Prahan parhaat museot

Prahan museot eivät pärjää maineessa monen Eurooppalaisen pääkaupungin museolle, mutta toki kaupungista löytyy muutama erittäinkin kiinnostava museo.

Erityisen hyvä paikka museokierrokselle on Holesovicen ja Letnan alue, joilta löytyvät lyhyehkön matkan päässä toisistaan modernin taiteen museo Veletrzni Palac, nytytaiteen museo DOX ja tunnelmallinen Lapidarium, joka toimii Kaarlensillan alkuperäisten patsaiden ”lepokotina”.

Prahan museoiden parhaimmistoon kuuluu myös tunnelmallinen Kafka-museo.

Alla on lyhyet esittelyt Prahan parhaista museoista. Prahan museoista voi lukea tarkemmat esittelyt teoksesta Mondo matkaopas Praha.

Veletrzní Palác – Muchaa ja modernia taidetta

Veletržní Palác eli Messupalatsi on hengästyttävän hieno modernin taiteen museo, jossa 1800-luvulta 1900-luvun loppuun ulottuvaa taidekokoelmaa täydentävät aikakauden käyttöesineet. Taide asettuu kontekstiinsa, kun teosten vierellä on kunkin aikakauden huonekaluja, astiastoja, tieteellisiä saavutuksia, pukuja ja mainosjulisteita.

Tšekkiläiset kuvanveistäjät František Bílek ja Bohumil Kafka ovat komeasti esillä, samoin taidemaalari František Kupka. Ulkomaalaisista taiteilijoista ovat edustettuna esimerkiksi Claude Monet, Camille Pisarro, Edgar Degas, Auguste Renoir, Paul Gauguin, Henri Matisse, Vincent van Gogh, Marc Chagall, Pablo Picasso ja kuvanveistäjä Rodin.

Museon pohjakerroksen jättimäisessä hallissa on esillä Alfons Muchan päätyö, Slaavien eepos, jonka parissa hän vietti 18 vuotta. 20 jättimäistä maalausta kuvaavat slaavilaisten kansojen historiaa ja mytologiaa.

Missä: Letnassa osoitteessa Dukelských hrdinů 47. Metropysäkki Vltava tai raitiovaunut 5, 12 ja 17.

Avoinna: Ti–su 10–18. Sisäänpääsy 240 CZK.

Kampa-museo – ”Prahan Guggenheim”

Kauniiksi taidemuseoksi entisöidystä keskiaikaisesta myllystä löytyy yksi kaupungin mielenkiintoisimmista taidekokoelmista. Kampa-museota on myös kutsuttu Prahan Guggenheimiksi.

Kokoelman nimekkäimpiä taiteilijoita ovat tshekkiläiset Otto Gutfreund ja František Kupka. 37-vuotiaana Vltavaan hukkunut Otto Gutfreund oli Keski-Euroopan ensimmäisiä ja merkittävimpiä kubistikuvanveistäjiä, Kupkan Amorpha oli puolestaan yksi maailman ensimmäisistä näytteille päässeistä abstrakteista maalauksista. Teoksesta on esillä useita eri hahmotelmia.

Mielenkiintoisia ovat myös työt sosialismin ajalta Tšekkoslovakiasta, Unkarista ja Puolasta. Ahdistavat teokset kuvaavat ihmisen ahdistusta sosialistisen pakkojärjestelmän puristuksessa.

Missä: Pienenpuolen Kampa-saarella lähellä Kaarlensiltaa.

Avoinna: Ma–su 10–18. Sisäänpääsy 160 CZK.

Nykytaiteen museo DOX

Nykytaiteen museon rentoon tunnelmaan johdattaa katolla pyörivä punainen pääkallo. Kiinnostavia vaihtuvia näyttelyitä. DOX sijaitsee Holešovicen perukoilla entisessä panimossa.

Missä: Poupětova 1, Holešovice, raitiovaunut 5, 12, 15

Avoinna: La–ma 10–18, ke–pe 11–19, suljettu tiistaisin. Sisäänpääsy 180 CZK.

Lapidárium – Kaarlensillan patsaiden lepokoti

Suuri osa Prahan patsaista on korvattu jäljennöksillä, ja alkuperäiset on kannettu turvaan Lapidáriumiin Holešovicen näyttelyalueelle. Lapidárium on ehdottomasti pikku retken arvoinen: se on tunnelmallinen paikka, kuin vanhojen patsaiden lepokoti.

Näyttelyn suurimmat tähdet ovat Kaarlensillan seitsemän alkuperäistä patsasta, kauneimpana kaikista Pyhän Luitgardin patsas.

Missä: Näyttelyalue Výstavišté Holesovicessa, raitiovaunut 5, 12 ja 17

Avoinna: Ti–pe 12–18 ja la–su 10–18, suljettu maanantaisin. Pieni pääsymaksu.

Kafka-museo

Tunnelmallisessa museossa kuljetaan Kafkan elämän kautta hänen teoksiinsa ja ahdistavaan maailmaansa. Painostavaa tunnelmaa luovat ääninauhat ja kaleidoskooppimaisesti kuvattu videopätkä vanhasta Prahasta.

Taiteellisesti kunnianhimoisen näyttelyn on toteuttanut barcelonalainen kulttuurikeskus CCCB.

Museon edessä on David Černýn hassu patsas, jossa kaksi motorisoitua mieshahmoa pissaa Tšekin kartan muotoiseen altaaseen.

Missä: Cihelná 2, Pienipuoli

Aukioloajat: 10–18 joka päivä. Pieni pääsymaksu.

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *