Joulu Roomassa

Italiassa on joka alueella omat jouluperinteensä ja –ruokansa. Yhtä jokapöydän perinneruokaa on Italiasta vaikea löytää. Pizzaakin saa pizzerioista jouluna, jos se sattuu maistumaan. Joulu Roomassa noudattaa kuitenkin tiettyä väljää kaavaa.

Ei lihaa jouluaattona

Jouluaattona (vigilia) ei Italiassa ole tapana syödä lihaa, mutta joulupäivänä tavataan sukulaisia joulupäivän runsaalla lounaalla (il pranzo di natale), joka sisältää myös liharuokia.

Roomassa syödään jouluaattona usein kalaa, kuten kalaminestronea (zuppa di pesce), paistettua ankeriasta (anguilla fritta) ja parsakaalipastaa (pasta con i broccoli) tai anjovisspagettia (spaghetti con le acciughe).

“Fiksu repiikin panettonesta sopivia suupaloja.”

Jälkiruuaksi syödään hampaita koettelevan kovaa mantelista ja hunajasta valmistettua torronea, pähkinöitä, joita tarjoillaan kuorineen niin että kaikille riittää näperreltävää, sekä kuivattuja hedelmiä ja tietysti panettonea, italialaista kuivakakkua, jota on saatavilla joka kaupassa sen seitsemää sorttia. Panettone ei ole niin kuiva kuin meidän kuivakakkumme, vaan itse asiassa erittäin kuohkea, suorastaan ilmava. Hämmentävää panettonessa ovat viipaleet, jotka siitä leikataan. Ne ovat niin valtavia, ettei kenenkään suu leviä tarpeeksi isoksi haukkaamiseen. Fiksu repiikin panettonesta sopivia suupaloja; niin välttyy suupielien repeämiltä. Panettonen painikkeeksi kaadetaan kuohuvat (spumante).

Jouluseimiä ja shoppailua

Joulupukki (babbo natale) ei kuulu italialaiseen perinteiseen jouluun, vaikka nykyään babboja toki tapaa niin baarien katoista roikkumasta kuin tavaratalojen auloista. Ennen vanhaan lahjat tuotiin vasta loppiaisena 6.1. ja ne toi vanha noita-akka Befana. Nykyään lahjat annetaan joko jouluaattoyönä messun jälkeen tai joulupäivänä.

Mostra dei 100 presepi, sadan jouluseimen näyttely antaa turistille käsityksen siitä, miten tärkeitä jouluseimet ovat Italiassa. On perheitä, jotka aloittavat jouluseimensä valmistamisen jo syyskuussa, ja siinä saattaa lopulta virrata oikea vesi, puhumattakaan itämaisten tietäjien liikkuvista käsistä ja palavista lyhdyistä.

“Il Sognon jouluikkunat ovat sadunomainen nähtävyys.”

Palazzo Fendin jouluvalaistus on perinteisesti katsastettava shoppailun lomassa. Joulushoppailua on hyvä tehdä Rooman lukuisilla joulumarkkinoilla, joista tunnetuin on Piazza Navonan perinteiset joulumarkkinat. Piazza Navonalta löytyy myös Rooman tunnetuin lelukauppa Il Sogno. Sen jouluikkunat ovat sadunomainen nähtävyys. Nimensä mukaisesti Il Sogno tarjoaa lapsille, ja miksei aikuisillekin, unelmia. Via del Corso on joulukaupan keskuskatuja, samoin merkkiliikkeiden Via Condotti.

Toiset käyvät messussa, toiset läiskivät korttia

Jouluaattoyön messu pidetään lähes kaikissa Rooman kirkoissa puolilta öin. Messuista arvokkain on tietysti Paavin Pietarinkirkossa pitämä. Nekin, ketkä uskovat vähemmän, valvovat aattoyönä – niin on Italiassa tapana. Nuoret hakeutuvat usein aattoillallisen jälkeen toistensa luokse pelaamaan lautapelejä tai korttia. Itselleni oli aikoinaan pienoinen järkytys tajuta, että monet pelaavat pokeria rahasta aattoyönä!

Tapaninpäivänä (Santo Stefano) kokoonnutaan jälleen perheen ja sukulaisten kesken pitkälle lounaalle, jolla Roomassa nautitaan usein lihaliemiruokaa (brodo) ja sen seassa tortellinien tapaisia cappelletteja.

Useimmat nähtävyydet, museot ja kaupat ovat kiinni joulupäivänä 25.12. Ravintoloita on auki joulun aikaan vaihtelevasti, mutta historiallisessa keskustassa ei ole vaikeata löytää ruokapaikkaa.

Buon natale! Buone feste! Auguri!

© Anu Rinkinen

 

Anu Rinkinen

Anu on runoilija, joka työskentelee kirjallisuuden, kielen ja kirjoittamisen parissa myös opettajana, vapaana toimittajana ja suomentajana. Anu on elänyt jo yli parikymmentä vuotta Italian ja Suomen kulttuurien sekoitteessa. Perheen toinen koti on Sisilian etelärannikolla Gelassa.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *