Il Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II

Italian ensimmäisen kuninkaan Vittorio Emanuele II:n kunniaksi vuonna 1911 rakennettu valkoinen monumentti jakaa mielipiteet. Italialaisten mielestä se on useimmiten mahtipontisuudessaan naurettava, ja sitä haukutaankin kermakakuksi tai tekohampaiksi. Monumentti ei aivan istu 1900-luvun alun moderniin arkkitehtuuriin. Siksi sitä on nimitelty myös kummitukseksi.

 

Amerikkalaisia turisteja Vittorio Emanuele II:n monumentti jaksaa aina innostaa, ehkä siksi, että heiltäpäin löytyy samantyyppisiä suurellisia, antiikin arkkitehtuuria jäljitteleviä rakennelmia.

 

Tämänkin jättiläisen tieltä raivattiin aikanaan valtava määrä arvokkaita vanhoja rakennuksia, mikä ei tietenkään ole omiaan edistämään rakennuksen suosiota Italiassa. Monumentin suunnitteli muuan Giuseppe Sacconi, josta ei sittemmin kuultu enää mitään. Huhutaan, että hän hirtti itsensä.

 

Kuninkaan ratsastajapatsas keskellä monumentin julkisivua on kuulemma maailman suurin. Mittasuhteista kertonee, että kun kuvanveistäjä Enrico Chiardia oli saanut hevosen valmiiksi, sen vatsassa tarjottiin juhla-ateria kuninkaalle ja tämän kaksikymmenpäiselle seurueelle.

 

Patsaan alapuolella on tuntemattoman sotilaan hauta, jossa lepäävät ensimmäisessä maailmansodassa kuolleen italialaissotilaan jäännökset.

 

Alhaalla sivuilla pulppuaa kaksi suihkulähdettä. Kerran eräs japanilainen turisti halusi tietää, onko siinä Fontana di Trevi.

 

Ylhäällä katolla laukkaa kaksi vapaudenjumalattaren valjakkoa, vasen symboloi yhtenäisyyttä ja oikea vapautta.

 

Missä? Piazza Venezia

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *