San Franciscon sää

San Franciscon säälle ei mikään ole ominaisempaa kuin sumun ja auringon vaihtelu sekä kaupungin sisällä vaihtelevat mikroilmastot. Sumu nimeltä Karl pysyy talven poissa, mutta jos ja kun se kesäisin tulee, se hiipii kaupungin länsiosista iltaan mennessä SoMaan asti. Sumu aiheutuu Central Valleyn lämpötilojen nousemisesta. Kun kuumat ilmamassat kohtaavat viileän meri-ilman, syntyy sumu joka käyttää Golden Gaten avaamaa väylää liikkumiseensa.

Puolivirallinen sumunjakaja San Franciscossa on nimensä mukaisesti Divisadero-katu. Karkeasti sanoen sen länsipuolella Karl viilentää kaupungin ilmastoa, mutta itäpuoli pysyy päivät aurinkoisena. Todellisuudessa luonto sumurajoineen on arvaamattomampi kuin ihmisen rakentama katu. Mission on yksi kaupungin lämpimimmistä alueista, kun taas Sunset on viileä. Kiinnostuneille tiedoksi: sumun eli Karl The Fogin elämää voi seurata sen samannimisellä Twitter-tilillä tai Instagramissa.

T-paidassa tarkenee San Franciscon illoissa harvoin, mutta päivisin usein. Siksi kerrospukeutuminen on suositeltavaa. Yli 30 asteen lämpötiloja koetaan San Franciscossa vain harvana päivänä vuodessa. Suurimman osan vuodesta lämpötila kipuaa kahdenkymmenen asteen tuntumaan ja lämpimimpinä kuukausina sitä korkeammalle. Aurinko on päivisin pistävä, eikä kaduilla ole juurikaan varjoa, joten sopivat suojakertoimet tulevat tarpeeseen.

Kuivuudesta vuosia kärsineessä Kaliforniassa sataa enimmäkseen marras-tammikuussa. Myös lämpötila saattaa pudota kymmenen molemmille puolille talvikuukausina. Kesäkuu saattaa olla kolea, mutta elo-lokakuu ovat normaalisti kaupungin lämpimimmät kuukaudet. Sadetta ei välttämättä kesälomamatkan aikana näe.

Myös tuulen suhteen San Franciscossa on mikroilmastoja. Tuulisuus lisääntyy etenkin meren ja lahden läheisyydessä iltaa kohti. Veden läheisten alueiden sisällä on tuulisia kortteleita ja pyörivää tuulta.

Rannat ja lahden saaret ovat tuulisia ja vesi hyisevän kylmää. On kuitenkin hyvä tietää, että muutamankin mailin päässä San Franciscosta sää voi olla hyvinkin erilainen. Jos kaipaa paahtavaa lämpöä, niin esimerkiksi Piilaakso tai viinialueet ovat heti muutaman asteen kuumempia.

© Reetta Kemppi

Reetta Kemppi

Toimittaja ja valtiotieteilijä, joka etsii ihannekaupungin aineksia tällä hetkellä San Franciscossa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *