Sampieri

Basson pumppu kantautuu letkeänä rantabaarista, se sekoittuu vaahtopäiden kuohuun, varpaat ja nilkat kastuvat. Vesi on lämmintä, kutsuvaa. Aurinkovoiteen mantelinen tuoksu, merilevän väkevä aromi, ihoa vasten kiemurtelevat litimärät hiussuortuvat. Aallot laskeutuvat kuin huntu, kuin pitsi hiekan päälle. Huntu levittäytyy silmien eteen, sitten pitsi purkautuu yhtä nopeasti kuin se on muodostunutkin, yhä uudelleen. Aurinko kimaltelee veden pinnalla tuhansina häikäisevinä sirpaleina.

Tämä on Sampieri, reilun 600 asukkaan kalastajakylä Sisilian etelärannikolla, lähellä saaren eteläisintä kärkeä. Horisontti siintää kaukana, siellä jossakin on Afrikka. Ei saaren saarta, vain turkoosinsinistä merta silmänkantamattomiin.

Saharan hiekkaa

Sampierissä on kaksi rantaa, joista toinen on melkein kaksi kilometriä, toinen 400 metriä pitkä. Rantojen hiekka on silkinhienoa, sitä tekee mieli valuttaa sormien välistä, siihen täytyy saada upottaa varpaat. Hiekan sanotaan tulleen tuulten mukana Saharasta. Tämä on rantaelämää hakevan paratiisi Euroopan reunalla.

Sampierin talot ovat vaaleita matalia kivitaloja ruskein ja vihrein puisin ikkunaluukuin, ja harva se kadunpätkä päättyy kivivalliin, jota aallot huuhtelevat. Kylän tunnelma on meditatiivisen rauhaisa. Täällä ei oteta turhista paineita.

Sampierissa on suojeltuja luonnondyynejä ja modernit vaatimukset täyttävä retkeilyalue korkeiden mäntyjen, paksulehtisten agaavejen, banaanipuiden ja palmujen varjoissa. Täällä voi leiriytyä asuntovaunulla ja –autolla, telttailla tai vuokrata viihtyisän bungalowin muutaman metrin päästä vesirajasta. Bungaloweihin (talvella noin 20 €, kesällä noin 60 – 90 €) mahtuu jopa viisi henkeä nukkumaan, ja niissä on pieni keittiö ja viihtyisä veranta.

Esihistoriallinen TV-sarjan näyttämö

Sampierista löytyy myös kaksi luolaa, jotka on ajoitettu niinkin kauas esihistoriaan kuin neoliittiselle kaudelle. Ja tietysti antiikin kreikkalaiset löysivät aikoinaan tiensä Sampierin kultahiekkarannoille. Täällä on sijainnut kreikkalaisten Apollolle omistama temppeli, joka on aikojen saatossa tuhoutunut. Sampierin maaperä on huokoista kalkkikiveä, minkä ansiosta täällä on ollut kaivo, josta tarujen merenkulkijat kävivät täydentämässä juomavarantojaan.

Suomenkin televisiossa nähtyä suosittua Andrea Camillerin kirjoihin perustuvaa TV-sarjaa Komisario Montalbanoa on kuvattu Sampierin rannalla olevan hylätyn tiilitehtaan, Fornace Pennan eliPisciotton luona. Nyt tehdas on Montalbano-fanien suosima nähtävyys.

Sampieri on nähty ja koettu päivässä. Se voi kuitenkin toimia hyvänä tukikohtana, kun haluaa tutustua itäiseen Sisiliaan. Edullisesta bungalowista on helppo singahtaa liikkeelle päiväretkille.

Sampieri on oiva kohde niille, jotka etsivät vain rantaa, hiekkaa ja horisonttia. Rantabaareissa soivat kesän hitit, ja auringonlaskua voi ihastella Negronin tai Martini con la granitan rentouttamana, suolaveden muisto huulilla.

© Anu Rinkinen

Katso kuvat:

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *