljon vaivaaviin tauteihin niitä löytyy helposti. Sen sijaan erityisemmät tarpeet vaativat ison kaupungin apteekkia.

Tansanian sairaalat ovat tasoltaan erittäin vaihtelevia. Kannattaa aina kysyä matkanjärjestäjältä, vakuutusyhtiöltä tai vaikka hotellilta suosituksia. Aga Khan -järjestön sairaalat ovat yleensä helppo ja varma valinta, ja niitä löytyy useammasta kaupungista. Vakavissa tapauksissa tehdään usein evakuointi Keniaan, Nairobiin.

Käytännössä jokaisesta kyläkeskuksesta löytyy pieni klinikka, yleensä valtion tai jonkin järjestön ylläpitämä. Tavallisiin matkailijan vaivoihin tämäkin on usein riittävää. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi malaria-testi on parempi tehdä erillisessä laboratoriossa, joka ei saa tuloja lääkkeiden myynnistä. Muuten positiivinen diagnoosi tulee joskus turhan herkästi.

Aukioloajat ja aikakäsitys

Turistialueilla museot ja ravintolat ovat auki käytännössä joka päivä. Valtion virastot sen sijaan noudattavat tavallisia työaikoja, ja Tansaniassa riittää erilaisia lomapäiviä. Maassa juhlitaan sekä kristittyjen että muslimien pyhiä, Tanganyikan ja Sansibarin merkkipäiviä, ja monia kansallisia ja kansainvälisiä juhlapäiviä.

Matkailualalla sovittuja aikoja noudatetaan, kuskit ja oppaat ovat yleisesti ottaen paikalla silloin kuin ovat luvanneetkin. Myös pitkänmatkan bussit ja lennot noudattavat pääsääntöisesti aikataulujaan. Paikallisbussit puolestaan usein odottavat bussin täyttymistä eivätkä noudata mitään ennalta sovittua aikataulua. Muutenkin normaalielämässä aika saattaa venyä paljonkin, esimerkiksi sovituissa tapaamisissa. Varsinkin Dar es Salaamissa ajoitukset ovat ruuhkien takia hyvin vaikeita.

Bussit Tansaniassa

Tansaniassa on runsaasti bussiyrityksiä ja ne ovat ylivoimaisesti yleisin tapa liikkua paikasta toiseen. Isossa maassa bussimatkat saattavat olla pitkiä, joten mukavaan bussiin kannattaa satsata hieman ekstraa. Lippu kannattaa varata etukäteen ja istumapaikan varaaminenkin on mahdollista, joskin sitä ei aina välttämättä kunnioiteta.

Varsinkin vuoristoisten seutujen, kuten Morogoron ja Iringan välillä, kulkevassa bussissa tärkeää on turvallisuus. Liian nopeasti ajavat bussit ovat tällä alueella suuri riski. Kaikki riippuu lopulta kuskista, mutta asiaa kannattaa ainakin yrittää kysyä etukäteen.

Kaupungeissa ja lyhyillä matkoilla liikennöi minibusseja, jotka tunnetaan nimellä dalladalla tai daladala. Niiden aikataulut ovat paljon isoja busseja joustavampia ja istumapaikasta voi usein vain haaveilla. Kuitenkin daladaloillakin on omat selkeät reittinsä ja niilläkin usein pääsee kulkemaan paikasta A paikkaan B, joskaan ei kovin nopeasti.

Dar es Salaamissa on käytössä uusi pikabussien verkosto, joka on kaupungin ylivoimaisesti nopein liikkumismuoto. Näillä BRT-linjoilla (Bus Rapid Transit) on omat kaistansa, mikä takaa sujuvan liikkumisen. Asemat ovat siistejä, lippujen ostaminen yksinkertaista, bussit uusia ja ilmastoituja.

Hintataso

Tansanian hintataso on hyvin vaihteleva. Hotellihuone voi olla mitä tahansa 5 ja 5000 dollarin välillä. Olut on paikallisbaarissa alle euron, mutta hienommassa ravintolassa helposti 3 euroa. Myös alueella on hintoihin suuri vaikutus. Varsinkin Sansibar on kalliimpaa aluetta, kun taas manner-Tansanian pikkukaupungeissa on todella edullista.

Lempinimet

Tansaniassa käytetään jonkin verran erilaisia lyhenteitä ja lempinimiä paikoista puhuttaessa. Dar es Salaam lyhennetään yleisesti myös Dar, ja Sansibar puolestaan Zenj.

Matkustaminen Tansaniassa

Tansaniassa matkustaminen saattaa kaukaa katsoen vaikuttaa vaikeammalta kuin se lopulta todellisuudessa on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että välimatkat ovat pitkiä. Bussit kulkevat hyvin kaupunkien väliä, ja suosituimmilla reiteillä on myös runsaasti paikallislentoja. Lentokenttien verkosto on kohtuullisen tiheä, joskin pienempien kenttien lennot ovat hintavia. Useissa kansallispuistoissa on omat kenttänsä.

Dar es Salaamin, Sansibarin ja Pemban välillä kulkee lauttoja. Varsinkin Azam Marinen lautat ovat luotettavia, turvallisia ja yleensä aikataulussa. Liput kannattaa varata netistä ja käydä lunastamassa Azamin toimistosta. Satamassa on runsaasti lipunmyyjiä, mutta heidän kanssaan asioiminen yleensä vain vaikeuttaa prosessia.

Paikallislentoja saa varattua hyvin netistä, mutta myös suoraan lentokentiltä tai matkatoimistoista. Jos varaa netistä, on hyvä katsoa etukäteen lentoyhtiöiden nimiä ja mennä suoraan niiden verkkosivuille, koska suurin osa lennoista ei löydy yleisesti käytössä olevista hakukoneista. Tässä mielessä matkatoimiston kautta varaaminen on hyvä vaihtoehto.

Myös junaliikennettä löytyy kahdella Tansanian pääradalla, joista toinen vie Dar es Salaamista Sambiaan ja toinen maan toiseksi suurimpaan kaupunkiin Mwanzaan. Juna ei ole erityisen nopea matkustustapa, mutta maisemat ovat sitäkin hienompia.

Jos ostaa täyden matkapaketin ovat lennot, lautat ja kuljetukset yleensä hintaan sisällytettyjä, jolloin erilaisten kulkumuotojen kanssa pähkäily ei ole tarpeellista. Tämä kannattaa tarkastaa etukäteen.

Paras aika matkustaa Tansaniaan

Tansaniaan on mahdollista matkustaa mihin tahansa aikaan vuodesta, mutta sadekaudet loppuvuodesta ja maalis-toukokuussa kannattaa ottaa huomioon matkaa suuniteltaessa. Loppusyksyn sateet eivät ole yhtä rankkoja kuin keväällä, ja niiden aikana matkustaminen ei yleensä ole kovinkaan hankalaa.

Kevään sadekauden aikaan matkustaminen voi olla hyvä ajatus, jos ei aio liikkua paljon ja pitää siitä, että ympärillä ei ole paljon tursiteja ja myyjiä. Hotelleilla on yleensä hyviä tajouksia juuri sadekauden ajalle.

Sään puolesta tärkeä huomioitava on myös matkustuskohteen korkeus. Esimerkiksi Arushassa voi olla viileää varsinkin iltaisin, kun taas Sansibarilla on rantalomasää käytännössä vuoden ympäri.

Raha

Tansaniassa käytetään Tansanian shillinkejä (TSH). Niitä ei voi vaihtaa valmiiksi maan ulkopuolella. Monessa paikassa suositellaan vaihtamaan mukaan dollareita, mutta eurot ovat vuosi vuodelta toimivampi valuutta myös Tansaniassa. Hinnat on kuitenkin monessa turistikohteessa mainittu dollareina. Euron vaihtokurssi on hyvä ja niitä voi vaihtaa käytännössä kaikkialla, joten ainakaan vaihtovaluutaksi dollareita ei kannata ottaa.

Kaupungeista löytyy helposti pankkiautomaatteja, ja varsinkin Visa-kortilla rahan nostaminen toimii helposti. MasterCard toimii myös useimmissa automaateissa. Sen sijaan American Express ja muut harvinaisemmat luottokotit voivat tuottaa ongelmia.

Pankkiautomaatista voi nostaa vain 400,000 shillinkiä (noin 175 euroa) kerrallaan, ja joka nostolta menee erikseen käsittelymaksu, hieman pankista riippuen. Usein valmiita vaihtoehtoja on vain 200,000 TSH asti, joten kannattaa painaa “other amount” ja näppäillä 400,000 itse. Ei kannata vaatia automaatilta kuittia, koska silloin usein rahan nostaminen ei onnistu kuittipaperin ollessa loppu.

Jos mukaan ottaa dollareita, kannattaa varmistaa, että ne on painettu vuonna 2006 tai sen jälkeen. Vanhoilla dollareilla ei voi maksaa, ja niiden vaihtaminenkin on hankalaa.

Tippaaminen

Tässäkin asiassa Tansania on kahtiajakoinen maa. Tansaniassa tippaaminen on yleinen tapa matkailualalla, varsinkin safareilla. Tippi kuuluu antaa myös silloin, kun käyttää esimerkiksi kantajan palvelua lentokentällä, sillä heillä ei ole lainkaan tuntipalkkausta.

Safarikuskit odottavat saavansa tipin. Sopivasta summasta on monta versiota. Helpoin on sellainen ohjenuora, että tippaa 10 usd per opas/kuski per päivä. Tippi annetaan safarin lopuksi.

Ravintoloissa tippaaminen ei ole pakollista, mutta se on hyvä tapa, varsinkin jos palvelu on ollut hyvää. Tällöin voi käyttä esimerkiksi 10 % sääntöä, tai jättää fiiliksen mukaan.

Kuskeja ja retkioppaita (muualla kuin safarilla) voi myös tipata jos on tyytyväinen palveluun. Toisaalta vaikkapa taksikuskia ei ole tarpeen tipata erikseen, kun summa on jo aluksi sovittu.

Suomen suurlähetystö

Dar es Salaamista löytyy isohko Suomen suurlähetystö, jonka kautta voi helposti uusia kadonneen passin ja jonka puoleen voi muutenkin kääntyä. Arushasta ja Sansibarilta löytyy Suomen kunniakonsuli.

Turvallisuus

Tansania on kohtuullisen turvallinen Afrikan maa, mutta tilannetajua kannattaa käyttää ja poistua paikalta jos tilanne epäilyttää. Pimeitä katuja kannattaa aina välttää ja liikkua vain autolla iltaisin, poikkeuksena tosin Stone Town joka on alkuillasta varsin turvallinen.

Kaupungeissa, etenkin isoissa, ryöstöjä ja taskuvarkauksia toki tapahtuu. Dar es Salaamissa laukku saattaa lähteä ohiajavan mopon mukaan, joten koko omaisuutta ei kannata kantaa laukussa.

Suurin uhka terveydelle on liikenne. Jos kuski tuntuu ajavan turvattomasti, voi asiasta huomauttaakin, varsinkin jos kyseessä on matkanjärjestäjän kuski. Liikenteen riskit ovat todellisia eikä oikeasti vaarallisesti ajavan kuskin kyydissä kannata olla.

Viisumi ja keltakuumerokotus

Tansaniaan tarvitsee aina viisumin. Sen voi hankkia etukäteen Tansanian suurlähetystöstä Tukholmasta tai vasta rajalta Tansaniaan saavuttaessa. Hinta on suomalaiselta 50 usd. Se summa kannattaa varata sekä käteisenä että kortille, sillä viime aikoina maksutapa kentällä on muuttunut moneenkin kertaan. Periaatteessa viisumi pitäisi maksaa kortilla.

Vaikka Tansania on osa Itä-Afrika Yhteisöä (EAC) on Tansania ainoana maana jättäytynyt viisumiyhteistyön ulkopuolelle, ja näin ollen muiden yhteisön maiden viisumeilla ei Tansaniaan pääse.

Afrikan sisäisesti matkustavalla pitää olla Tansaniaan saapuessa keltakuumerokotuskortti mukanaan. Sen sijaan suoraan Euroopasta saavuttaessa sitä ei tarvita.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (12):

Jii 29.12.2018 08:09

Hei!

Onko alkoholin maahantuonnissa minkämoisia rajoituksia? Lähinnä että saako viedä mitään?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 29.12.2018 12:38

Alkoholia saa kyllä tuoda, Tansanian tullin sivuilta löysin sellaisen säännön, että 1 litra alkoholia (tai 2 litraa viiniä) on verovapaata. Mitään ideologista säätelyä tässä ei ole, ja itse olen ainakin usein vienyt maahan Suomesta tuomisia täysin ongelmitta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
J H 24.12.2018 13:51

Hei! Onko USD - seteleissä millaisia rajoituksia vuosilukujen/ kunnon kanssa? Kiitos vastauksistasi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 26.12.2018 12:20

Muistaakseni dollarien pitää olla vuodelta 2006 tai uudempia. Vanhoja seteleitä pystyy myös joissain paikoissa vaihtamaan, mutta huonommalla kurssilla. ELi suosittelen ehdottomasti katsomaan, että setelit ovat uusi ja hyväkuntoisia!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
karoliina kakko 20.12.2018 12:08

Hei!
Olen matkustamassa Sanzibarille tammikuussa ja majoitun Jambiani - Makunduchi:ssa. Mietin, että onko kuinka turvallista taksilla matkustaminen? Saako kentältä turvallisen taksin, vai liikkuuko huijareita? Hotellillakin varmaan saa vaihdettua paikallista valuuttaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.12.2018 20:29

Hei Karoliina! Taksit ovat yleensä ottaen turvallisia, ja yleisin ikävä asia mitä voi tapahtua on liian korkea hinta. Lentokentällä päivystää vain virallisia takseja, ja heillä hinnat ovat hieman tavanomaista korkeammat, koska lentokenttätaksilupa maksaa. Sansibarin lentokentälle voi kyllä etukäteen tilata oman kyydin edullisemminkin, mutta kentältä ei voi lennossa ottaa muuta kuin siellä päivystävää virallista lentokenttäkuskia. Paikalliset kuskit ovat ok, ja lisäksi on paljon netistäkin löytyviä firmoja. Zanzibar Taxin sivuilla oleviin hintoihin on hyvä verrata. Hotellilla voi ainakin maksaa muissa valuutoissa, mutta usein kurssi on huono. Varsinaista valuutanvaihtobisenstä en ole varma onko monessakaan hotellissa, ei ainakaan pienemmissä. Mutta yleensä ainakin pieniä summia saa vaihdettua :) Mukavaa reissua sinulle!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pia 18.12.2018 19:49

Kiitos paljon vastauksesta. Ihanaa, kun saa asiallista tietoa kohteesta. Matkan suunnittelu jatkuu...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pia 18.12.2018 01:40

Hei, olen varaamassa matkaa maaliskuulle Sansibarille. Onko siellä silloin varmaa aurinkoa? Malarialääkitys askarruttaa, Koska Gambiassa sellainen tuli syötyä eikä ainuttakaan hyttystä näkynyt. Tuntui turhalta. Riittäisikö vain varotoimet ja hyttysmyrkyt? Matkatoimistot niitä kovin suosittaa, mutta miten oikeasti on tilanne? Keltakuumerokotus on voimassa.
Miten hintataso, onko ruoka kallista? Tupakointi on yksi ongelma ollut jossain matkakohteissa. Saako tupakoida ja missä? Saako paikan päällä ostaa tupakkaa vai onko kalliimpaa kuin Suomessa? Mikä on hinta, jos löytyy Sansibarilta. Tähänkin on tullut törmättyä, että tupakat olisi kannattanut viedä mukanaan.
Onko muutoin hyvä paikka, kun juuri luin blogia, jossa oli vähän kriittistä palautetta. Tosin ajattelin, että köyhyyttä on näissä kaikissa kaukaisissa kohteissa ollut.
Entä turvallisuus..? Olen katsellut majoituksia amueilta Bjewuu, Paje ja Makunduchi.
Rahanvaihdosta päättelin, että euroilla mennään ja vähän US dollareita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 18.12.2018 16:10

Hei Pia!

Maaliskuu on sadekauden alkua Sansibarilla, joskin usein sadekauden kunnollinen alku on vasta huhtikuun puolella. Mutta sadetta voi siis olla, myös isoja kuuroja. Kaikkein yleisimmin sataa yöllä, ja päivällä on ainakin osan aikaa aurinkoista. ja saattaa tosiaan olla, etteivät sateet vielä tuolloin ole alkaneet.

Tansaniaan matkaavalle suositellaan malarialääkitystä, mukaan lukien myös Sansibar. Tässä lisäksi WHO:n kartta, jossa näkyy malariatartuntojen määrä. Oma kokemukseni on, että malariaa on Sansibarilla vain vähän, mutta mantereen puolella paljon. Riski on silti aina olemassa, ja siksi lääkitystä suositellaan.

Tupakkaa saa kyllä ostettua Sansibariltakin, joskaan ei aina Suomesta tuttuja merkkejä. Tupakointiin suhtaudutaan aika nihkeästi, eli kannattaa olla tarkkana sen kanssa, missä polttaa. Saattaa tulla aika suoraa palautetta, jos polttaa esim. ravintolapöydässä tai kadulla ihmisten vieressä. Sisätiloissa ei ikinä polteta. Mutta kun etsii rauhallisen ulkotilan niin kaikki on hyvin :)

Omasta mielestäni toki Sansibar on hieno! Itse pidän erityisesti kulttuurien miksauksesta, rantakohteiden paikallisuudesta (eli ei olla suljettujen muurien takana koko aikaa) ja turvallisuudesta. Toki lieveilmiöitä on, itseäni eniten ärsyttävät rantojen ja ydinkeskustan sinnikkäät myyjät. Köyhyyttä toki on, mutta kodittomuutta tai nälänhätää ei ole. Ei siis ole kysymys mistään äärimmäisestä köyhyydestä, joskus myös ulkopuolisen silmä tulkitsee asioita eri tavalla kuin miltä ne paikallisesta näyttävät.

Sansibar on yleensä ottaen hyvin turvallinen. Rantakohteista tosin nimenomaan Bwejuu ja Paje ovat kärsineet ajoittain ryöstöistä, eli rannalla kulkevilta on joskus viety omaisuutta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään päivittäinen ilmiö. Makunduchi on tietääkseni hyvin turvallinen, samoin viereiset Kizimkazi ja Jambiani. Toki kaikki on lopulta aina tuurista kiinni, missä päin maailmaa liikkuukin.

Eurot toimivat hyvin, ja usein voi maksaa kortilla. Shillinkejä suosittelen erityisesti pieniin ostoksiin. Kannattaa aina vähän katsoa, mitä kurssia missäkin käytetään, jos maksaa euroilla. Kaupungissa on usein parhaat kurssit, jos vaihtaa valuuttaa. Ja shillnkejä saa aina hyvällä hinnalla nostamalla suoraan automaatista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanna 19.11.2018 12:01

Moikka!
Olen varaamassa safaria joulukuulle ja pähkäilen maksutapojen kanssa: operaattorimme kertoi, että pankkisiirroissa, sekä luottokortilla maksaessa maksun päätyminen operaattorin tilille saattaa kestää jopa useita viikkoja? Mielelläni maksaisin luottokortilla riskien minimoimiseksi mutta siinäkin 5% tapahtumaveloitus. Onko siis kokemuksia pankkisiirroista ulkomailta Tansaniaan? Kauan siirto kesti ja minkälaisia veloituksia siirroista on tullut?
Ison käteismäärän kantaminen matkalla ei houkuttele, mutta voiko siltä käytännössä välttyä?

Kiitokset jo etukäteen! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.11.2018 10:01

Moi Sanna! Olen pitkään ollut pyörittämässä matkailuyritystä Tansaniassa, joten tästä aiheesta on paljon kokemusta :) Pankkisiirroissa voi tosiaan mennä pitkään, jopa useita viikkoja, ellei valitse lisämaksullista pikasiirtoa, jossa menee muistaakseni noin 3 päivää. Luottokorttimaksuissa on Tansaniassa aina lisämaksu, joskus myyjä maksaa sen itse, mutta yleeensä se lisätään hinnan päälle. Kortista ja pankista riippuen ne ovat 3,9 - 5 % välillä. Toki kortilla maksamisessa on se etu, että saa vakuutukset voimaan ja muutenkin palautustilanteissa on helpompi toimia. Omalla yritykselläni on ollut käytössä Direct Pay, joka on matkailualalla yleinen. Se on ainakin luotettava maksunvälittäjä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanna 21.11.2018 17:30

Moikka,
kiitos tiedoista! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jii 11.11.2018 18:55

Hei!

Tarviiko kentällä hakiessa viisumeihin kuvia? Olemme lähdössä Sansibarille joulukuussa.

Entä onko uimakengillä mitään tekoa merellä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 11.11.2018 21:40

Viisumeissa käytetään nykyään passissa olevaa kuvaa tai kuva otetaan paikan päällä. Eli et tarvitse kuvia mukaan! Uimakengät sen sijaan kehotan ottamaan jos teillä kerran on, varsinkin itärannikolla on paljon merisiilejä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jii 22.11.2018 11:46

Heippa ja kiitos vastauksista... sit heräs toinen kysymys tarviiko malarialääkityksen? Emme ole menossa mantereelle.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 22.11.2018 12:53

Virallinen vastaus on, että tarvitset, Sansibarilla on olemassa malariariski. Mutta Sansibarilla on tosiaan huomattavasti vähemmän malariaa kuin monessa muussa osassa Tansaniaa, ja riski siksi paljon pienempi. Hotelleissa on käytännössä kaikissa hyttysverkot, joten puremia on suhteellisen helppo välttää. Itse en tunne henkilökohtaisesti ketään, joka olisi saanut malarian Sansibarilla (dengue-kuumetta on ajoittain liikkeellä).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hannele Berglund 05.11.2018 20:00

Hei onko turvallisempaa hankkia viisumi etukäteen Tukholman suurlähetystöstä vai onnistuuko hankinta sujuvasti myös saavuttaessa Sansibarille? Olemme lentämässä joulukuussa Dohan kautta. Kiitos etukäteen vastauksesta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 06.11.2018 19:22

Hei Hannele! En ole kuullut, että kenelläkään olisi ollut ongelmia viisumin saamisessa kentällä. Etukäteen lähetystöstä hankkimisessa on toki se etu, että pääsee sitten kävelemään suoraan passintarkastukseen. Tuloaula on aika pieni eikä siellä juurikaan ole istumapaikkoja, ja varsinkin isolla koneella tullessa saattaa olla ruuhkaa (ja joskus tulee monta isoa konetta samaan aikaan). Kannattaa täyttää maahantulokaavake jo etukäteen, yleensä niitä jaetaan lentokoneessa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 18.10.2018 12:22

Hei Johanna! Itse asiassa tällä hetkellä hallituksen toive on, että kaikki viisumit maksettaisiin luottokortilla. Ottaisin kuitenkin itse varmuuden vuoksi mukaan 50 USD setelin, jos jostain syystä luottokorttimaksu ei onnistu. Mielestäni myös eurot hyväksytään dollareiden rinnalla, eli 50 EUR kävisi myös, mutta toki siinä menettää hiukan, koska dollarin arvo on hieman alempi. Sansibarilla kyllä tulee dollareille käyttöä, periaatteessa lähes kaikki paitsi pienimmät ostokset voi halutessaan maksaa dollareilla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna Kajanus 19.10.2018 08:45

Kiitos paljon vastauksesta :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna Kajanus 18.10.2018 09:19

Hei!
Kiitos kattavasta tietopaketista. Epäselväksi minulle on jäänyt, että täytyykö viisumia varten olla 50 USD vai voiko sen maksaa euroilla. Meillä on joulukuussa suora lento Sansibarille, joten ostamme viisumit sieltä. Luottokortilla viisumia ei vissiin voi maksaa?
Yt. Johanna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 04.10.2018 19:41

Hei Pertti! Kiitos ideasta, voisin hyvin koostaa jotain näistä aiheista. Tuosta puhelinasiasta voin heti sanoa, että kunhan menee henkilötodituksen kanssa Tigon/Vodacomin/Zantelin yms. puhelinoperaattorin toimipisteeseen (joskus toimipiste voi tarkoittaa vain pientä kojua kadulla) niin saa välittömästi SIM-kortin. Kannattaa samalla heti kysyä, miten siihen ladataan rahaa ja dataa, koska eri operaattoreilla on eri koodit, joita käyttävät. Periaatteessa asia toimii niin, että ostat kyseisen operaattorin prepaid-kuponkeja (voucher) ja lataat sen puhelimellesi. Sitten valitset puhelimeen esim. datapaketin tai paketin, jossa on sekä puheluita että dataa. Se on edullista ja yleensä toimivat hyvin, ainoastaan tämä prepaid-systeemi on hieman haastava ennenkuin oppii valikkokoodit ulkoa :) Systeemi taitaa olla hyvin samanlainen Keniassa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pertti Melonen 03.10.2018 16:29

Hei !

Hyvää perustietoa ensi kertaa Tanzaniaan matkustavalle. Olen vieraillut Kenyassa joten kieli ja kulttuuri on tuttu asia. Toivoisin lyhyttä peruskoostetta sivulle peruspalveluiden hintahaarukasta sekä puhelimen tai tabletin SIM kortin hankinnasta suomeen tapahtuvia puheluja varten. Samoin Internetin käyttöliittymän ja käytön hinta kiinnostaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *