Praha – Alfons Mucha ja jugendin kaupunki

Prahaa kutsutaan goottikaupungiksi barokkikasvoilla. Yhtä leimallisesti Praha on kuitenkin myös jugendin eli art nouveaun kaupunki. 1900-luvun vaihteessa jugendista tuli samalla tapaa tšekkiläisen itsenäisyysaatteen taidesuunta kuin Suomessakin, ja näkyvimmän ilmaisunsa Tshekeissä junged sai Prahassa.

Prahaan nousi kymmeniä koristeellisia jugendtaloja tšekkien kansallismielisenä vastaiskuna kaupunkikuvaa hallinneille barokkipalatseille, jotka muistuttivat itävaltalaisten Habsburgien vallasta.

Rakennusten lisäksi jugend vaikutti Prahassa myös kuvataiteissa ja sisustuksissa. Kuuluisin tshekkiläinen kuvataiteilija on tietenkin Alfons Mucha, jolle on Prahassa omistettu oma museonsa.

Praha on täynnä upeita jugendrakennuksia. Kuva: TijsB, Flickr CC
Praha on täynnä upeita jugendrakennuksia. Kuva: TijsB, Flickr CC

Prahan Mucha-museo

Muchan tekemä lasimaalaus Vituksen katedraalissa. Kuva: Tony Hisgett, Flickr CC
Muchan tekemä lasimaalaus Vituksen katedraalissa. Kuva: Tony Hisgett, Flickr CC

Alfons Muchan (1860–1939) taiteelle omistettu Mucha-museo saattaa ensisilmäykseltä vaikuttaa hieman puuduttavalta kokemukselta: seinä toisensa jälkeen on täynnä julisteita, jotka kuvaavat toisensa kaltaisia eteerisiä kaunottaria. Kunnes museo kietoo katsojan koukeroihinsa.

Alfons Muchan maalaamia julisteita täydentävät tekstit ja valokuvat johdattavat katsojan Muchan maagiseen maailmaan, kuten Pariisin ateljeeseen, jossa Mucha piti juhlia taiteilijapiireille ja näytti Lumièren veljesten ensimmäisiä elokuvia.

Samalla selviää, että Muchan elämä on paljon vähemmän tunnettua kuin hänen taiteensa. Moravialaisessa pikkukaupungissa syntyneen Muchan sanotaan oppineen piirtämään jo ennen kuin hän osasi kävellä.

Opiskeltuaan Münchenissä maalausta Mucha muutti Pariisiin, jossa hän ansaitsi elantonsa kuvitustöillä. Jouluna 1894 koitti hänen läpimurtonsa, kun Mucha sai tehtäväkseen maalata julisteen näyttelijä Sarah Bernhardtista. Julisteesta tuli saman tien sensaatio.

Vanhemmalla iällä kansallisen herätyksen saanut taiteilija palasi Böömiin vuonna 1910 pyhittääkseen loppuelämänsä kansansa hyväksi. 18 vuoden ajan hän työsti suurtyötään, tšekkien ja slaavien historiasta ja mytologiasta ponnistavaa 20 maalauksen Slaavien eeposta.

Muchan jättityöt ovat esillä Prahan modernin taiteen museossa. Kuva: sergejf, Flickr CC
Muchan jättityöt ovat esillä Prahan modernin taiteen museossa. Kuva: sergejf, Flickr CC

Mahtipontinen Slaavien eepos on nykyään nähtävänä Prahan modernin taiteen Veletrzní Palác -museossa.

Muchan töitä näkee Prahassa myös Vituksen katedraalissa komean lasimaalauksen muodossa.

Vuonna 1918 Mucha suunnitteli rahan, postimerkit ja setelit vastaitsenäistyneelle Tšekkoslovakialle.

Kun saksalaiset valloittivat Tšekkoslovakian vuonna 1939, Gestapo pidätti kansallismielisenä pidetyn Muchan kuulusteluja varten. 79-vuotias Mucha kuoli pian vapauttamisensa jälkeen. Turvallisuussyistä häneltä evättiin julkiset hautajaiset.

Mucha-museon kokoelmia täydentää mainio, englanninkielinen videoesitys. Museon matkamuistokaupasta saa kaikkea mahdollista Mucha-rekvisiittaa silkkihuiveista lasinalusiin.

Panská 7, metro Mustek, avoinna ma–su 10–18, pääsymaksu alle 10 €
www.mucha.cz

Obecní dum – Prahan kaunein jugendrakennus

Tšekin kauneimmaksi sanottu jugendtalo, Obecni dum eli Kunnallistalo, seisoo Tasavallanaukiolla (Náměstí republiky) Vanhan- ja Uudenkaupungin rajalla. Rakennuksessa on näyttely- ja konserttitiloja sekä ravintola, baari ja kahvila. Vuonna 1918 Kunnallistalossa luettiin Tšekkoslovakian itsenäisyysjulistus.

Lähes kaikki aikansa tunnetut tšekkitaiteilijat osallistuivat talon koristelemiseen: Alfons Mucha, Ladislav Šaloun, Max Švabinskµ, Josef Myslbek ja Mikoláš Aleš.

Karel Spillar suunnitteli pääoven yllä olevan mosaiikin, jonka teksti julistaa: “Ollos menestyvä Praha! Uhmaa aikaa, uhmaa pahantahtoisuutta! Kestä kaikki myllerrykset!”

Osvald Políkovan ja Antonín Balšanekin suunnittelema Kunnallistalo rakennettiin sen paikalta puretun, huonoon kuntoon rapistuneen kuninkaan palatsin tilalle. Vieressä kohoava Ruutiportti on ainoa, mitä palatsista on jäljellä.

Kunnallistalo valmistui 1911, tyylisuuntansa iltaruskon aikaan, kun jugend oli jo menossa pois muodista. Uudet ihanteet saivat aikanaan otteen myös arkkitehti Políkovasta, jonka myöhempiin töihin kuuluu Kunnallistaloa vastapäätä jököttävä harmaa rumilus, Tšekin kansallispankki.

Kunnallistalon upeisiin sisätiloihin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla tai käymällä sisällä pidettävissä näyttelyissä ja konserteissa. Hyvä vaihtoehto on herkutella talon ravintolassa tai kahvilassa.

Nám. Republiky 5, metro Nám. Republiky
Avoinna: 10–18, päivittäin pidettävien englanninkielisten kierrosten ajat vaihtelevat, useimmiten klo 10, 12 ja 15
www.obecnidum.cz

Prahan jugendalueet

Parizska-kadun varrella. Kuva: Bjørn Giesenbauer, Flicrk CC
Parizska-kadun varrella. Kuva: Bjørn Giesenbauer, Flicrk CC

Jugendtaloja rakennettiin niin Prahan Uuteenkaupunkiin Nove Mestoon kuin uuteen, nousevaan kaupunginosaan Vinohradyyn.

Näyttävimmin jugendrakennukset ovat kuitenkin esillä Josefovissa, jonka komeiden jugendtalojen reunustama Pariszska-katu alkaa aivan Prahan Vanhankaupungin aukion laidalta.

Yksityiskohta prahalaisesta jugendtalosta. Kuva: Phil Garding, Flickr CC
Yksityiskohta prahalaisesta jugendtalosta. Kuva: Phil Garding, Flickr CC

Josefovissa jugendtalojen alta purettiin taiteilijoiden, opiskelijoiden ja arkkitehtien vastustuksesta huolimatta keskiajalta periytynyt juutalaiskaupunki – ja samalla iso pala kaupungin historiaa.

Vaikka sitä ei maallikko tulisikaan heti ajatelleeksi, niin monen arkkitehtuurin asiantuntijan silmissä jugendtalojen reunustama, bulevardimainen Pariszska-katu rikkoo raa’asti Prahan Vanhankaupungin vuosisatoja vanhaa kaupunkirakennetta.

Hotelli Pariisi – asu upeassa jungedhotellissa

Hotel Pariz. Kuva: Roman Boed, Flickr CC
Hotel Pariz. Kuva: Roman Boed, Flickr CC

“Hotelli Pariisi oli niin hieno, että meinasin lentää pyrstölleni. Niin valtavasti peilejä ja messinkikaiteita ja messinkisiä kynttilänjalkoja, että paikka muistutti kultaista palatsia. Ja kaikkialla punaisia kokolattiamattoja ja lasiovia kuin missäkin aateliskartanossa”, ilkikurinen kirjailija Bohumil Hrabal kuvaa teoksessaan Tarjoilin Englannin kuninkaalle, miltä jugendhotelli Paris näytti 1900-luvun alkupuolella.

Hotel Paris Prague näyttää suunnilleen samalta edelleen. Aula, ravintola ja hotellin käytävät ovat silkkaa jugendloistoa.

Huoneet ovat sen sijaan ovat odotuksiin nähden hieman turhan tavanomaiset, minkä tosin selittää se, että aikakauden hotellihuoneet eivät useinkaan olleet kovin isoja ja loisteliaita. Huoneiden tavanomaisuuden korvaa aamiainen, joka nautitaan hienossa jugendravintolassa.

U Obecního domu 1, metro Námestí Republiky

Hotel Mucha – edullinen jugendhotelli

Legendaarista Hotelli Pariisia edullisempi vaihtoehto nukkua jugendtunnelmisssa on Hotel Mucha. Kuten nimestäkin voi arvata, on hotelli hakenut inspiraationsa taitelija Alfons Muchasta.

Hotel Mucha on sisustettu tunnelmallisesti jugendtyyliin – tosin aikakauden kopiohuonekaluilla, eikä talokaan edusta oikeaa jugendia.

Hotel Much on silti mukava yöpaikka taidesuunnan ja etenkin Muchan ystäville. Sijainti on hieman syrjässä ja tylsällä alueella, vajaan vartin kävelyn päässä keskustasta.

Sokolovská 26, Karlín, metro Florenc

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *