Reilu matkailu

Tripsteri on vallaton ja omaääninen matkailumedia, jonka arvot nojaavat syvällisesti reiluun näkökulmaan. Olemme sitoutuneet vastuullisen ja reilun matkailun edistämiseen sekä tasa-arvoon ja syrjimättömyyteen. Kaikki Tripsterin kirjoittajat ovat sitoutuneet noudattamaan eettistä koodistoamme.

Vastuullinen matkailu on tämän hetken ja tulevaisuuden matkailun välttämätön näkökulma. Kun luet opassivustoamme, sovellustamme tai opaskirjojamme, voit luottaa, että teemme reilua valintaa puolestasi. Vastuullinen matkailu ei tarkoita mitään ankeaa – päin vastoin näkökulma johdattaa kaikkein mielenkiintoisimpiin putiikkeihin, vähemmän tutkituille poluille ja seikkailuihin.

Huomaathan, että jokainen verkkosivuston kohdeopas kasvaa ja täydentyy jatkuvasti. Jos kaipaat tietoa jostain tietystä aiheesta, jätä kommentti. Kirjoittajamme tuntevat kohteensa kuin omat taskunsa ja hankkivat mielellään lisää tietoa lukijoillemme. Otamme myös vastaan palautetta sivuston esteettömyydestä.

Reilusti paras matkamedia

Tripsteri on ollut Reilun matkailun yhdistyksen kannatusjäsen vuodesta 2016. Olemme saaneet diplomin Perhon liiketalousopiston Reilun matkailun kurssin suorittamisesta.

YK:n tietoyhteiskuntakokousten World Summit Awards palkitsi Tripsteri Appin Suomen parhaana ja vastuullisimpana digitaalisena ratkaisuna matkailun ja kulttuurin kategoriassa marraskuussa 2018.

Tripsterin eettinen koodisto

Kohde

– Kerromme kohteesta rehellisesti ja huomioimme reilun matkailun periaatteet, kun valitsemme esiteltäviä hotelleja, ravintoloita ja nähtävyyksiä.

– Kukin paikka täyttää jonkun osan kriteeristöstämme. Kaikkien ei tarvitse täyttää kaikkia – liian tiukat pipot pois! Panostamme pienyrittäjyyteen, lähiruokaan, eettisesti tuotettuun ruokaan, paikalliskulttuurin tukemiseen, ympäristöystävällisyyteen, luontoon ja ekologisiin liikkumismuotoihin.

– Kerromme kohteesta myös vähemmistöjen näkökulmasta.

Liikkuminen

– Kussakin oppaassa jaetaan tietoa mahdollisimman kattavasti julkisesta liikenteestä.

– Suosittelemme ympäristöystävällisiä matkailijoiden kierroksia, jotka tehdään esimerkiksi kävellen tai pyöräillen. Monessa kaupungissa tarjolla on lukuisia hauskoja kierrosideoita.

– Pyrimme kertomaan liikkumisesta myös liikuntarajoitteisten näkökulmasta.

Majoitus

– Painotamme suosituksissamme paikallisten pienyrittäjien ylläpitämiä hotelleja. Otamme mukaan myös ekologisuuteen vahvasti painottavia suurempia ketjuja.

– Esittelemme muita kekseliäitä, vastuullisia ja ekologisia majoitusvaihtoehtoja perinteisille hotelleille.

Ravintolat ja kahvilat

– Kerromme pienyrittäjien perustamista ravintoloista ja kahviloista.

– Nostamme esiin erityisesti lähiruokaa sekä kasvis- ja kausiruokaa tarjoilevia ravintoloita ja kahviloita.

Nähtävyydet ja elämykset

– Emme suosittele nähtävyyksiä, kohteita tai elämyksiä, joissa hyödynnetään lapsityövoimaa, jotka aiheuttavat kärsimystä eläimille tai tuhoavat luontoa.

– Varoitamme erityisen ruuhkaisista kohteista. Suuret ihmismassat tekevät visiitistä ikävän, mutta ne saattavat aiheuttaa myös tuhoja luontokohteissa ja historiallisissa kohteissa. Etsimme vaihtoehtoisia reittejä matkailijavirroille.

Shoppailu ja matkamuistot

– Nostamme esiin pienyrittäjien liikkeitä, joissa usein on matkailijalle mielenkiintoinen valikoima tuliaisia.

– Suosittelemme liikkeitä, joissa myydään paikallisten yrittäjien valmistamia tuotteita.

– Kerromme eettisistä ja vastuullisista yrityksistä.

Tripsterin kohdeoppaat vastuulliseen matkailuun

Tripsterin vastuullisen matkailun kohdeoppaat auttavat matkustamaan reilusti, paikallisten asukkaiden elämää, kohteen ympäristöä ja kulttuuria kunnioittaen. Lue lisää alla olevista linkeistä. 

Tutustu kohteeseen etukäteen

Osa matkustamista on tietysti matkan suunnittelu ja odottelu. Odotteluvaiheen levottomuuteen auttaa Tripsterin tutkiminen ja kaikenlainen taustatietojen hankkiminen!

”Parhaat matkamuistot jäävät tilanteista, joita et osannut odottaa.”

Matkasta ja nähtävyyksistä saa eniten irti, jos paneutuu edes hiukan kohteen historiaan, yhteiskunnalliseen tilanteeseen ja kulttuuriin. Ja jos on joten kuten kartalla ennen kuin kohteeseen lähtee, on helpompi välttää turistirysät ja ruokapaikan valitseminen sisäänheittäjän ohjauksella.

Tripsterit kehottavat kuitenkin myös jättämään luppoaikaa. Yleensä parhaat matkamuistot jäävät tilanteista, joita et osannut odottaa, tai joita et suunnitellut. Spontaaniuden ja suunnitelmallisuuden yhdistelmä on loistoresepti kaikkien aikojen reissulle!

Tuppaa tuntemattomien seuraan

Tuntemattomista tulee nopeasti tuttuja, kun vain ryhtyy juttusille. Tartu yllättäviin tilaisuuksiin ennakkoluulottomasti. Maalaisjärjen toimintakyvystä kannattaa kuitenkin pitää huoli. Jos tuttavuutta luodaan sinnikkäästi ja lipevästi, motiivina ei välttämättä ole ainoastaan kansainvälinen kanssakäyminen.

Kohteessa arkeaan elävien kanssa on mukavampi jutella, kun tietää maasta tai kaupungista ainakin ne perusjutut. Ja on reilua opetella ainakin moikkaamaan ja kiittämään paikallisella kielellä. Paikallisilta kannattaa tietysti kysellä vinkkejäkin.

Kanssakäyminen ja aito kiinnostus ovat paras tapa torjua paikallisten turhautumista vierailijoihin.

Kuvaa kunnioittaen

Kameran kanssa kulkiessa päätyy helposti katselemaan ympäristöä potentiaalisina valokuvina. Joskus loistokuvaa metsästäessä hyvät tavat unohtuvat. Suloiset mummot kyllä huomaavat, jos heitä kuvataan, eivätkä he välttämättä pidä siitä. Etenkään jos heitä kuvataan kotinurkillaan arkisissa touhuissaan päivästä toiseen.

Luvan kysyminen, vaikka sitten elekielellä, on siis reilua. Eikä kannata yllättyä, jos erityisen kuvauksellisen näköinen kaveri pyytää kuvasta korvaukseksi muutamaa kolikkoa. Jos lupaat lähettää kuvasi kuvatulle, pidä lupauksestasi kiinni. Muista myös kiinnittää huomiota asiallisiin kuvateksteihin ja siihen, millaisissa yhteyksissä levität kuviasi.

Joskus on myös hyvä idea kulkea kameratta. Näyttävät auringonlaskut ovat parempia elämyksinä kuin valokuvina.

Toimi vastuullisesti

Olemme varmoja siitä, että läheskään kaikki matkailijat eivät halua käydä kahvilla ketjukahvilassa tai ruokailla paikoissa, joissa tarjoilijat rutiininomaisesti hauskuuttavat turisteja tippien toivossa. Ne kuitenkin valtaavat tilaa paikallisten suosimilta paikoilta.

”Tripsteristä saat tietoa vähemmänkin tunnetuista kohteista.”

Ilmiötä voi vastustaa yksinkertaisella tavalla. Marssi sisään kiinnostavalta näyttäviin pieniin liikkeisiin, ravintoloihin ja kahviloihin. Tripsteriä lukemalla saat tietoa vähemmänkin tunnetuista kohteista!

Vastuullisuus ulottuu tietysti myös matkustamiseen, hotellin valintaan ja suhtautumiseen kohteen ympäristöön. Tutki, kysele ja lähetä palautetta! Vastuullisesti toimiminen auttaa kehittämään turismia kestävämpään suuntaan.

Tripsterin ohjeistus matkailuun globaalissa etelässä

Reilun matkailun yhdistyksen järjestämässä työpajassa Tripsteri koosti ohjeistuksen matkustamiseen matalan tulotason maissa. Kuinka kohdata köyhyys reissatessa? Mistä saa ottaa valokuvia? Kuinka välttää ”tirkistelyturismia”? Mikä on ”globaali etelä”? Lue vinkit!

Globaalin etelän vastuullisen matkailun opas

Lue lisää

Kommentit (2):

Tuija Harjumäki 25.06.2018 23:04

Miten pääsee Lontoon Heathrown lentokentältä Northhamptoniin reilun viikon päästä kätevimmin ja halviten?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Tuija Harjumäki 25.06.2018 23:05

Miten pääsee Lontoon Heathrown lentokentältä Northhamptoniin reilun viikon päästä kätevimmin ja halviten ja mitä suunilleen maksaa?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Milla Kontkanen 26.06.2018 14:21

Tuolla välillä on National Expressin suora linja-autoyhteys. Hinta riippuu siitä miten hyvissä ajoin matkan varaat netin kautta ja otatko meno-paluun. Käsitin että kalleimmillaan yhden suunnan hinta olisi 40 punnan luokkaa. Katso tarkemmat tiedot osoitteesta https://www.nationalexpress.com/en

Junaa ei ehkä kannata ottaa. Se on kalliimpi ja sinun pitää mennä Lontoon kautta. Ajallisesti näissä kahdessa ei ole paljoa eroa: matka-aika noin 2.5-3 tuntia.

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *