Kaarlensilta

Kaarlensilta (Charles Bridge, Karluv Most) jakaa mielipiteitä. Toisille Kaarlensilta on Prahan hienoimpia nähtävyyksiä, toisille sietämätön turistirysä.

Päivisin Kaarlensilta onkin niin täynnä turisteja ja kaupustelijoita, että sillä pystyy tuskin kävelemään, saati sitten ihailemaan sillan kauneutta. Monelle sillasta jääkin päällimmäiseksi mieleen ruuhka – tai vanhojen pappojen jazzorkesteri, joka soittaa sillan alkupäässä.

Parhaiten siltaan tutustuu aamuvarhaisella, kukonlaulun aikaan, kun se on tyhjä ja siltaa reunustavat patsaat näyttävät leijuvan aamu-usvassa. Silloin ymmärtää, kuinka hieno silta Kaarlensilta onkaan!

Toinen hyvä tapa tutustua Kaarlensiltaan on vuokrata kesäisin tunniksi soutuvene Vltavan rannasta ja soudella sillan viereen – vedestä käsin siltaan saa aivan uuden perspektiivin, vaikkapa samaan aikaan kuohuviiniä nauttien.

Keisari Kaarlen nimikkosilta

Prahan sillat. Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC
Prahan sillat. Kaarlensilta näkyy kuvan keskellä. Kuva: Yannick Loriot, Flickr CC

Kaarlensilta kulkee Prahan vanhastakaupungista Vltava joen yli Pienelle puolelle eli Mala Stranaan. Nimensä silta on saanut Tshekkien merkittävimmältä keisarilta, Kaarle IV:ltä, joka määräsi kaupungin ensimmäisen kivisillan rakennettavaksi vanhan puusillan tilalle.

Kaarlen hoviarkkitehti Peter Parler ryhtyi työhön vuonna 1357, ja silta valmistui viitisenkymmentä vuotta myöhemmin. Vaivoja ja varoja ei säästelty: kun muurarit tahtoivat lisää kananmunia laastin vahvistamiseen, maan jokaisen kylän niskoille määrättiin munavero.

Kaarlensillan perustuksista tulikin niin jämäkät, että se on aina voitu korjata tulvien ja sotien tuhojen jäljiltä. Yli neljänsadan vuoden ajan se oli Prahan ainoa silta.

Kaarle IV:n patsas on sillan vieressä, Vanhankaupungin puolella.

Kaarlensillan patsaat

Marttyyri Johannes Nepomuk on Kaarlensillan kuuluisimpia patsaita.

Kaarlensilta tunnetaan etenkin siltaa koristavista patsaista. Ne eivät tosin kuuluneet Kaarlensillan alkuperäiseen designiin.

Alun perin Kaarlensillalla oli vain puinen krusifiksi. Katolisia pyhimyksiä esittävät patsaat laitettiin sillalle vasta 1700-luvun vaihteessa, vastauskonpuhdistuksen aikaan, jolloin tshekkejä käännytettiin protestanteista takaisin katolisiksi.

Patsaat eivät tosin ole alkuperäisiä, sillä vuosisatojen varrella tuhoutuneita ja jokeen uponneita patsaita on vaihdettu uudempiin ja alkuperäisiä on viety saasteilta ja ilkivallalta turvaan Lapidarium-museoon ja Vyšehradyn linnan kellariin. Siellä ne näyttävätkin paljon upeammilta kuin Kaarlensillalla seisovat mustuneet kopiot – kannattaa käydä katsomassa.

Kaarlensillan Siltatorni

Kaarlensilta alkaa Siltatornista. Sen huipulta on mainiot näkymät kaupunkiin ja Kaarlensillalle etenkin auringonlaskun aikaan. Näkymistä nauttivat sosialismin aikana myös salaisen palvelun poliisit, jotka kyttäsivät salakuuntelulaitteilla siltaa pitkin kulkevia epäilyttäviä henkilöitä.

Siltatorniin on pieni pääsymaksu.

Lue lisää Prahan nähtävyyksistä tai siirry Praha-oppaan pääsivulle.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *