Skotlanti

Skotlanti on lähikohde. Se on myös antoisasti enemmän kuin osiensa summa. Luonto, sen kauneus ja monipuolisuus saavat minut valtaansa toistuvasti. Näen silmissäni sadat tunturit ja vuoret, meret, vuonot, saaret, järvet ja joet; vitivalkoiset hiekkarannat. Linnut, valaat ja delfiinit. Luonnonkasvit, metsät, aukiot, puistotpuutarhat ja vanhat suuret puut.

Skotlantiin vetävät myös museot, uusi ja vanha arkkitehtuuri, design, kuvataiteet, kirjallisuus ja musiikkiRuoka ja suolaiset kaurakeksit. Viihtyisä kahvilakulttuuri. Ja mallasviski, olut.

Skotlannissa aistii tiettyä itsetietoisuutta ja ­varmuutta. Lempeyttä ja lujuutta. Rämäpäisyyttäkin. Karua kauneutta kuin perusluonteessa.

Skotlanti tuntee jurassicpark-esihistoriansa, kivi- ja rautakautensa, viikingit ja vähitellen piktit, itsenäisen menneisyytensä ja nykyhetkensä. Se tietää mitä se osaa.

Vanhan kelttiläisen ajattelutavan mukaan tulija on mahdollisuus, tutustumista ja ystävystymistä varten. Tulijahan toi kuulumisia ulkomaailmasta. Tarinat ovat muuttuneet ja niin ovat kertojatkin, ja suullinen tarinankerronta on arvossaan.

Skotlannin rannoilla on 800 saarta, useimmat länsirannikolla. Sen maisemaa muokkaavat monet sadat mäet ja tunturit. Niistä yli 280 on korkeampia kuin 914 metriä.

Lähtipä maaseudulle tai saarille melkein mitä reittiä vain, sille sattuu myös joku kaupunki.

Ajattelen Skotlantia ja Edinburghia päivittäin. Käyn mielessänikin tutuissa ja uusissa paikoissa, joissa en ole vielä asuinvuosinani ja muilla yli 50 reissullani käynyt.

Skotlanti on enemmän kuin osiensa summa. Ykkönen lähikohteena.

Uusimmat matkavinkit


[the_grid name=”Edinburgh”]

Eeva Simola

Olen toimittaja ja tietokirjailija. Olen asunut Skotlannissa useita vuosia ja käynyt siellä yli 50 kertaa. Koen sen toiseksi kodikseni.

Kommentit (0):