Sant’Agnese in Agone

Pyhälle Agneselle omistettu barokkikirkko Piazza Navonalla on hiljattain restauroitu, ja nyt se loistaa entistäkin puhtaampana, nimensä veroisena. Pyhän Agnesen tarina on yksi Rooman tarinavarannon sydäntä riipaisevimpia.

Tietenkään Agnesesta ei ole säilynyt paljoa tietoa. Tiedetään kuitenkin varmasti, että Agnese oli kuollessaan vain 12- tai 13-vuotias, sillä hänen kallonsa on säilynyt, ja sitä tutkimalla on pystytty määrittelemään kuolinikä. Agnese eli legendan mukaan 300-luvulla, kristittyjä vainonneen Diocletianuksen aikana. Agnese ei halunnut mennä naimisiin häntä kosineen upseerin kanssa, ja niin tämä ylpeä upseeri, joka oli Rooman prefektin poika, kosti rukkaset ilmiantamalla tytön.

Agnese määrättiin luopumaan kristinuskosta, mutta kun tyttö ei suostunut, hänet heitettiin rangaistukseksi Domitianuksen stadionin kaarien alla toimineeseen bordelliin. Domitianuksen stadion sijaitsi tuolloin Piazza Navonan paikalla. Piazzan ovaali muoto on suoraan peräisin tästä sen paikalla sijainneesta stadionista.

Legenda kertoo, että Agnesen hiukset kasvoivat hetkessä hänen jouduttuaan bordelliin.”

Legenda kertoo, että Agnesen hiukset kasvoivat hetkessä hänen jouduttuaan bordelliin. Ne peittivät hänen alastoman vartalonsa ja suojelivat häntä. Ja kun ilotalon asiakas halusi ostaa Agnesen palveluksia, kuoli hän ennen kuin ehti edes hipaista tyttöä.

Kun Agnesea syytettiin murhasta, hän kertoi enkelin laskeutuneen taivaasta suojelemaan häntä. Todistaakseen väitteensä oikeaksi Agnese herätti miehen henkiin rukoilemalla.

Tästäkös Agnesen riivaajaat hurjistuivat entisestään. Seuraavaksi tyttöparka viskattiin tuleen, mutta jälleen Agnese turvautui rukouksen voimaan ja niin liekit väistivät häntä.

Lopulta Agnesen kaula katkaistiin miekalla.

Kallo tallella kappelissa

Agnesesta tehtiin pyhimys ja nuorten naisten ja puutarhojen suojelija. Hänen kalloaan säilytetään Sant’Agnese in Agone -kirkon Pyhän Pään kappelissa. Kirkon alla olevassa kryptassa näkyy tuohon muinaiseen bordelliin kuuluneita kivikaaria.

Kauniin kirkon suunnitellussa on häärinyt usempikin arkkitehti. Työn aloitti Carlo Rainaldi vuonna 1652 ja kirkko valmistui lopulta vuonna 1667, sen jälkeen kun sen suunnitteluun olivat osallistuneet myös arkkitehdit Baratta & Baratta. Itse Berninikin osallistui kirkon sisäpintojen viimeistelyyn. Kirkon julkisivu, kellotornit ja kupoli ovat kuitenkin Italian barokin supertähden, Borrominin, luomuksia.

Sant’Agnesen päivää vietetään Italiassa 21. tammikuuta. Sen uskotaan olleen hänen kuolinpäivänsä.

Osoite: Piazza Navona

 

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.