Rooma – Piazza del Popolo

Kauniilla Piazza del Popolollakin on synkkä menneisyytensä: aukio oli 1700–1800 –luvuilla kaupungin virallinen mestauspaikka. Viimeinen poloinen teloitettiin Piazza del Popololla vuonna 1826. Mestaustapa oli erityisen raaka: tuomitut tapettiin hakkaamalla heitä moukareilla ohimoihin.

"Tuomitut tapettiin hakkaamalla heitä moukareilla ohimoihin."

Piazzalta järjestettiin myös julmia hevosajoja pitkin Via del Corsoa aina nykyiselle Piazza Venezialle. Saadakseen hevosiin vauhtia omistajat kietoivat niiden ympärille nastoitettuja köysiä, syöttivät niille stimulantteja ja räjäyttivät ilotulitteita niiden kannoilla.

Piazzan keskellä seisova egyptiläinen obeliski esittää Ramses II:ta. Obeliskin tuotti aukiolle paavi Sixtus VI vuonna 1599. Obeliskin portailla istuu kauniilla ilmalla paljon ihmisiä vettä syöksevien leijonien välissä. Suihkulähteen nimi on Fontana del Obelisco.

Santa Maria dei Miracoli ja Santa Maria in Montesanto

Nämä 1600-luvun kaksoiskirkot, jotka tarkemmin katsottuna eivät ole identtiset, vartioivat Via del Corson alkupäätä Piazza del Popolon eteläpäässä. Ne ovat arkkitehti Carlo Rainaldin käsialaa.

Kirkoista piti kyllä tulla identtiset, mutta Via del Corson vasen puoli oli ahtaampi, ja niinpä Santa Maria dei Miracolista tuli pyöreä ja Santa Maria in Montesantosta soikea, jotta se mahtui tontilleen. Santa Maria dei Miracoli sai nimensä Madonnan kuvan mukaan, joka oli maalattu muuriin lähelle Porto di Ripettan kohdalle, ja jota paikalliset kävivät rukoilemassa.

Porta del Popolo

Ennen rautatieliikenteen rakentamista Roomaan saavuttiin pohjoisesta Via Flaminiaa pitkin. Tulijat kulkivat kaupunginmuurin kolmiaukkoisen portin, Porta Flaminian, nykyiseltä nimeltään Porta del Popolon kautta. Tätä kautta Roomaan saapui myös Ruotsi-Suomen kruunusta luopunut kuningatar Kristiina vuonna 1655, joka kääntyi Roomassa katolilaiseksi. Portin rakennutti Paavi Pio IV Medici 1500-luvulla ja sen on suunnitellut Nanni di Baccio Bigio. Portin kummallakin ulkosivulla on Pietarin ja Paavalin patsaat.

 

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *