Astronominen kello

Prahan Astronominen kello, Prazky Orloj, on taatusti Prahan suosituin nähtävyys. Tasatunnein sadat elleivät tuhannet ihmiset kerääntyvät Vanhankaupungin aukion viereen katsomaan, kun Raatihuoneen tornin kellotaulusta marssii esiin kaksitoista apostolia ja luurangon esittämä Kuolema soittaa tiulla tahtia. Näytelmä päättyy kukon kiekaisuun.

Pakkohan Prahan Astronominen kello on itsekin nähdä, vaikka suosioonsa nähden sen ”spektaakkeli” voikin näyttää perin vaatimattomalta.

Prahan Astronomisen kellon symboliikka

Osaisitko tulkita Prahan Astronomisen kellon symboleita?

Kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään kellon symboliikkaa: kellotaulun näytelmä on tyly muistutus siitä, että viikatemies on niittänyt taas yhden tunnin katsojan elämästä.

Myöhäiskeskiajalla, kun Prahan Astronominen kello tehtiin, kelloja pidettiin lähes maagisina välineinä. Ne eivät ainoastaan näyttäneet aikaa vaan myös loivat sitä. Prahan kello olikin todellinen ihmeväline. Kellonajan lisäksi se näyttää paljon muutakin: vuodenajan, kuun asennon, ja päivän ja jopa sellaisia kummallisuuksia kuin tähtiajan ja auringonlaskusta alkavan vanhan böömiläisen ajan.

Mitä kävi Prahan Astronomisen kellon rakentajalle?

Ja mitä kellon rakentaja sai palkinnoksi? Mestari Hanušille kävi niin kuin monelle muullekin entisaikojen lahjakkuudelle kerrotaan käyneen: mestari sokaistiin, jottei hän pystyisi tekemään yhtä hienoa työtä minnekään muualle.

Kostoksi Hanuš kiipesi kellotorniin ja työnsi jakoavaimen käsiään myöten kellon rattaisiin. Hanuš heitti henkensä, ja kello onnistuttiin korjaamaan vasta lähes sata vuotta myöhemmin, vuonna 1572.

Missä ja koska: Prahan Astronominen kello sijaitsee Vanhankaupungin aukiolla Raatihuoneen tornissa. Kellopelin hahmot näyttäytyvät tasatunnein aamuyhdeksän ja iltayhdeksän välillä.

Hotellivinkki: Aivan kulman takana Raatihuoneesta ja Astronomisesta kellosta on ihana Dominican Hotel.

Lue lisää Prahan nähtävyyksistä tai tutustu Praha-oppaan pääsivuun.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *