San Franciscon suuri kiinalaiskeskittymä: Chinatown

San Franciscon Chinatownin portin läpi astuttua jättimäisiä luksuspatsaita myyvät putiikit toivottavat matkailijan tervetulleeksi. Pian kadunvierustat täyttyvät kuitenkin matkamuistokaupoista ja innokkaista kaupustelijoista. Myytävänä on halpiskrääsää ja amerikkalaisittain hinnoiteltua kiinalaista silkkiä, samettitossuja, koruja, designpandamukeja ja viiden dollarin Mao-lippiksiä. Puhuvista automaateista voi ostaa tulevaisuudenennustuksen tai San Francisco -matkamuiston.

Kun Grant Avenuelta siirtyy korttelia ylemmäs Stockton Streetille ahtaat jalkakäytävät kuhisevat kiinalaisista torikauppiaista ja vihanneksista, joista moni länsimainen turisti tuskin on kuullutkaan. Chinatowniin kulkevat bussit ovat aamuisin tupaten täynnä paikallisia aasialaisia, jotka suuntaavat tuttujen ja edullisten ruokatarpeiden luokse. Stockton Streetin kieli on kiina.

Entinen etninen ghetto ja julman rasismin kohde Chinatown tarjoaa nykyisin turistille elämyksen teehuoneineen, temppeleineen ja dim sum -myymälöineen. Grant Avenuen teehuoneissa kerrotaan teenvalmistuksesta kaikki, mitä siitä tulee tietää. Dim sumeja puolestaan kannattaa ostaa Stockton Streetin ympäristön leipomoista.

Onnenkeksit ovat kertoman mukaan keksitty San Franciscossa. Chinatownin Ross Alleyllä pienessä onnenkeksitehtaassa voi teettää omalla tekstillä varustetun onnenkeksin. Portsmouth Square on historiallinen aukio, jonne liikemies Sam Brannan marssi 12.5.1848 Montgomery Streetiä pitkin ilmoittamaan, että kultaa on löytynyt ja hulluus alkoi.

Viiden jälkeen Chinatownin kadut hiljentyvät. Vain muutama baari ja iltaravintola pitävät ovensa auki.

Tutustu Chinatownin, North Beachin ja Fisherman’s Wharfin kaupunginosiin opastetulla kävelykierroksella

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *