Santa Maria in Cosmedin

Santa Maria in Cosmedin -kirkossa jumalanpalvelusmenot noudattavat edelleen ikivanhoja kreikkalaisia riittimenoja, vaikka nuoret papit kulkevat aurinkolasit päässä ja puhuvat uutukaiseen älypuhelimeen. Kirkollismenot noudattavat 500-luvulta jaa. alkanutta perinnettä, jonka aloittivat Roomassa asuneet bysanttilaiset. Mutta kirkon alla muhii vieläkin vanhempi kreikkalaistraditio. Siellä on Hadrianuksen krypta, joka rakennettiin 800-luvulla Cereksen temppelin raunioihin.

Kryptaa voi päästä katsomaan oppaan kanssa. Sieltä on löydetty Herkuleen alttari Ara Maxima. Antiikin aikana tämä oli koko Roomassa ainoa alttari, jonka uhrimenot suoritettiin kreikkalaiseen tapaan. Ne olivat roomalaisten keskuudessa hyvin suosittuja, sillä uhrattujen eläinten lihat annettiin kansalaisille.

Perimätiedon mukaan kreikkalaiset tarusankarit Herkules ja Euandros pystyttivät alttarin Herkuleen Kakos-jättiläisestä saaman voiton kunniaksi. Silloin he uhrasivat alttarillaan härän ylijumala Zeukselle.

Piazza della Bocca della Veritàn eteläisellä reunalla sijaitsevan Santa Maria in Cosmedinin tunnistaa sen 34-metrisestä neliskulmaisesta kellotornista, joka on rakennettu 1100-luvulla. Vuosisatojen kuluessa kirkon ulkonäköä on muutettu monta kertaa, ja vasta vuosina 1869–1899 arkkitehti Giovanni Battista Giovenale palautti sen alkuperäiseen 700-luvun ulkoasuunsa.

800-luvulla kirkko toimi idästä vainoja paenneiden kreikkalaisten turvapaikkana, ja nämä antoivat kirkolle sen nimen: ”cosmedin” eli mosaiikki kirkon upean lattiamosaiikin mukaan. Kirkon kupolissa on 1200-luvun tyylillä tehdyt upeat sinisävyiset freskot.

Suurin osa kävijöistä työntää luottavaisina kätensä kirkon eteishallin vasemmassa päädyssä olevaan totuuden suuhun. Tämä totuuden suu, bocca della verità, on todellisuudessa vanha antiikinaikainen viemärinkansi. Kanteen kuvatulla joenjumalalla on suu apposen ammollaan, ja se napsahtaa keskiaikaisen legendan mukaan kiinni, jos valehtelija pistää kätensä reikään. Keskiajalla marmorikasvojen takana piileskelikin avustaja, joka piteli terävää veistä tai skorpionia. Näin legenda pysyi hengissä.

Kansi nostettiin vuonna 1632 Santa Maria in Cosmedin -kirkon seinustalle. Audrey Hepburn ja Gregory Peck testasivat viemärinkantta elokuvassa Loma Roomassa ja sen jälkeen turistijonot ovat olleet jokapäiväinen näky.

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.