Rooman vegaaniravintolat

Roomassa, kuten muuallakin Italiassa, kasvissyöjän ei ole koskaan ollut vaikeaa löytää hyvää vatsantäytettä. Tämä johtuu siitä, että italialaisessa keittiössä on vanhastaan paljon kasvisruokareseptejä. Missä tahansa ravintolassa voi myös tilata ruokalistan contorni-otsikon alta pääruuan kanssa lisukkeeksi tarkoitettuja erilaisia kasviksia kuten fantastista paistettua tuoretta pinaattia tai vaikka uuniperunoita.

Vegaaniruokavalio on kuitenkin saapasmaankin pääkaupungissa uusi, hitaasti mutta varmasti laajeneva trendi ja elämäntapa. Rooman vegaaniravintolat kasvattavat mainettaan, ja lisää ravintoloita avataan koko ajan.

Vaikka kasvisruokaa on siis helppo saada melkein missä vain Roomassa, saavat vegaanit olla tarkkana, sillä italialaiseen tapaan vegaanius ja kasvissyönti käsitetään joskus suurpiirteisesti. Paljon on kuitenkin tultu eteenpäin siitä, kun itse 2000-luvun alussa tilasin lihattoman paninon Palermossa. Kysyin vielä varmistukseksi, että eihän siinä nyt vain ole lihaa. “Ei ole.” “Hyvä.” Haukkaan – ja syljen. Selviää, että paninossa on paperinohutta prosciuttoa, ilmakuivattua kinkkua. Kun valitan asiasta, kokki levittelee käsiään ja huudahtaa: “Ma non è carne, è prosciutto!” “Mutta ei se ole lihaa, se on kinkkua!”

Tässä siis Tripsterin katsaus tämän hetken suosittuihin vegaaniravintoloihin Roomassa:

Fa-Bio

Hyvä vegaanipaikka lähellä Vatikaania ja Pietarinkirkkoa. Vegaanipaninoja ja -salaatteja sekä kaikenkarvaisia herkullisia smoothieita. Paikka on liikuttavan pieni, mutta jos sisään ei mahdu, voi vain hakea eväsnyytin Vatikaanin museoiden jonoon!

Osoite: Via Germanico 43

Vegeannos roomalaisittain © Arvind Grover Flickr CC

Le Bistrot

Le Bistrot on roomalaisten kasvissyöjien lempipaikka. Eikä ihme. Täällä voit syödä kokonaisen vegaanimenun läpi aina jälkiruokaherkutteluun asti! Le Bistrot on samalla suunnalla kuin Via Appia Antican katakombitjoten päiväretken lounaspaikka on täten tiedossa.

Suosittelen primoksi risotto rape rosso e tartufo eli punajuuri-tryffelirisottoa 12 €, secondoksi polpettone di seitan e legumi al vino bianco eli seitanvihannespyöryköitä valkoviinissä 12 € tai tortino di patate e pistacchi eli perunapistaasipiirasta 12 €.

Osoite: Via delle Sette Chiese 160

Ruokaisa vegesalaatti © Paul Flickr CC

Ma Va?

Kun haluat istua rauhassa lounaalla tai illallisella nauttien italialaisista mauista vegaanina, Ma va? on oikea paikka sinulle. Alkupalaksi voin suositella antipasto mediterraneo – caponata di melanzane, hummus e taboulleh eli välimerellinen alkupala munakoisomuhennoksella, hummuksella ja taboullehilla, 7 € tai quinoa-sushia avokadolla, kesäkurpitsalla ja kurkulla eli sushi di quinoa con cetriolo, zucchine e avocado 9 €.

Alkuruoaksi kokki suosittelee italialaista perinnepastaa vegaaniversiona: Mezze maniche all’Amatriciana vegan eli maanjäristyksestä kärsineen Amatricianan kaupungin nimikkotomaattipastaa savutofulla, 9,50 € tai spaghetti bio integrali al pesto di pistacchio eli täysjyväluomupastaa pistaasipestolla, 11 €. Pääruoaksi voi kokeilla roomalaisen klassikkoruoan coda alla vaccinaran vegeversiota: seitan alla vaccinara, 11 € tai toisen roomalaisen perinneruoan vegeversiota saltimbocca alla romanaa, jonka vasikanliha ja kinkku on korvattu seitanilla, 12 €. Erityisplussaa; kaikki annokset ovat saatavilla gluteenittomina.

Vinkki: Ma va?:sta voi varata uudenvuodenaatoksi pöydän, jos haluaa nauttia vegaanijuhlaillallisen vuodenvaihteessa.

Osoite: Via Euclide Turba 6/8

Pistaasipestoa roseviinin kera © H Flickr CC

Romeow Cat Bistrot

Vegaanin kissaihmisen unelmaravintola on Romeow Cat Bistrot. Tämän viehättävän ravintolan listalla on niin vegaanista, gluteenitonta kuin raakakakkujakin. Lämpimissä annoksissa on meksikolaista ja intialaista twistiä, oluet ja viinit ovat paikallista luomua, ja hinnat edullisia. Siellä täällä ravintolaa lekottelee kissoja, jotka seuraavat laiskantarkasti ravintolan asiakkaita. Paikan Facebook-sivuilla kerrotaan myös järjestettävistä tapahtumista, kuten kirjailloista.

Hintahaarukka: annokset noin 6-15€, maistelumenut 35-45€

Osoite: Via Francesco Negri 15

So What?

Vegaaniaktiivit Alessandra ja Paolo perustivat tämän yksinkertaisen ja nuorekkaan vegaaniravintolan Pignetolle vuonna 2013. Lähes kaikki ainekset ovat peräisin Alessandran ja Paolon omasta luomupuutarhasta. Alkupalaksi voin suositella esimerkiksi pinaatti-tofu-lettuja (crespella con farro bio con tofu & spinaci) vain 6€ ja alkuruoaksi vaikka herkullista pastaa seitan-bolognese-kastikkeella (sedanini al ragù di seitan) vain 8,50€. Pääruoaksi maistuvat hilpeät “pyörykät, joita mummo ei koskaan tehnyt sinulle” (le polpette che nonna non ti ha mai fatto) 8€.

Hintahaarukka: antipasti, alkupalat 4,50€-6€, primi piatti, alkuruoat 8,50€-9€, secondi piatti, pääruoat 8€-9€, birre, oluet 2,50€-6€, vino in bottiglia, viinipullo 11€

Osoite: Via Ettore Giovenale 56/58

© Anu Rinkinen

Papuvillifenkolimuhennos © Rossana Morreale www.pittando.it

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *