Käytännön asioita Tansaniaan matkaavalle

Tästä löydät vastauksia yleisimpiin kysymyksiin Tansanian matkoista. Aiheina esimerkiksi sairaalat, raha, turvallisuus ja matkustaminen Tansaniassa. Mukana muutamia vinkkejä joita ei tule edes etukäteen miettineeksi.

Aikaero

Tansania on Itä-Afrikan ajassa GMT+3, joka tarkoittaa että talvisin aikaeroa on 1 tunti ja kesäisin Suomi on Tansanian kanssa samassa ajassa. Varsin kätevää!

Alkoholi Tansaniassa

Tansanian väestöstä merkittävä osa on muslimeita, arviosta riippuen 35-50 %. Tämän takia maasta löytyy jonkin verran hotelleita ja ravintoloita jotka eivät tarjoile alkoholia. Tästä huolimatta manner-Tansaniassa alkoholia on tarjolla helposti ja sitä voi ostaa normaaleista kaupoista.

Sansibarilla muslimien osuus väestöstä on noin 95 %, joten alkoholia on heikommin saatavilla. Monet hotellit ja ravintolat kylissä ja kaupungissa eivät tarjoile alkoholia, ja sitä myyviä kauppoja on harvemmassa. Myös alkoholin mainonta on kielletty. Rannoilla suurin osa paikoista kuitenkin tarjoilee alkoholia ja kaupungistakin baareja ja yökerhoja löytyy niitä kaipaavalle.

Tansanian apteekit ja sairaalat

Apteekkeja Tansaniasta löytyy tiheään eikä lääkkeisiin tarvita reseptejä. Suurin osa lääkkeistä tulee Intiasta ja varsinkin paikallisia paljon vaivaaviin tauteihin niitä löytyy helposti ja halvalla. Sen sijaan erityisemmät tarpeet vaativat usein ison kaupungin apteekkia.

Tansanian sairaalat ovat tasoltaan erittäin vaihtelevia. Kannattaa aina kysyä matkanjärjestäjältä, vakuutusyhtiöltä tai vaikka hotellilta suosituksia. Aga Khan -järjestön sairaalat ovat yleensä helppo ja varma valinta, ja niitä löytyy useammasta kaupungista. Vakavissa tapauksissa tehdään usein evakuointi Keniaan, Nairobiin.

Käytännössä jokaisesta kyläkeskuksesta löytyy pieni klinikka, yleensä valtion tai jonkin järjestön ylläpitämä. Tavallisiin matkailijan vaivoihin tämäkin on usein riittävää. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että esimerkiksi malaria-testi on parempi tehdä erillisessä laboratoriossa, joka ei saa tuloja lääkkeiden myynnistä. Muuten positiivinen diagnoosi tulee joskus turhan herkästi. Kannattaa muutenkin ottaa vähän kriittinen ote diagnooseihin, ainakin jos ei ole varma lääkärin ammattitaidosta.

Suurin osa lääkkeistä ja sairaala/klinikkakäynneistä on erittäin edullisia. Jotkut erityisesti turisteille suunnatut sairaalat ovat vähän kalliimpia, mutta silti maltillisen hintaisia.

Aukioloajat ja aikakäsitys Tansaniassa

Turistialueilla museot ja ravintolat ovat auki käytännössä joka päivä. Valtion virastot sen sijaan noudattavat tavallisia työaikoja, ja Tansaniassa riittää erilaisia lomapäiviä. Maassa juhlitaan sekä kristittyjen että muslimien pyhiä, Tanganyikan ja Sansibarin merkkipäiviä, ja monia kansallisia ja kansainvälisiä juhlapäiviä.

Matkailualalla sovittuja tapaamisaikoja noudatetaan, kuskit ja oppaat ovat yleisesti ottaen paikalla silloin kuin ovat luvanneetkin. Myös pitkänmatkan bussit ja lennot noudattavat pääsääntöisesti aikataulujaan. Paikallisbussit puolestaan usein odottavat bussin täyttymistä eivätkä noudata mitään ennalta sovittua aikataulua. Muutenkin arkielämässä aika saattaa venyä, esimerkiksi sovituissa tapaamisissa, mutta ei se kuitenkaan ole oletusarvo vaan ihmiset saattavat olla myös erittäin säntillisiä. Toisaalta varsinkin Dar es Salaamissa ajoitukset ovat ruuhkien takia hyvin vaikeita.

Bussit Tansaniassa

Tansaniassa on runsaasti bussiyrityksiä ja ne ovat ylivoimaisesti yleisin tapa liikkua paikasta toiseen. Isossa maassa bussimatkat saattavat olla pitkiä, joten mukavaan bussiin kannattaa satsata hieman ekstraa. Lippu kannattaa varata etukäteen ja istumapaikan varaaminenkin on mahdollista, joskin sitä ei aina välttämättä kunnioiteta.

Varsinkin vuoristoisten seutujen, kuten Morogoron ja Iringan välillä, kulkevassa bussissa tärkeää on turvallisuus. Liian nopeasti ajavat bussit ovat tällä alueella suuri riski. Kaikki riippuu lopulta kuskista, mutta asiaa kannattaa ainakin yrittää kysyä etukäteen.

Kaupungeissa ja lyhyillä matkoilla liikennöi minibusseja, jotka tunnetaan nimellä dalladalla tai daladala. Niiden aikataulut ovat paljon isoja busseja joustavampia ja istumapaikasta voi usein vain haaveilla. Kuitenkin daladaloillakin on omat selkeät reittinsä ja niilläkin pääsee kulkemaan paikasta A paikkaan B, joskaan ei kovin nopeasti.

Dar es Salaamissa on käytössä uusi pikabussien verkosto, joka on kaupungin ylivoimaisesti nopein liikkumismuoto. Näillä BRT-linjoilla (Bus Rapid Transit) on omat kaistansa, mikä takaa sujuvan liikkumisen. Asemat ovat siistejä, lippujen ostaminen yksinkertaista, bussit uusia ja ilmastoituja.

Junat Tansaniassa

Tansaniassa voi matkustaa myös junalla. Juna on hyvä matkustusmuoto jos ei ole kovin kiire. Junat ovat myös edullisia ja liikenteen kannalta turvallisia. Junia ei mene joka päivä, joten kannattaa aloittaa suunnittelu katsomalla aikatauluja.

Dar es Salaamista länsirajalle Mbeyaan ja siitä eteenpäin myös Sambian puolelle liikennöi Tazara-juna, ja matka Tansanian läpi vie reilun vuorokauden. Kannattaa siis varata makuuvaunu, eli 1. luokka (4 hengen hytit + petivaatteet) tai 2. luokka (6 hengen hytit, ei petivaatteita yhtiön puolesta). Jos haluat oman hytin, osta kaikki hytin paikat.

Dar es Salaamista pääsee junalla myös pohjoiseen Arushaan ja Mwanzaan sekä länteen Kigomaan. Näitä operoi Tanzania Railways Corporation. Myös näissä junissa matka taittuu yön yli ja kannattaakin siksi varata paikka makuuvaunusta.

Tansanian hintataso

Tansanian hintataso on hyvin vaihteleva. Hotellihuone voi olla mitä tahansa 10 ja 5000 euron välillä. Olut on paikallisbaarissa euron, mutta hienossa ravintolassa helposti 3 euroa. Lounas on halvimmillaan alle 2 euroa mutta turistialueella usein noin 10 euroa. Myös alueella on hintoihin suuri vaikutus. Varsinkin Sansibar on kalliimpaa aluetta, kun taas manner-Tansanian pikkukaupungeissa on todella edullista.

Kannattaa muistaa, että moni asia tuodaan Tansaniaan ulkomailta, usein Aasiasta asti. Paikallisesti tuotetut ruuat kuten hedelmät ja kasvikset ovat monesti edullisia. Tuontituotteet kuten juustot tai UHT-maito ovat kalliimpia kuin Suomessa.

Tansanian lempinimet

Tansaniassa käytetään jonkin verran erilaisia lyhenteitä ja lempinimiä paikoista puhuttaessa. Dar es Salaam lyhennetään yleisesti myös Dar, ja Sansibar puolestaan Zenj. Dar es Salaamia voidaan kutsua myös Bongoksi, ja esim. Tansanian elokuvateollisuutta kutsutaan leikkisästi Bongowoodiksi ja musiikkia Bongo flavaksi.

Matkustaminen Tansaniassa

Tansaniassa matkustaminen saattaa kaukaa katsoen vaikuttaa vaikeammalta kuin se lopulta todellisuudessa on. Kannattaa kuitenkin muistaa, että välimatkat ovat pitkiä. Bussit kulkevat hyvin kaupunkien väliä, ja suosituimmilla reiteillä on myös paikallislentoja. Lentokenttien verkosto on kohtuullisen tiheä, joskin pienempien kenttien lennot ovat hintavia. Useissa kansallispuistoissa on omat pienkonekenttänsä.

Dar es Salaamin, Sansibarin ja Pemban välillä kulkee lauttoja. Varsinkin Azam Marinen lautat ovat luotettavia, turvallisia ja yleensä aikataulussa. Liput kannattaa varata netistä ja käydä lunastamassa Azamin toimistosta, tai ostaa suoraan toimistolta. Varsinkin Dar es Salaamin satamassa on runsaasti muitakin lipunmyyjiä, mutta heidän kanssaan asioiminen yleensä vain vaikeuttaa prosessia. Suuntaa siis päättäväisesti Azamin toimistoon.

Paikallislentoja saa varattua hyvin netistä, mutta myös suoraan lentokentiltä tai matkatoimistoista. Jos varaa netistä, on hyvä katsoa etukäteen lentoyhtiöiden nimiä ja mennä suoraan niiden verkkosivuille, koska suurin osa lennoista ei löydy yleisesti käytössä olevista hakukoneista. Tässä mielessä matkatoimiston kautta varaaminen on hyvä vaihtoehto. Isoimmat paikalliset lentoyhtiöt ovat Air Tanzania ja Precision Air.

Myös junaliikennettä löytyy kahdella Tansanian pääradalla, joista toinen vie Dar es Salaamista Sambiaan ja toinen Kigomaan, Arushaan ja Mwanzaan. Juna ei ole erityisen nopea matkustustapa, mutta maisemat ovat sitäkin hienompia.

Jos ostaa täyden matkapaketin ovat lennot, lautat ja kuljetukset yleensä hintaan sisällytettyjä, jolloin erilaisten kulkumuotojen kanssa pähkäily ei ole tarpeellista. Tämä kannattaa tarkastaa etukäteen.

Paras aika matkustaa Tansaniaan

Tansaniassa on mahdollista matkustaa mihin tahansa aikaan vuodesta, mutta sadekaudet loppuvuodesta ja maalis-toukokuussa kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Loppusyksyn sateet eivät ole yhtä rankkoja kuin keväällä, joten niiden aikana matkustaminen ei yleensä ole kovinkaan hankalaa.

Kevään sadekauden aikaan matkustaminen voi olla hyvä ajatus, jos ei aio liikkua paikasta toiseen kovin usein ja pitää siitä, että ympärillä ei ole paljoa turisteja ja myyjiä. Hotelleilla on yleensä hyviä tarjouksia juuri sadekauden ajalle, tosin moni myös sulkee vuosittaista remonttia ja henkilökunnan lomia varten.

Sään puolesta tärkeä huomioitava on myös matkustuskohteen korkeus. Esimerkiksi Arushassa ja Usambaralla on viileää varsinkin iltaisin, kun taas Sansibarilla on rantalomasää käytännössä vuoden ympäri.

Tansanian raha

Tansaniassa käytetään Tansanian shillinkejä (TSH). Niitä ei voi vaihtaa valmiiksi maan ulkopuolella. Monessa paikassa suositellaan vaihtamaan mukaan dollareita, mutta eurot ovat vuosi vuodelta toimivampi valuutta myös Tansaniassa. Hinnat on kuitenkin monessa turistikohteessa mainittu dollareina. Vuonna 2019 tuli voimaan laki, jonka mukaan rahaa saa vaihtaa enää vain pankeissa ja lisensoiduissa rahanvaihtopaikoissa. Tämä pakotti monet paikat sulkemaan ovensa (tai jatkamaan bisnestä laittomasti). Rahanvaihto on tästä johtuen usein hidasta ja vaatii aina henkilöllisyystodistuksen mukaan.

Kaupungeista löytyy helposti pankkiautomaatteja, ja varsinkin Visa-kortilla rahan nostaminen toimii helposti. MasterCard toimii myös useimmissa automaateissa. Sen sijaan American Express ja muut harvinaisemmat luottokortit voivat tuottaa ongelmia.

Pankkiautomaatista voi nostaa maksimissaan vain 400,000 shillinkiä kerrallaan (150-180 euroa kurssista riippuen), ja joka nostolta menee erikseen käsittelymaksu. Usein valmiita vaihtoehtoja on vain 200,000 TSH asti, joten kannattaa painaa “other amount” ja näppäillä 400,000 itse. Ei kannata vaatia automaatilta kuittia, koska silloin usein rahan nostaminen ei onnistu kuittipaperin ollessa loppu.

Jos mukaan ottaa dollareita, kannattaa varmistaa, että ne on painettu vuonna 2006 tai sen jälkeen. Vanhoilla dollareilla ei voi maksaa, ja niiden vaihtaminenkin on hankalaa.

Suurin osa tansanialaisista käyttää mobiilirahaa ja pidemmällä reissulla se voi olla fiksu ratkaisu matkailijallekin. Mobiilitilille voi laittaa rahaa tai nostaa rahaa Wakala-sanalla merkityissä paikoissa, ja monet yritykset hyväksyvät maksut mobiilirahalla. Tällä tavalla et joudu kantamaan mukana käteistä ja vaikka kävisi niin, että puhelin vietäisiin tai katoaisi, ei kukaan pääse käsiksi mobiilirahatilillesi. Mobiilirahatilit ovat kiinni omalle nimelle rekisteröidyssä SIM-kortissa, ja niitä ovat mm. M-pesa (Vodacomin SIM), Tigo Pesa (Tigon SIM) ja EzyPesa (Zantelin SIM). Rekisteröintiä varten pitää asioida suoraan palveluntarjoajan konttorissa. Samalla saat kätevästi oman liittymän johon voit ostaa puheaikaa ja netin.

Tippaaminen Tansaniassa

Tässäkin asiassa Tansania on kaksijakoinen maa. Tansaniassa tippaaminen on yleinen tapa matkailualalla, varsinkin safareilla. Tippi kuuluu antaa myös silloin, kun käyttää esimerkiksi kantajan palvelua lentokentällä, sillä heillä ei ole lainkaan tuntipalkkaa.

Safarikuskit odottavat saavansa tipin. Sopivasta summasta on monta versiota. Helpoin on sellainen ohjenuora, että tippaa 10-15 usd per opas/kuski per päivä. Tippi annetaan safarin lopuksi.

Ravintoloissa tippaaminen ei ole pakollista, mutta se on hyvä tapa, varsinkin jos palvelu on ollut hyvää. Tällöin voi käyttää esimerkiksi 10 % sääntöä, tai jättää fiiliksen mukaan.

Kuskeja ja retkioppaita (muualla kuin safarilla) voi myös tipata jos on tyytyväinen palveluun. Toisaalta vaikkapa taksikuskia ei ole tarpeen tipata erikseen, kun summa on jo aluksi sovittu.

Suomen suurlähetystö

Dar es Salaamista löytyy Suomen suurlähetystö, jonka kautta voi helposti uusia kadonneen passin ja jonka puoleen voi muutenkin kääntyä.

Turvallisuus Tansaniassa

Tansania on kohtuullisen turvallinen Afrikan maa, mutta tilannetajua kannattaa käyttää ja poistua paikalta jos tilanne epäilyttää. Pimeitä katuja kannattaa aina välttää ja liikkua vain autolla iltaisin, poikkeuksena tosin Stone Town joka on alkuillasta varsin turvallinen.

Kaupungeissa, etenkin isoissa, ryöstöjä ja taskuvarkauksia toki tapahtuu. Dar es Salaamissa laukku saattaa lähteä ohiajavan mopon mukaan, joten koko omaisuutta ei kannata kantaa laukussa. Myös rannoilla tapahtuu jonkun verran varkauksia ja ryöstöjä, joten omaisuutta ei kannata pitää mukana enempää kuin taskurahan verran. Kannattaa välttää kävelemistä rantaa pitkin pimeällä.

Suurin uhka terveydelle on liikenne. Jos kuski tuntuu ajavan turvattomasti, voi asiasta huomauttaa, varsinkin jos kyseessä on matkanjärjestäjän kuski. Liikenteen riskit ovat todellisia eikä oikeasti vaarallisesti ajavan kuskin kyydissä kannata olla.

Tansanian viisumi, keltakuumerokotus ja koronatodistus

Tansaniaan tarvitsee aina viisumin. Sen voi hankkia etukäteen Tansanian suurlähetystöstä Tukholmasta, nettilomakkeen kautta tai vasta rajalta Tansaniaan saavuttaessa. Hinta on suomalaiselta 50 usd. Se summa kannattaa varata sekä käteisenä että kortille, sillä viime aikoina maksutapa kentällä on muuttunut moneenkin kertaan. Periaatteessa viisumi pitäisi aina maksaa kortilla.

Jos olet viisumin kanssa viime tipassa, eli aikaa ei ole enää useaa viikkoa, on suositeltavaa ottaa viisumi varmuuden vuoksi vasta rajalta.

Vaikka Tansania on osa Itä-Afrikan Yhteisöä (EAC) on Tansania jättäytynyt toistaiseksi viisumiyhteistyön ulkopuolelle, ja näin ollen muiden yhteisön maiden viisumeilla ei Tansaniaan pääse.

Afrikan sisäisesti matkustavalla pitää olla Tansaniaan saapuessa keltakuumerokotuskortti mukanaan. Sen sijaan suoraan Euroopasta saavuttaessa sitä ei tarvita.

Ainakin tällä hetkellä (elokuu 2022) Tansania vaatii maahan saapuvilta koronatodistuksen. EU:n koronarokotetodistus kelpaa tähän. Jos ei ole rokotteita, pitää olla mukana korkeintaan 96 tuntia vanha todistus negatiivisesta PCR-testistä. Kaikkien yli 12-vuotiaiden pitää näyttää koronatodistus. Tällä hetkellä myös kaikkien Tansaniaan saapuvien pitää tehdä etukäteen netissä terveysilmoitus, lomake on eri manner-Tansaniassa ja Sansibarilla.

Ajantasaista tietoa Tansanian COVID-19-rajoituksista löytyy Suomen suurlähetystön sivuilta.

Tansanian muovipussikielto

Vuonna 2019 muovipussikielto tuli voimaan koko Tansaniassa. Tätä ennen kielto oli jo voimassa Sansibarilla. Ei siis kannata pakata mukaan muovipusseja, koska ne voidaan rajalla takavarikoida ja niistä voidaan myös sakottaa.

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (19):

Tuula 14.04.2023 08:35

Hei Aino, minkälainen osoitejärjestelmä Tansaniassa on?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 17.04.2023 22:06

Hei Tuula! Sanoisin, että vaihteleva. Ainakin Sansibarilla on niin, että osoite on käytännössä talon/tontin numero + asuinalue. Mutta jos haluaa lähettää postia, pitää käyttää postilokeron numeroa, eli postia ei jaella koteihin. Kaikkialla ei ole kadunnimiä, mutta kaupungeissa toki on. Olisiko joku tarkempi asia, mikä sinulla oli mielessä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuula 14.04.2023 08:35

Hei Aino, minkälainen osoitejärjestelmän Tansaniassa on?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marianne 06.01.2020 12:42

Hei
Hei, olemme majoittumassa Voi Kiwengwa resorttiin, osaatko kertoa tästä hotellista, rannasta ja alueesta jotain? Hotelli näyttää olevan Italialaisten suosima... Lähellä on kartan mukaan jonkilainen kauppa-alue, tiedätkö tästä jotain? Onko lähellä jotain, mitä kannattaisi käydä katsomassa omatoimisesti katsomassa? Mitä retkiä suosittelisit... Terv. Marianne

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 06.01.2020 19:00

Hei Marianne!

En ole itse käynyt VOI Kiwengwassa, mutta tosiaan tuo koko Kiwengwan alue on italialaisten matkaajien/matkatoimistojen suosiossa. Ranta alueella on upea, joskin kaupustelijoita on välillä liikaa. Heille kannattaa heti sanoa selkeä ei, jos ei tosiaan aio ostaa mitään. Jos sanoo "myöhemmin" tai vastaavaa, voi olla varma, että saa käydä saman keskustelun joka päivä. En myöskään suosittele retkien ostamista näiltä rantakauppialita, koska se on a) laitointa ja b) heillä ei ole vakuutuksia tai mitään takeita palvelun tasosta.

Kiwengwassa kauniin rannan lisäksi on mielestäni ihana paikallinen kyläyhteisö! Alueella on paljon hotelleita, ja niiden työntekijät asuvat myös pääosin Kiwengwassa. Se on tehnyt kylästä vireän, ja sieltä löytyy kauppoja, ruokapaikkoja ja baarejakin, jos sellaisesta on kiinnostunut. Tämä lienee se kauppa-alue, jonka näet kartassa :) Kaupat ja ruokapaikat ovat päätien varressa, suurin osa lähellä toisiaan.

Kiwengwan alueelta löytyy myös kiinnostava luolasto, jossa voi käydä, tosin vaatii taksin (tai ehkä polkupyörän). Luolaston avaamisessa turisteille oli muistaakseni auttamassa Turun maantieteellinen seura.

Sansibarilla suosittelen aina käymään Stone Townissa, se on kaupunkiympäristönä todella uniikki ja myös mahtava kohde shoppailuun, kulttuuriin, museoissa käyntiin ja paikallisen ruuan maisteluun. Jos käy Stone Townissa vain nopeasti, niin jonkunlainen opastettu retki voi olla hyvä idea - joko ihan perus kävelykierros tai jollain erityiskulmalla, kuten ruokaan tai taiteeseen keskittyen.

Sansibarin toinen ehdoton klassikko on mausteretki, Spice Tour. Siihen kannattaa yhdistää lounas maustefarmilla, ja esimerkiksi oma yritykseni järjestää Zesty Zanzibar -nimistä retkeä, jossa vieraillaan myös läheisessä kylässä ja opitaan ruuanlaittoa.

Toki merelle kannattaa suunnata jos se yhtään innostaa, esimerkiksi snorklaamaan Mnemban riutalle :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marianne 07.01.2020 17:35

Kiitos vastauksista Aino! Kysyisin vielä voiko jostain ostaa prepaid SIM kortin omaan puhelimeen? Onko tuolla luolastolla joku nimi? Onko turistien huijaaminen esim. tuossa paikallisessa kylässä-kauppa-alueella kuinka yleistä...?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 07.01.2020 21:44

SIM-kortin saa hankittua, siihen tosin tarvitsee passin, koska kaikki kortit rekisteröidään henkilön nimiin. Näin ainakin virallisesti. Se ei kuitenkaan maksa paljoa ja on yleensä aika nopea prosessi.

Luolaston nimeä en löydä, muuta kuin Kiwengwa Caves. Sillä pitäisi löytyä jos jollain :)

Päivittäistavarakaupat, ravintolat jne. ovat yleensä aika standardihintaisia, ja niissä hinnat on esillä. Sen sijaan matkamuistot, korut, vaatteet yms. ovat sellaisia, että hinnasta kannattaa tingata. Tosin eivät kaikki kauppiaat järjestään pyydä ylihintaa, joten mitään suoraa sääntöä ei varsinaisesti voi antaa tinkaamisesta. Laadukkaat käsityöt myös yleensä maksavat muita tuotteita enemmän - tosin joskus voi olla vaikeaa tunnistaa mikä on mitäkin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Marianne 12.01.2020 10:17

Hei taas, pohdimme vielä tuota SIM kortti asiaa. Luin, että Zantel prepaidilla olisi Sansibarilla kattava kenttä. Osaatko sanoa, mistä kortin voisi luotettavasti ja edullisesti ostaa ? Jossain luki, että lentokentän parkkipaikalta....? Löytyykö vastaavaa kauppaa Kiwengwasta? Ilmeisesti epäluotettaviakin myyjiä on liikenteessä
...? Terv. Marianne

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 12.01.2020 12:14

Siihen, mikä liittymä on paras, ei taida olla mitään kaikenkattavaa vastausta - erot voivat olla aika hetkellisiä tai paikallisia. Zantel ja Tigo ovat yleisimmät liittymät, niistä jompi kumpi lienee paras valinta, koska niihin saa latausseteleitä eli vouchereita helposti kaikkialta päin saarta. Kaikki liittymät ovat Sansibarilla prepaidejea, eli niihin ostetaan kioskeista vouchereita, joilla lataus toimii. Eri paketteja saa sitten ostettua puhelimeen ladatulla saldolla käyttämällä koodeja. Ne kannattaa muistaa kysyä kun ostaa liittymän - jos vain lataa arvoa eikä osta paketteja, menee rahaa paljon enemmän kuin paketteja ostamalla.

En ole kuullut SIM-kortteihin liittyvistä huijauksista, mutta varmaan joku voi pyytää tavallista enemmän rahaa uudesta kortista. Lentokentällä saatta hyvinkin olla joku toimisto josta näitä saa, en ole itse käynyt, mutta ravintoloiden takana parkkipaikan vieressä tosiaan on pieni toimistorypäs. Itse olen käynyt ostamassa SIM-kortin ja hoitanut muita liittymään liittyviä asioita kaupungissa Muzammil Centerissä, jossa on käytännössä jokaisen liittymäfirman virallinen toimisto. Mutta uskon kyllä, että liittymäasiat saa hoidettua Kiwengwassakin.

Uuden kortin hankkiminen ja rekisteröinti maksaa uskoakseni jotain 2000-10 000 shillingin välillä (eli 1-4 euroa), mutta en voi sanoa varmaksi. Siihen päälle toki sitten prepaid-summan maksu. Esim. viikon datapaketti saattaa olla vaikka 12 000 shillinkiä, jolloin siis ensin ostat 12 000 edestä vouchereita, lataat sen arvon puhelimelle, ja sitten koodien avulla (pyydä tosiaan ohjeet tähän) valitset itsellesi sopivan paketin. Ainakin Zantelilta löytyy tietoa hyvin netistä myös englanniksi: http://www.zantel.co.tz/internet-packages

Tämä voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta systeemiin tottuu nopeasti :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Martuskainen 04.01.2020 02:13

Hei, olen menossa Tansaniaan lomalle noin kuukaudeksi. Olemme Dar es Salaamissa ja mantereella sekä lisäksi menemme Sansibaarille loppuajaksi. Olisinkin kysynyt rokotuksista. Mitä tarvitsee ottaa: keltakuume? lavantauti? kolera? meningokokki?

Lisäksi kysyisin hygieniatasosta Tansaniassa, onko vinkkejä, miten välttyä sairastumasta vatsatauteihin jne.?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 04.01.2020 18:12

Hei Martuskainen!

Rokotuksista ainakin keltakuume ja heptiittirokotukset pitää olla kunnossa, ja toki kaikki tavalliset rokotukset myös. Muihin en osaa ottaa kantaa - suosittelen konsultoimaan lääkärin kanssa.

Käsidesin lisäksi olen itse koittanut noudattaa sellaista sääntöä, että syön paikoissa, joissa asiakkaita on paljon - niin ruoka ja raaka-aineet pysyvät tuoreina. Hotelliravintoloissa usein suosin "catch of the day" -tyyppisiä annoksia. Aina ei voi ulkoa päin päätellä, missä ruoka on turvallista ja missä ei - itse asiassa hienon näköiset, ei-niin-suositut ravintolat ovat oman kokemukseni mukaan pahin mahatautiriski. Toki kannattaa syödä vain kuumennettua ruokaa ja kuorellisia hedelmiä, jotka sitten kuorii itse. On myös hyvä vahtia, että pullot avataan aina vasta pöydässä - se onkin maan yleinen käytäntö.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
SS 03.01.2020 11:34

Hei Aino!

Kiitos hyvistä vastauksista. Olemme matkustamassa maaliskuun alussa Sansibarille itärannikon hotelliin Marumbiin. Saako kentältä yleensä samalla hinnalla taksin kuin etukäteen netistä varaamalla? Mihin pääsisimme helpoiten snorklaamaan? Olisi mukava nähdä upeaa merenalaista elämää. Entä jos loman aikana haluamme käydä Stone Townissa, onko käytännössä muuta mahdollisuutta liikkua kuin ottaa taksi? Millainen uimaranta on idässä Marumbin läheisyydessä? Riittääkö, että on lentokentällä pari tuntia ennen paluulennon lähtemistä? Onko idässä jotain mielenkiintoista nähtävää, jos kävelemme, vuokraamme polkupyörät tai otamme taksin. Tällaisia kysymyksiä tuli mieleeni. Kiitos etukäteen vastauksista!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 04.01.2020 18:05

Hei SS!

Aloittaen lentokenttäkuljetuksista, niin suosittelen varaamaan taksin etukäteen. Kentältäkin toki saa, mutta sitten on enemmän tuuripeliä, että millä hinnalla - taksiliupa lentokentälle maksaa kuskeille, joten paikan päältä hankittu taksi on yleensä kalliimpi. Tuolle matkalle sanoisin, että normaali hinta on 40-50 dollaria.

Sansibarin itärannikkoa suojaavan riutan takia joistain paikoista on vaikeaa päästä snorklaamaan riutan toiselle puolelle. En ole varma tilanteesta tuolla alueella, jossa hotellinne on. Tunnettuja snorklauskohteita ovat ainakin Mnemban riutta, jonne veneet kulkevat Matemwen kylästä, ja Blue Lagoon, joka puolestaan on Pingwen rannikolla. Toki lähes missä vaan voi nousuvedellä laittaa snorkkelin päähän ja lähteä uimaan, aina löytyy jotain kiinnostavaa :)
Marumbin kohdilta taitaa alkaa valkoinen hiekkaranta, josta Sansibarin itärannikko tunnetaan. Toisaalta se on myös lähellä Chwakaa, jossa ranta on hyvin matala (vahva vuorovesi) ja mangrovea kasvaa paljon. Uinti uskoakseni onnistuu Marumbista käsin hyvin nousuveden aikaan, sama koskee käytännössä koko itärannikkoa. Tuo Chwakan alue voi olla kiinnostava luontokohde. Hotellinne lähellä on myös hauska uusi kohde nimeltä "The Island", joka on pienen korallikivisaaren päälle rakennettu hotelli, jossa on myös kiva ravintola. Lisäksi Marumbi on lähellä maustefarmeja, eli suosittelen kyllä mausteretken tekemistä, tai jos kiinnostaa samalla oppia paikallisesta kulttuurista, "Zesty Zanzibar" on hauska konsepti jossa yhdistyy mausteretki, kokkaus ja pieni kyläretki. Ja jos hotellinne tai joku muu paikka vuokraa polkupyöriä, niin se voi olla kiva tapa tutustua lähiseutuihin.

Stone Townissa kannattaa mielestäni ehdottomasti käydä! Liikkumisvaihtoehtoja ovat joko taksi tai paikallisbussi (daladala). Jälkimmäinen saattaa olla samalla aikamoinen kulttuurikokemus, mutta sitäkin edullisempi. Stone Towniin pääsee helpoiten tutustumaan jos ottaa opastetun retken, sillä muuten voi olla vaikeaa suunnistaa kaikkiin kiinnostaviin kohteisiin. Toisaalta siellä voi ottaa ihan rennosti ja istua kahviloissa tai shoppailla.

Lentokentällä kannattaa olla hyvissä ajoin, viimeistään se 2 tuntia etukäteen.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
SS 08.01.2020 09:31

Kiitos, Aino! Hienoja vinkkejä saimme matkaamme varten. :-) Osaisitko vielä kertoa sen, mistä itärannikolla voi ostaa retkiä tai opastettuja kiertoajeluja? Näyttää siltä, että hotellissamme on pyöriä vuokralla, joten ehdottomasti vuokraamme polkupyörät ja lähdemme tutkimaan itärantaa ainakin Chwakin alueelle.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 08.01.2020 22:26

Mukavaa jos vinkeistä on ollut apua :) Retkien tarjoajia on monia hyviä, ja suosittelen toki aina ottamaan retket viralliselta yritykseltä. Nykyään saa aika hyvin varattua netissäkin, esim. Viatorin kautta, ja hotelleissa on usein erillinen retki-deski, joka voi myös olla helppo vaihtoehto. Jos haluaa tehdä oikein kunnon snorklausretken, niin ehkä kannattaa varata sukellusyrityksen kautta, esim. One Ocean.

Itärannikolta en uskalla suositella mitään tiettyä kuiden retkien järjestäjää, mutta ehkä mainitsen oman yritykseni (jota en ole enää aktiivisesti itse pyörittämässä) Colors of Zanzibarin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Mia 30.12.2019 12:31

Hei Aino,
Onko tosiaan niin, että viisumin voi hankkia vasta rajalla? Olen lähdössä tammikuussa Zanzibariin ja tarkotus on lentää sinne Dubain kautta. Kannattaako viisumi kuitenkin hankkia ennen matkaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 30.12.2019 12:58

Hei Mia!

Viisumin voi hankkia etukäteen, ja nykyään on tosiaan avattu sitä varten myös nettipalvelu. Olen kuullut, että joillakin se toimii hyvin, toisilla taas on ollut vaikeuksia. Jos sinulla on vielä paljon aikaa matkaan, kannattanee käyttää nettiä. Jos taas matkustat jo pian, suosittelen viisumin hankkimista kentältä :) Toki viisumin saa myös suurlähetystön kautta (Tansanian lähetystö on Tukholmassa).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Timo V 19.11.2019 14:14

Hei, olen varaamassa matkaa Zanzibarille helmikuun alkuun. Mille puolelle saarta/alueelle/kaupunkiin kannattaisi varata hotellia? Olemme ensin 5 vuorokautta Zanzibarilla, sen jälkeen 3 päivää Serengetissä safarilla ja takaisin Zanzibarille 3 päiväksi. Olisimme mielellään nuo Zanzibarin slotit eri paikoissa ennen ja jälkeen safarin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.11.2019 18:38

Tuli vielä lisäksi mieleen, että helmikuun 13.-16. pidetään mahtavat Sauti za Busara -musiikkifestarit Stone Townissa. Jos musiikki kiinnostaa, niin kannattaa käydä! Ja jos ei innosta, niin suosittelen käymään kaupungissa toiseen aikaan, koska tuolloin on aika täyttä ja vilinää riittää.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.11.2019 18:34

Hei Timo! Mielestäni kuulostaa järkevältä viettää nuo kaksi jaksoa Sansibarilla eri paikoissa. Stone Town on omasta mielestäni kiinnostava, ja kehotan aina ainakin käymään siellä. Stone Town on myös hyvä paikka tehdä retkiä esimerkiksi Jozaniin, Prison Islandille, snorklaamaan ja maustefarmeille, ja toki kaupungin nähtävyyksiin. Eli jos olette aktiivisia matkustajia, ehdotan muutamaa päivää kaupungissa.

Muuten yhdistäisin kaksi eri rantaa, ehkä toisen pohjoisesta (Kendwa tai Nungwi) ja toisen itärannikolta (Matemwe, Paje, Jambiani...). Niissä on eniten eroa keskenään, koska pohjoisen rantaa ei suojaa pitkä riutta, jolloin esim. uiminen on mahdollista lähes mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Pohjoisessa toisaalta on paljon elämää rannoilla. Itärannikolta löytyy puolestaan paljon pieniä hotelleita ja myös aika hiljaisia alueita. Voin mielelläni suositella tarkemminkin jos teillä on vaikka suunnitelmaa budjetista tai halutuista aktiviteeteista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Timo V 20.11.2019 19:46

Hei Aino ja suurkiitos, että vastaat! Voisimme olla tuon ensimmäisen 5 päivän jakson itärannikolla. Haemme rauhallista paikkaa ja unelmana olisi, että meillä olisi oma pieni mökki rannalla, hotellikin toki käy varsinkin jos hotelli on pienehkö. Haemme tasokasta majoitusta, budjetti ehkä 200-250€/yö - saisiko sillä hyvätasoisen majoituksen? Ravintoloita tulisi olla jossain lähettyvillä. Aktiviteetit itärannikolla keskittyvät uimiseen, snorklaamiseen ja ihan lepäilyyn... Veneajelut olisivat myös kivoja. Mitkä noista mainitsemistasi paikoista täyttäisi nämä kriteerit?
Safarin jälkeen voisimme yöpyä nuo 3 vuorokautta Stone Townissa ja sieltä pitäisi löytää mukava hotelli. Sieltä sitten retkiä mainitsemiisi kohteisiin.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 21.11.2019 18:39

Hei Timo,

Jos haluatte snorklaamaan itärannikolla, suosittelen rauhallista Matemwea, josta pääsee helposti Mnemban riutoille. Moni muu kohde itärannikolla on niin hyvin riutan suojaama, että kunnon snorklausvesille pääsy vie hiukan aikaa. Toinen hyvä sijainti on tähän Michamvin/Pingwen alue. Bwejuu, Paje ja Jambiani ovat myös alueita joista löytyy paljon pieniä hotelleita ja ravintoloita.

Budjetti on hyvä, sillä saa huoneen tasokkaasta butiikkihotellista. Heti ei tule mieleeni sellaista hotellia, jolla olisi omia mökkejä rannalla + mökeissä ilmastointi (tuo on kuuminta aikaa, joten suosittelen ilmastoitua huonetta). Kenties Jambiani Villas voisi olla tutkimisen arvoinen vaihtoehto :)

Stone Townissa suosittelen Emerson-hotelleita (Emerson Green & Emerson on Hurumzi). Ne ovat romanttisia, sansibarilaiselle tyylille uskollisesti remontoituja - tosin sielläkin kannattaa varmistaa, että varaa ilmastoidun huoneen. Ja jos päädytte muualle, niin suosittelen silti varaamaan Emerson on Hurumzin kattoterassi-illallisen yhdelle illalle. Siinä maisemat, ruoka, musiikki ja tunnelma ovat todella kohdillaan.

Jos haluaa Stone Townissa rantahotellin ja uima-altaan, Tembo Hotel on aina varma, joskaan ei niin kovin sykähdyttävä valinta. Sen sijainti ja hinta-laatusuhde ovat kuitenkin varsin kohdillaan, ja siinäkin riittää Sansibarin tunnelmaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Timo V 17.02.2020 11:07

Aino,
superkiitokset sinulle. 12 päivän matka tuli tehtyä ja kiitos sinun, onnistuneesti. Ensin Jambiani Villas 4 päivää, Stone Town ja Emerson Hurumzi 2 pv, lento Kilimanjaroon ja 3 päivän safarille Ngorongoroon, Lake Manyaraan ja Tarangireen - sen jälkeen takaisin Zanzibarille Michamwiin, jossa 3 vuorokautta. Voimme suositella lämpimästi näitä paikkoja ja koko Tansaniaa yleensäkin kaikille sitä harkitseville.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 19.02.2020 13:43

Kiitos Timo, ihanaa palautetta ja mahtavaa kuulla, että lomanne oli onnistunut!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jii 29.12.2018 08:09

Hei!

Onko alkoholin maahantuonnissa minkämoisia rajoituksia? Lähinnä että saako viedä mitään?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 29.12.2018 12:38

Alkoholia saa kyllä tuoda, Tansanian tullin sivuilta löysin sellaisen säännön, että 1 litra alkoholia (tai 2 litraa viiniä) on verovapaata. Mitään ideologista säätelyä tässä ei ole, ja itse olen ainakin usein vienyt maahan Suomesta tuomisia täysin ongelmitta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
J H 24.12.2018 13:51

Hei! Onko USD - seteleissä millaisia rajoituksia vuosilukujen/ kunnon kanssa? Kiitos vastauksistasi!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 26.12.2018 12:20

Muistaakseni dollarien pitää olla vuodelta 2006 tai uudempia. Vanhoja seteleitä pystyy myös joissain paikoissa vaihtamaan, mutta huonommalla kurssilla. ELi suosittelen ehdottomasti katsomaan, että setelit ovat uusi ja hyväkuntoisia!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
karoliina kakko 20.12.2018 12:08

Hei!
Olen matkustamassa Sanzibarille tammikuussa ja majoitun Jambiani - Makunduchi:ssa. Mietin, että onko kuinka turvallista taksilla matkustaminen? Saako kentältä turvallisen taksin, vai liikkuuko huijareita? Hotellillakin varmaan saa vaihdettua paikallista valuuttaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.12.2018 20:29

Hei Karoliina! Taksit ovat yleensä ottaen turvallisia, ja yleisin ikävä asia mitä voi tapahtua on liian korkea hinta. Lentokentällä päivystää vain virallisia takseja, ja heillä hinnat ovat hieman tavanomaista korkeammat, koska lentokenttätaksilupa maksaa. Sansibarin lentokentälle voi kyllä etukäteen tilata oman kyydin edullisemminkin, mutta kentältä ei voi lennossa ottaa muuta kuin siellä päivystävää virallista lentokenttäkuskia. Paikalliset kuskit ovat ok, ja lisäksi on paljon netistäkin löytyviä firmoja. Zanzibar Taxin sivuilla oleviin hintoihin on hyvä verrata. Hotellilla voi ainakin maksaa muissa valuutoissa, mutta usein kurssi on huono. Varsinaista valuutanvaihtobisenstä en ole varma onko monessakaan hotellissa, ei ainakaan pienemmissä. Mutta yleensä ainakin pieniä summia saa vaihdettua :) Mukavaa reissua sinulle!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pia 18.12.2018 19:49

Kiitos paljon vastauksesta. Ihanaa, kun saa asiallista tietoa kohteesta. Matkan suunnittelu jatkuu...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pia 18.12.2018 01:40

Hei, olen varaamassa matkaa maaliskuulle Sansibarille. Onko siellä silloin varmaa aurinkoa? Malarialääkitys askarruttaa, Koska Gambiassa sellainen tuli syötyä eikä ainuttakaan hyttystä näkynyt. Tuntui turhalta. Riittäisikö vain varotoimet ja hyttysmyrkyt? Matkatoimistot niitä kovin suosittaa, mutta miten oikeasti on tilanne? Keltakuumerokotus on voimassa.
Miten hintataso, onko ruoka kallista? Tupakointi on yksi ongelma ollut jossain matkakohteissa. Saako tupakoida ja missä? Saako paikan päällä ostaa tupakkaa vai onko kalliimpaa kuin Suomessa? Mikä on hinta, jos löytyy Sansibarilta. Tähänkin on tullut törmättyä, että tupakat olisi kannattanut viedä mukanaan.
Onko muutoin hyvä paikka, kun juuri luin blogia, jossa oli vähän kriittistä palautetta. Tosin ajattelin, että köyhyyttä on näissä kaikissa kaukaisissa kohteissa ollut.
Entä turvallisuus..? Olen katsellut majoituksia amueilta Bjewuu, Paje ja Makunduchi.
Rahanvaihdosta päättelin, että euroilla mennään ja vähän US dollareita.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 18.12.2018 16:10

Hei Pia!

Maaliskuu on sadekauden alkua Sansibarilla, joskin usein sadekauden kunnollinen alku on vasta huhtikuun puolella. Mutta sadetta voi siis olla, myös isoja kuuroja. Kaikkein yleisimmin sataa yöllä, ja päivällä on ainakin osan aikaa aurinkoista. ja saattaa tosiaan olla, etteivät sateet vielä tuolloin ole alkaneet.

Tansaniaan matkaavalle suositellaan malarialääkitystä, mukaan lukien myös Sansibar. Tässä lisäksi WHO:n kartta, jossa näkyy malariatartuntojen määrä. Oma kokemukseni on, että malariaa on Sansibarilla vain vähän, mutta mantereen puolella paljon. Riski on silti aina olemassa, ja siksi lääkitystä suositellaan.

Tupakkaa saa kyllä ostettua Sansibariltakin, joskaan ei aina Suomesta tuttuja merkkejä. Tupakointiin suhtaudutaan aika nihkeästi, eli kannattaa olla tarkkana sen kanssa, missä polttaa. Saattaa tulla aika suoraa palautetta, jos polttaa esim. ravintolapöydässä tai kadulla ihmisten vieressä. Sisätiloissa ei ikinä polteta. Mutta kun etsii rauhallisen ulkotilan niin kaikki on hyvin :)

Omasta mielestäni toki Sansibar on hieno! Itse pidän erityisesti kulttuurien miksauksesta, rantakohteiden paikallisuudesta (eli ei olla suljettujen muurien takana koko aikaa) ja turvallisuudesta. Toki lieveilmiöitä on, itseäni eniten ärsyttävät rantojen ja ydinkeskustan sinnikkäät myyjät. Köyhyyttä toki on, mutta kodittomuutta tai nälänhätää ei ole. Ei siis ole kysymys mistään äärimmäisestä köyhyydestä, joskus myös ulkopuolisen silmä tulkitsee asioita eri tavalla kuin miltä ne paikallisesta näyttävät.

Sansibar on yleensä ottaen hyvin turvallinen. Rantakohteista tosin nimenomaan Bwejuu ja Paje ovat kärsineet ajoittain ryöstöistä, eli rannalla kulkevilta on joskus viety omaisuutta. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään päivittäinen ilmiö. Makunduchi on tietääkseni hyvin turvallinen, samoin viereiset Kizimkazi ja Jambiani. Toki kaikki on lopulta aina tuurista kiinni, missä päin maailmaa liikkuukin.

Eurot toimivat hyvin, ja usein voi maksaa kortilla. Shillinkejä suosittelen erityisesti pieniin ostoksiin. Kannattaa aina vähän katsoa, mitä kurssia missäkin käytetään, jos maksaa euroilla. Kaupungissa on usein parhaat kurssit, jos vaihtaa valuuttaa. Ja shillnkejä saa aina hyvällä hinnalla nostamalla suoraan automaatista :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanna 19.11.2018 12:01

Moikka!
Olen varaamassa safaria joulukuulle ja pähkäilen maksutapojen kanssa: operaattorimme kertoi, että pankkisiirroissa, sekä luottokortilla maksaessa maksun päätyminen operaattorin tilille saattaa kestää jopa useita viikkoja? Mielelläni maksaisin luottokortilla riskien minimoimiseksi mutta siinäkin 5% tapahtumaveloitus. Onko siis kokemuksia pankkisiirroista ulkomailta Tansaniaan? Kauan siirto kesti ja minkälaisia veloituksia siirroista on tullut?
Ison käteismäärän kantaminen matkalla ei houkuttele, mutta voiko siltä käytännössä välttyä?

Kiitokset jo etukäteen! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 20.11.2018 10:01

Moi Sanna! Olen pitkään ollut pyörittämässä matkailuyritystä Tansaniassa, joten tästä aiheesta on paljon kokemusta :) Pankkisiirroissa voi tosiaan mennä pitkään, jopa useita viikkoja, ellei valitse lisämaksullista pikasiirtoa, jossa menee muistaakseni noin 3 päivää. Luottokorttimaksuissa on Tansaniassa aina lisämaksu, joskus myyjä maksaa sen itse, mutta yleeensä se lisätään hinnan päälle. Kortista ja pankista riippuen ne ovat 3,9 - 5 % välillä. Toki kortilla maksamisessa on se etu, että saa vakuutukset voimaan ja muutenkin palautustilanteissa on helpompi toimia. Omalla yritykselläni on ollut käytössä Direct Pay, joka on matkailualalla yleinen. Se on ainakin luotettava maksunvälittäjä!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sanna 21.11.2018 17:30

Moikka,
kiitos tiedoista! :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jii 11.11.2018 18:55

Hei!

Tarviiko kentällä hakiessa viisumeihin kuvia? Olemme lähdössä Sansibarille joulukuussa.

Entä onko uimakengillä mitään tekoa merellä?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 11.11.2018 21:40

Viisumeissa käytetään nykyään passissa olevaa kuvaa tai kuva otetaan paikan päällä. Eli et tarvitse kuvia mukaan! Uimakengät sen sijaan kehotan ottamaan jos teillä kerran on, varsinkin itärannikolla on paljon merisiilejä.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Jii 22.11.2018 11:46

Heippa ja kiitos vastauksista... sit heräs toinen kysymys tarviiko malarialääkityksen? Emme ole menossa mantereelle.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 22.11.2018 12:53

Virallinen vastaus on, että tarvitset, Sansibarilla on olemassa malariariski. Mutta Sansibarilla on tosiaan huomattavasti vähemmän malariaa kuin monessa muussa osassa Tansaniaa, ja riski siksi paljon pienempi. Hotelleissa on käytännössä kaikissa hyttysverkot, joten puremia on suhteellisen helppo välttää. Itse en tunne henkilökohtaisesti ketään, joka olisi saanut malarian Sansibarilla (dengue-kuumetta on ajoittain liikkeellä).

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Hannele Berglund 05.11.2018 20:00

Hei onko turvallisempaa hankkia viisumi etukäteen Tukholman suurlähetystöstä vai onnistuuko hankinta sujuvasti myös saavuttaessa Sansibarille? Olemme lentämässä joulukuussa Dohan kautta. Kiitos etukäteen vastauksesta.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 06.11.2018 19:22

Hei Hannele! En ole kuullut, että kenelläkään olisi ollut ongelmia viisumin saamisessa kentällä. Etukäteen lähetystöstä hankkimisessa on toki se etu, että pääsee sitten kävelemään suoraan passintarkastukseen. Tuloaula on aika pieni eikä siellä juurikaan ole istumapaikkoja, ja varsinkin isolla koneella tullessa saattaa olla ruuhkaa (ja joskus tulee monta isoa konetta samaan aikaan). Kannattaa täyttää maahantulokaavake jo etukäteen, yleensä niitä jaetaan lentokoneessa!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 18.10.2018 12:22

Hei Johanna! Itse asiassa tällä hetkellä hallituksen toive on, että kaikki viisumit maksettaisiin luottokortilla. Ottaisin kuitenkin itse varmuuden vuoksi mukaan 50 USD setelin, jos jostain syystä luottokorttimaksu ei onnistu. Mielestäni myös eurot hyväksytään dollareiden rinnalla, eli 50 EUR kävisi myös, mutta toki siinä menettää hiukan, koska dollarin arvo on hieman alempi. Sansibarilla kyllä tulee dollareille käyttöä, periaatteessa lähes kaikki paitsi pienimmät ostokset voi halutessaan maksaa dollareilla.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna Kajanus 19.10.2018 08:45

Kiitos paljon vastauksesta :)

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Johanna Kajanus 18.10.2018 09:19

Hei!
Kiitos kattavasta tietopaketista. Epäselväksi minulle on jäänyt, että täytyykö viisumia varten olla 50 USD vai voiko sen maksaa euroilla. Meillä on joulukuussa suora lento Sansibarille, joten ostamme viisumit sieltä. Luottokortilla viisumia ei vissiin voi maksaa?
Yt. Johanna

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Aino Tanhua 04.10.2018 19:41

Hei Pertti! Kiitos ideasta, voisin hyvin koostaa jotain näistä aiheista. Tuosta puhelinasiasta voin heti sanoa, että kunhan menee henkilötodituksen kanssa Tigon/Vodacomin/Zantelin yms. puhelinoperaattorin toimipisteeseen (joskus toimipiste voi tarkoittaa vain pientä kojua kadulla) niin saa välittömästi SIM-kortin. Kannattaa samalla heti kysyä, miten siihen ladataan rahaa ja dataa, koska eri operaattoreilla on eri koodit, joita käyttävät. Periaatteessa asia toimii niin, että ostat kyseisen operaattorin prepaid-kuponkeja (voucher) ja lataat sen puhelimellesi. Sitten valitset puhelimeen esim. datapaketin tai paketin, jossa on sekä puheluita että dataa. Se on edullista ja yleensä toimivat hyvin, ainoastaan tämä prepaid-systeemi on hieman haastava ennenkuin oppii valikkokoodit ulkoa :) Systeemi taitaa olla hyvin samanlainen Keniassa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Pertti Melonen 03.10.2018 16:29

Hei !

Hyvää perustietoa ensi kertaa Tanzaniaan matkustavalle. Olen vieraillut Kenyassa joten kieli ja kulttuuri on tuttu asia. Toivoisin lyhyttä peruskoostetta sivulle peruspalveluiden hintahaarukasta sekä puhelimen tai tabletin SIM kortin hankinnasta suomeen tapahtuvia puheluja varten. Samoin Internetin käyttöliittymän ja käytön hinta kiinnostaa.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *