Tansanian vuoristot – Usambara

Tansaniasta löytyy monia vähemmän tunnettuja kohteita, jotka lumoavat luonnollaan, maisemillaan ja ystävällisyydellään. Kilimanjaro-vuoren ja rannikon välissä nousevat Usambara-vuoret ovat varmasti mieleenpainuva kohde, kunhan sinne ensin pääsee.

Kuten Tansaniassa yleensäkin, myös Usambaran alueella väestö koostuu monista eri uskonnoista, erityisesti erilaisista kristinuskon ja islamin suuntauksista. Alueella on kuitenkin myös vahvoja luonnonuskonnon perinteitä, joista ei välttämättä haluta ulkopuolisille liiaksi kertoa.

Perinteinen tansanialainen talo Usambaralla.
Talo Usambaralla. © Aino Tanhua

Usambaralla tunnelma on rauhallinen ja ihmiset pääasiallisesti ystävällisiä, antaen hyvin tilaa matkailijoille olla omissa oloissaankin. Turismin vähyyden vuoksi myyntimiehiä ei ole käytännössä lainkaan, ja paikallisten puhuman englannin taso on yllättävänkin korkea. Niinpä Usambaralla on helppoa ja mukavaa liikkua ominkin toimin.

Paikalliset rakennukset ovat oma pieni ihmetyksen kohteensa. Alueelta löytyy Saksan siirtomaavallan aikaisten rakennusten lisäksi kauniisti maalauksin koristeltuja mudasta tehtyjä taloja, jotka ovat erittäin persoonallisen näköisiä. Monia taloja on lisäksi jatkettu esimerkiksi puisilla terasseilla. Lisäksi monet talot sijaitsevat aivan jyrkänteiden laidalla.

Kahviviljelmiä, vesiputouksia ja patikointia – Usambaran aktiviteetit

Vuoristosta löytyy monenlaisia ilmanaloja, ja tämä mahdollistaa muun muassa kahvin viljelyn. Päiväretki, jonka aikana saa tehdä kaiken kahvipapujen poimimisesta kahvin paahtamiseen on paitsi kiinnostava myös tuottava – lopputuloksena saa mukaan itse tekemäänsä kahvia vaikka kotiinviemisiksi.

Tansanialaista kahvia
Kahvipapujen paahtamista viljelijän kotipihalla Lushotossa © Aino Tanhua

Usambara on suosittu patikointikohde, ja eri pituisia reittejä löytyy runsaasti. Päivän kävelymatkan päässä Lushotosta on paitsi kahviviljelmiä myös useitakin vesiputouksia. Joissain vesiputouksissa on myös mahdollista käydä uimassa, joskin veden lämpötilasta tulee mieleen ensimmäinen uimareissu Suomen alkukesässä.

Monipäiväisiä patikkaretkiä on myös laaja valikoima, ja ne vievät yleensä henkeäsalpaavan upeisiin maisemiin. Esimerkiksi Irenten ja Mambon näköalapaikoilta näkee satojenkin kilometrien päähän, kauniina päivänä jopa Kilimanjaro-vuorelle asti.

Usambaran luonnosta löytyy runsaasti kameleontteja. Runsaudesta huolimatta niitä on erittäin vaikea nähdä, jos ei silmä ole harjaantunut kameleontin bongaamiseen. Länsi-Usambaralla elää myös endeemisenä lajina paikallinen kaksisarvinen kameleontti.

Patikoinnin lisäksi osa Usambaran retkistä on mahdollista tehdä pyörällä.

Patikointia Usambaralla
Patikointiretki Mambon kylästä © Aino Tanhua

Lushoto – Usambaran suurin kaupunki

Lushoto on Usambara-vuoriston suurin kaupunki ja kaupallinen keskus, jonka asukasmäärä on sadan tuhannen tienoilla. Kaupungista löytyykin kaikki tarvittava – pankkiautomaatteja, kahviloita, kauppoja ja hotelleita. Varsinainen matkakohde Lushoto on vain harvoille, mutta se toimii hyvänä ensimmäisenä etappina, josta voi jatkaa matkaansa Länsi-Usambaran muihin osiin.

Lushoton kaupunki tunnettiin ennen nimellä Wilhelmstal, ja saksalainen perintö näkyy edelleen varsinkin arkkitehtuurissa. Alueella asui paljon saksalaisia myös siksi, että sen ilmastoa ja luontoa pidettiin erityisen miellyttävinä. Alueelta puuttuukin monia äärimmäisyyksiä niin sään kuin eläimistönkin suhteen. Mitään kovin vaarallista ei luonnossa vaani, ja päivän mukava lämpö muuttuu illalla viileydeksi. Kaiken kruunaavat kauniin vehreät vuoristomaisemat.

Syrjäisestä sijainnistaan huoliatta Lushotosta löytyy myös yliopisto. Tansaniassa on tyypillistä sijoittaa korkean koulutuksen instituutioita myös harvemmin asutuille alueille sillä ajatuksella, että ne pitävät kaukaisemmatkin seudut vireinä.

Hotellisuositus: Lushotossa sijiatseva The Lawn’s -hotelli on ihanan pittoreski paikka, josta löytyy jopa suomalaien sauna. Vanhaan saksalaiseen taloon tehty hotelli on vähän syrjässä kaupungin keskustasta, ja sieltä avautuu kaunis maisema vuorille. Telttailijoille on varattu omat tilansa ja lapsille löytyy leikkipaikka, joka sisältää myös huikean köysiradan.

Mambon kylä

Usambaralta löytyy monia idyllisiä pieniä kyliä. Mambon kylä on yksi alueen suosituista matkakohteista. Tosin “suosittu” tarkoittaa tässä tapauksessa paikkaa, josta löytyy kaksi majoitusyritystä.

Mamboon ajaa Lushotosta vielä useamman tunnin, tai vaihtoehtoisesti patikoi muutaman päivän. Kun pitkän, hunoja teitä kulkevan ajomatkan jälkeen pääsee Mambon kylään ja katsoo jyrkänteen yli, on näky kertakaikkisen huikea. Horisontissa siintävät järvet ja vielä kauempana seuraavat vuoret. Pilvisenä päivänä saattaa löytää itsensä pilvien yläpuolelta.

Vaikka tulisi Mamboon auton kyydissä, voi kylän ympäristössä tehdä kiinnostavia retkiä, esimerkiksi paikalliseen pyhään luolaan, jossa kerrotaan myös aikanaan olleen asutusta. Nykyäänkin luolasta löytyy pieni alttari, mutta varsinainen pyhä paikka on siirretty ylemmäs, puiden siimekseen, ja suljettu vankalla portilla. Viesti on selvä – paikkaa ei ole tarkoitettu turisteille. Sitä kannattaa kunnioittaa.

Auringonlasku Mambo ViewPointista katsottuna © Aino Tanhua

Hotellisuositus: Mambo View Point sijaitsee nimensä mukaisesti Mambon kylän korkeimmalla huipulla, josta avautuu joka suuntaan uskomaton maisema. Ekohotellin huoneissa on lähes kaikissa terassi, jolta voi katsoa suoraan edessä avautuvia näkymiä ja illalla tähtitaivasta omassa rauhassaan. Viileät illat kannattaa viettää ruokasaliin rakennetun tulisijan ympärillä vaihtamassa tarinoita muiden vieraiden kanssa.

Liikkuminen Usambaralla

Usambaralla liikkuminen tapahtuu pääasiassa joko yksityisautolla, pyörällä tai kävellen. Paikalliset taksit eivät ole yleensä kyltein varusteltuja, mutta sellaisen voi helposti tilata majoituspaikan tai matkanjärjestäjän kautta. Tiet ovat monin paikoin huonoja, joten neliveto ja osaava kuski ovat tarpeen. Itse ajamista ei voi suositella kuin hyvin kokeneelle kuskille, ja silloinkin sillä varoituksella, että tiestöstä ei ole olemassa hyvää kartttaa.

Lushotoon pääsee bussilla ainakin Moshista, Tangasta ja Dar es Salaamista. Lähin lentokenttä löytyy Tangasta, mutta Kilimajaron kenttä ei ole kovin paljon kauempana.

Käytännössä kaikki liikenne Länsi-Usambaraan kulkee Lushoton kautta, sillä pohjoiset ajoreitit eivät ole tällä hetkellä käytössä. Ajankohtainen tilannetieto kannattaa tarkastaa, sillä niitä käyttämällä voi säästää jopa päivämatkan verran autossa istumista.

Lue myös:

© Aino Tanhua

Aino Tanhua

Tansaniassa vuodesta 2009 asti matkustellut ja asunut toimittaja, joka päätyi myös pyörittämään Colors of Zanzibar -matkailuyritystä. Erityisesti Sansibarille kotiutunut ihminen, jota eivät niinkään ihastuta lämpö ja rannat vaan kaupunki ja tansanialaisen elämän moninaisuus.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *