Rooma – Palatinus-kukkula

Legendan mukaan naarassusi kantoi Romulus– ja Remus-vauvat Palatinus-kukkulalle. Vartuttuaan Romulus tappoi samalla paikalla Remuksen ja perusti Rooman kaupungin. Ikivanhaa legendaa ei voida vahvistaa todeksi tai valheeksi, mutta se tiedetään, että Palatinukselta on löydetty majojen jäänteitä, jotka arkeologit ovat jäljittäneet aina vuoteen 800 eaa.

Tasavallan ajalla Palatinus oli ylhäisön asuinpaikka, sillä se oli lähellä Forum Romanumia, kaupungin keskusta, mutta Forumia miellyttävämpi asua. Palatinus on edelleen viihtyisän vehreä kukkula. Siellä on mukava käyskennellä, sillä penkkejä ja vesilähteitä löytyy sieltä täältä.

Palatinus-kukkultalta on upeat näkymät Farnesen puutarhojen ja Forum Romanumin yli, toisaalla erottuu Caracallan kylpylä ja FAO:n päämaja, yhtäällä taas Gianicolon kukkula ja Villa Lante, sekä edessä alhaalla Circo Massimo ja sen takana kohoava Aventinus-kukkula.

Keisari Augustus syntyi Palatinuksella ja asui siellä edelleen keisariksi tultuaan. Livian talo 100-luvulta on yksi Palatinuksen parhaiten säilyneitä rakennuksia. Augustus ja hänen vaimonsa Livia asuivat siinä.

Augustuksen jälkeen keisarit rakennuttivat itselleen toinen toistaan komeampia palatseja Palatinukselle. Myös Cicerolla ja Catulluksella oli Palatinuksella kalliit tonttinsa ja talonsa.

Septimus Severuksen palatsille ei enää löytynytkään tilaa Palatinukselta, vaan hänen suuri kompleksinsa rakennettiin osittain tiiliterassin päälle Circo Massimon puoleiselle rinteelle. Severuksen jälkeen keisarit eivät enää rakennuttaneet Palatiumille, ja niin huvilat alkoivat pikkuhiljaa rapistua. Keskiajalla kukkulalle sijoitettiin luostareita ja kirkkoja ja 1500-luvulla Palatinus siirtyi Farnese-suvulle, joka loi nykyisen sisäänkäynnin lähelle Farnesen puutarhat. Tiberiuksen palatsi jäi näiden puutarhojen alle.

Palatinuksella on suoritettu arkeologisia kaivauksia 1700-luvulta lähtien. Palatinuksen museossa on näytteillä löytöjä kaivauksista, kuten Graffito con Crocifisso eli varhainen kuva ristiinnaulitusta. Museossa on myös paljon puttopoikia, joilta puuttuvat joko käsivarret, sääret, takaraivo tai ne kaikki. Museon käytävillä tapaa myös kauniita päättömiä Afroditeja ja muusia sekä pari kaksipäistä Dionysos-jumalaa, Dionysos nuorena ja Dionysos vanhana.

Liput

Pääset yhdellä ja samalla lipulla Forum Romanumille, Palatinukselle ja Colosseumille. Lippu on voimassa kaksi kokonaista päivää! Näin voit käydä Forum Romanumilla ja Palatinuksella ensin, jos Colosseumille on pitkä jono.

Alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. 18-25 -vuotiaille EU-kansalaisille annetaan alennusta. Lisäksi joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina Colosseumille, Forum Romanumille ja Palatinukselle on vapaa pääsy kaikille!

Lisätietoa pääsymaksuista & online-varaukset

Aukioloaika

Colosseum, Forum Romanum ja Palatinus aukeavat kaikki klo 8.30 ja menevät kiinni tuntia ennen auringonlaskua. Katse siis taivaalle!

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *