Rooma – Via Appia Antica

Via Appia Antica oli Rooman valtakunnan ensimmäinen valtatie. Sen rakennutti konsuli Appius Claudius Caecus vuonna 312 eaa. Via Appia kulkee nykyisen Porta S. Sebastianon kautta Aurelianuksen muurin ulkopuolelle. Portin nimi oli aikaisemmin Porta Appia, ja se on suurin muurin porteista. Sen yhteydessä on Muuri-museo (Museo delle mura), joka kertoo Aurelianuksen muurin historiasta.

Via Appia oli antiikin aikana Rooman tärkein kulkuväylä itään, ja 190-luvulla sitä jatkettiin aina Brindisin satamakaupunkiin saakka. Roomasta Brindisiin pääsi Via Appiaa pitkin 14 päivässä. Matkaa oli 365 kilometriä. Tie oli noin 4,15 metriä leveä, tarpeeksi leveä siis kaksipuoliselle liikenteelle tuon ajan hevoskärryillä ja härkävankkureilla. Tien varrella oli noin kymmenen kilometrin välein “asemia”, joissa matkustaja saattoi levähtää ja vaihtaa hevosta.

Keskiajalla Via Appia unohdettiin lähes tyystin, kunnes paavi Pius IV 1500-luvulla kiinnostui tiestä ja kunnostutti sen. Noin kilometri Porta S. Sebastianon ulkopuolella on Domine Quo Vadis? (Herra minne menet?) -kirkko. Se rakennettiin kohdalle, jossa legendan mukaan Pietari kohtasi ylösnousseen Jeesuksen paetessaan Roomasta. Pietari kääntyi takaisin kaupunkiin ja hänet ristiinnaulittiin pää alaspäin Caligulan sirkuksessa.

Pitkin Via Appiaa näkyy tien molemmilla puolilla vanhoja hautamuistomerkkejä. Koko alue oli käytännössä hautausmaata, sillä kaupunginmuurien sisäpuolelle ei saanut haudata vainajia. Tien viertä kulkevat myös vanhat kiviset kilometripylväät, joihin on merkitty välimatka Forum Romanumille.

Ehkä vaikuttavinta ovat akveduktit, jotka jatkuvat ihmeellisinä pitkin peltoja horisonttiin saakka.

Itse Via Appia on kuin tuulahdus maaseutua Rooman liikennesekamelskan ja renessanssipalatsien jälkeen. Tietä reunustaa sen alkupäässä korkea kivimuuri, jonka ylitse ryöppyävät viherköynnökset ja puiden oksistot. Silloin tällöin muurin rikkoo jykevä rautaportti, josta näkee vilauksen hyvin hoidettua puutarhaa ja huvilaa. Täällä asuvat Rooman rikkaat.

Pitemmälle ajettaessa tien vieressä nököttää pikkuisia, idyllisesti rapistuneita kivitaloja, joissa monissa toimii trattoria. Toisella puolen tietä bambut painuvat autojen ylle. Peltoa kiertävät aidan puiset pylväät ovat mustien etanoiden peitossa.

Miten sinne pääsee?

Paras ja edullisin tapa päästä Via Appia Anticalle on julkisen liikenteen bussi 118, jonka kyytiin voi nousta Colosseumilta tai Circo Massimon metroasemalta. Bussi kulkee noin 40 minuutin välein ja sen reitti kulkee pitkin Via Appia Anticaa. Pois voi nousta vierailijoiden keskuksessa, joka on itse asiassa baari, josta saa kartan ja lehtisen. Siinä kerrotaan Via Appia Antican nähtävyyksistä. Eteenpäin jatketaan jalan tai pyöräillen. Keskuksesta voi vuokrata polkupyöriä. Jalkaisin ei ole mahdollista tutkia koko aluetta, niin suuri se on. Pyöräilijälle on tarjolla 5 – 32 kilometrin pituisia reittejä, joista pisimmät ulottuvat kuuluisille akvedukteille saakka.

Jos vain katakombit kiinnostavat, bussi 118 vie suoraan niiden sisäänkäyntien eteen.

Sunnuntai on paras aika vierailla Via Appia Anticalla, sillä silloin se on suljettu yksityisliikenteeltä.

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *