Rooma – Capitolium-kukkula

Campidogliolle eli Capitoliumille noustaan Michelangelon suunnittelemia portaita Via di Teatro Marcellon puolelta tai vaihtoehtoisesti takakautta Via dei Fori Imperialilta.

Michelangelon portaita vartioi kaksi egyptiläistä graniittileijonaa. Ne löydettiin 100-luvulla Mars-kentällä (Campus Martius) sijainneesta egyptiläisestä temppelistä.

Portaiden vasemmalla puolella seisoo mustanpuhuva patsas. Se esittää Cola di Rienzoa (1313 – 1354), joka hallitsi Roomaa vääräuskoisena, kun paavi oli maanpaossa Avignonissa. Rienzo tapettiin Capitoliumille ja patsas pystytettiin vuonna 1887.

Portaiden yläpäässä seisovat mahtavat Castorin ja Polluxin patsaat hevosineen. Kaiteella on Mariuksen voitonmerkkejä, eli erilaisia sotavarustuksia, ja kaksi patsasta: Konstantinus Suuren ja hänen poikansa Constantinus II:n patsaat sekä kaksi Via Appian mailipylvästä.

Capitoliumin piazzaa sanotaan yhdeksi maailman kauneimmista. Se on Michelangelon suunnittelema, keskiaikaisen torimallin mukaan. Piazzan keskellä on kopio Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaasta. Alkuperäinen pronssipatsas on sijoitettu viereiseen Palazzo dei Conservatoriin suojaan ilmansaasteilta. Alun perin hevosen kohotetun kavion alla oli barbaarivangin patsas murskautumassa hevosen alle osoituksena vihollisten voittamisesta. Marcus Aureliuksen patsas on maailman vanhin säilynyt ratsastajapatsas, ja se säilyi vain siksi, että sen uskottiin pitkään esittävän Konstantinus Suurta, kristinuskon kummisetää. Kun totuus selvisi, pakanakeisarin patsas siirrettiin pois siihenastiselta kunniapaikaltaan Lateraanikirkon edestä. Michelangelon toivomuksesta ratsukko pääsi Capitolium-kukkulalle.

Piazzan harmaavalkoinen kiveys on vasta vuodelta 1940. Sen toteutti arkkitehti Antonio Munozi – Michelangelon suunnitelmien mukaan. Piazzan vasemmasta takakulmasta näkee Forum Romanumille, ja sillä kohdin on myös kopio toisesta tunnetusta pronssipatsaasta, naarassudesta Romuluksen ja Remuksen kanssa.

Capitoliumin museo

Capitoliumin museo käsittää kaksi rakennusta: Palazzo dei Conservatorin ja piazzan toisella laidalla kohoavan Palazzo Nuovon

Palazzo dei Conservatori 1300-luvulta oli aikanaan Rooman oikeustalo. Michelangelo muokkasi palatsin julkisivua mieleisekseen vuonna 1568. Nykyään palatsi on siviiliavioliittojen vihkimispaikka. Palatsin julkisivua asetettiin koristamaan 1400-luvulla Rooman oma naarassusi.

Paavi Sisto IV della Rovere lahjoitti suden, Spinario-veistoksen ja Konstantinus-patsaan valtavan pronssipään Palazzo dei Conservatoriin. Tästä lahjoituksesta sai alkunsa Capitoliumin museon taidekokoelma. Kokoelma karttui vuosisatojen kuluessa erilaisin lahjoituksin.

Pronssisen suden arvellaan olevan peräisin etruskiajalta noin 500 eaa. Romulus– ja Remus-patsaat lisättiin suden alle vasta 1400-luvulla. Nyt susi ja sen nisissä roikkuvat pojat löytyvät Palazzo dei Conservatorin toisesta kerroksesta.

Palatsin muihin aarteisiin lukeutuvat Berninin Medusan pää ja Capitoliumin pinakoteekki, jossa on esillä Rubensia, Tintorettoa, Domenichinoa ja Caravaggioa. Taideaarteet sijaitsevat toinen toistaan upeammissa saleissa.

Palazzo Nuovo valmistui vuonna 1654. Siellä säilytettiin aluksi niitä veistoksia, jotka eivät mahtuneet Palazzo dei Conservatoriin. Mutta jo vuonna 1734 Palazzo Nuovo sai toimia virallisena museona. Siellä on esillä egyptiläisiä ja itämaisia taideaarteita ja antiikin Rooman ajalta kuuluisat veistokset Capitoliumin Venus ja Kuoleva gallialainen, sekä loputtomat rivistöt hallitsijoiden rintakuvia.

Liput Capitolium museoon

Osta ennakkolippusi yhteistyökumppanimme Tiqetsin kautta. Saat sen suoraan kännykkääsi.

Palazzo Senatorio

Piazza Capitoliumin takasivulla on Rooman pormestarin työpaikka. Michelangelo suunnitteli tämänkin rakennuksen komean julkisivun kaksoisportaikkoineen. Palazzo Senatorio rakennettiin antiikinaikaisen kaupunginarkiston (Tabularium) paikalle.

Capitoliumin jyrkkä kallioinen etelärinne on nimeltään Tarpeian kallio Tarpeia-neidon mukaan, jonka sabiinittaret tappoivat kilvillään Romuluksen aikana. Tarpeian kalliolta on historian sivu työnnetty maanpetturit kuolemaan.

Santa Maria in Aracoeli

Michelangelon portaiden vierestä kohoavat toiset, vaatimattomamman näköiset, vanhemmat portaat. Ne ovat vuodelta 1348 ja johtavat Santa Maria in Aracoeli –kirkkoon. Tämänkin kirkon paikalla oli antiikin aikainen temppeli, Zeuksen vaimolle Junolle omistettu. Santa Maria in Aracoeli on koruton punatiilikirkko, mutta sisällä on Pinturicchion freskoja 1480-luvulta ja kuuluisa Bambino, Jerusalemin oliivipuista veistetty Jeesus-lapsi, jonka uskotaan tekevän ihmeitä. Bambinon kerrotaan jopa herättäneen kuolleita henkiin. Nyt nähtävillä on enää kopio tästäkin patsaasta, sillä alkuperäinen ihmenukke varastettiin vuonna 1994.

Santa Maria in Aracoeli –kirkkoon pääsee myös Capitoliumin puolelta, jolloin ei tarvitse kiivetä jyrkkiä portaita. Portaiden yläpäähän kannattaa silti mennä katselemaan upeita näkymiä.

Capitoliumin portaat ylhäältä © Tuulia Kolehmainen
Capitoliumin portaat ylhäältä © Tuulia Kolehmainen

© Anu Rinkinen

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *