Vastuullisen matkailijan Rooma

Tripsteri kuuluu Reilun matkailun yhdistykseen. Vastuullisen matkailijan käytös ei herätä paikallisissa pahennusta, eikä vastuullinen matkailija pidä itsestään hirveätä meteliä; hän on kohteessa kylässä. Tässä muutamia vinkkejä, joiden avulla voi pienentää hiilijalanjälkeään ja kunnioittaa paikallista kulttuuria:

Autoilu

Koska Rooma on arvokas kaupunkivanhus, jonka herkkiä raunioita ja rakennuksia saasteet nakertavat, tutustuu huomaavainen matkailija kaupunkiin jalkaisin.

Jos käveleminen käy kunnon päälle, on parempi turvautua joukkoliikennevälineisiin kuin takseihin.

Kulkemista voi ennakoida jo hotellin valinnalla. Kun yöpyy historiallisessa keskustassa, voi kävellä päänähtävyyksien äärelle.

Omalla tai vuokra-autolla on aivan järjetöntä lähteä Rooman ruuhkiin koettelemaan hermojaan. Parkkipaikkaa ei löydy takuulla mistään, ja liikennekulttuuri on anarkistinen, säännöistä piittaamaton äänekkäin ensin ja käsimerkit näkyville -periaatteella etenevä kaaos. En suosittele. Ruuhkia on Roomassa ihan tarpeeksi.  

Suihkulähteet

Jos päädyt Roomaan pahimpien helteiden aikaan, älä silti hae vilvoitusta Rooman lukuisista suihkulähteistä, sillä ne eivät houkuttelevuudestaan huolimatta ole uima-altaita vaan historiallisia nähtävyyksiä, joita tulee kunnioittaa. Niihin ei myöskään saa heitellä roskia tai mitään muitakaan esineitä. Ainoastaan Fontana di Treviin on sallittua heittää kolikoita, ei muuta.

Surullinen esimerkki päinvastaisesta käytöksestä on helmikuulta 2015, kun hollantilaiset jalkapallofanit riehuivat Rooman keskustassa sillä seurauksella, että muun muassa Piazza di Spagnalla oleva suihkulähde Fontana della Barcaccia vaurioitui. Kahdeksan huligaania sai 45 000 €:n sakot.

Kesäkuussa 2017 ilmaantui ryhmä hollantilaisia liikemiehiä, jotka korvatakseen maanmiestensä aiheuttaman häpeän ja vahingot tarjoutuivat kustantamaan Fontana delle Apin ja Fontana di Viale Tizianon restauroinnin.

Pukeutuminen

Helteillä pikku hepenissä liikkuessa on hyvä kantaa käsilaukussa vaikka ohuttakin huivia, jonka heittää hartioilleen, kun astuu sisään kirkkoon. Liian paljastava pukeutuminen kirkossa on todella epäkunnioittavaa, olit katolilainen tai et, uskovainen tai ateisti.

Roskaaminen

Vaikka Rooma vaikuttaakin paikoin epäsiistiltä, ei matkailijan tarvitse lisätä kaaosta heittämällä roskia maahan.

Roomaa viimeiset reilu kymmenen vuotta johtanut kaupunginhallitus on ollut todistettavasti korruptoitunut, ja romahduttanut muun muassa kaupungin jätehuollon. Tämän seurauksena kaupunki on epäsiisti ja kaduilla juhlivat rotat.

Keskeisimmät turistinähtävyydet ja niiden ympäristö kyllä pidetään siistinä, mutta kun hiukan siirtyy Trasteveren tai Pigneton sivukujille, roskaisuus on ilmeistä. Tämä on tavattoman ikävää paikallisille asukkaille ja meille matkailijoille. Jokainen voi kuitenkin pitää omalta osaltaan huolta, että ei itse lisää kaupungin epäsiisteyttä millään tavoin.

Turistivero

Siinä missä turistit tuovat kaupunkiin rahaa ja työtä, kuluttavat he myös kaupunkia. Siksi Italia otti vuonna 2011 käyttöön turistiveron, jonka jokainen matkailija maksaa majoituslaskun päälle yöpyessään Italiassa.

Turistivero maksetaan yleensä paikan päällä hotellin vastaanotossa. Kannattaa muistaa, että vastineeksi matkailija pääsee nauttimaan monista antiikin, renessanssin ja barokin aarteista ilmaiseksi tai hyvin edullisesti.

Eläinten kohtelu

Marraskuussa 2017 eläinsuojelujärjestö Compassion in World Farming julkaisi synkkää kuvamateriaalia Italian lypsylehmien kohtelusta. Lehmät ovat nälkiintyneitä, sairaita eivätkä ne pääse ulkoilemaan.

Järjestö kehottaa kuluttajia boikotoimaan parmesania ja granaa, kunnes lehmien kohtelua parannetaan.

Tuottajajärjestö onkin sittemmin ilmoittanut valmistelevansa sertifiointijärjestelmää, joka takaisi lehmien hyvän kohtelun. Tämän toteutumista odotellessa eläinsuojelujärjestö kehottaa kuluttajia osallistumaan #notonmypasta -kampanjaan. Parmesanin ja granan sijaan pastan päälle voi ripotella pecorinoa, joka on tehty lampaanmaidosta. Ravintolassa voi ihan hyvin pyytää pastan päälle pecorinoa parmesanin sijaan.

Eri puolilla historiallista keskustaa on mahdollista hypätä hevosten vetämiin kärryihin. Näitä en voi suositella, sillä hevosille Rooman keskusta on hyvin stressaava ympäristö, ja kesähelteillä on tapahtunut, että hevonen on kuollut stressiin ja kuumuuteen.

Rooman kulkukoirista ja -kissoista pitävät huolet eri eläinsuojelujärjestöt ja vapaaehtoiset sen minkä ehtivät ja pystyvät. Katukissojen hoitoa voi tukea ostamalla Largo di Torre Argentinan kissatalon tuotteita tai yksinkertaisesti lahjoittamalla rahaa.

Rooman eläin- ja kasvitarha Bioparco ei ole surullisimmasta päästä, päinvastoin, paikoitellen eläimillä tuntuu olevan paremmat olot kuin Korkeasaaressa. Lisäksi Bioparco pyrkii säilyttämään uhanalaisia lajeja.

Suosi paikallista ruokaa ja juomaa

Tätä ohjetta on Roomassa helppo noudattaa, ja ylipäätään Italiassa, sillä italialaiset suosivat lähiruokaa vanhastaan. Ravintoloille on kunnia-asia valmistaa ruoka tuoreista, läheltä tuoduista aineksista. Roomassa valmistetaan ja syödään siis paljon Lazion alueen tuotteita ja juodaan Lazion alueen viinejä ja muita italialaisia viinejä, ei juurikaan tuontiviinejä. Ravintolassa kannattaa olla kiinnostunut näistä viineistä ja paikallisista tuotteista tehdyistä ruuista; tämä lisää niiden käyttöä vastakin.

Kestävää shoppailua

Italia on pienyrittäjien maa, ja pienyrittäjyyttä on helppo tukea, kun tekee ostoksensa pienissä putiikeissa, perheyrityksissä, joita Roomassa riittää.

Vältä siis ylikansallisia ketjuja, osta paikallista paikallisilta, ja takuulla löydät mielenkiintoisempia, ainutlaatuisempia ja aidompia tuotteita.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *