Prahan kubistiset talot

Praha on muutakin kuin keskiajan synkkiä tunnelmia ja barokin loistoa. Praha on myös hämmentävää avangardea: yhtä Prahan kiehtovimmista aikakausista elettiin 1900-luvun alussa ennen ensimmäistä maailmansotaa, kun kaupunki sekosi kubismista.

Eikä kubismia sovellettu Prahassa ainoastaan maalaustaiteeseen, vaan se näkyi niin sisustuksissa kuin teatterilavastuksissakin. Jopa kokonaisia taloja rakennettiin kubismin henkeen.

Tšekki onkin maailman ainoa maa, jossa pääsee ihastelemaan ja ihmettelemään kubismitaloja.

Kubismi kuvasti uutta maailmanaikaa

Kubismi haki inspiraationsa suoraviivaisista, geometrisista kuvioista. Taidesuunnan kukoistukseen vaikutti aikakauden sähköistynyt ilmapiiri ennen ensimmäistä maailmansotaa.

Tšekkejä hallinnut Habsburgien imperiumi natisi liitoksissaan, sosialismin opit levisivät ja teknologia eteni jättiaskelin. Euroopan ja koko maailman poliittinen, kulttuurinen ja sosiaalinen kartta oli muotoutumassa uudelleen.

Prahan ensimmäinen kubistinen talo oli kaupungin keskustassa Celetná-kadulla sijaitseva Mustan madonnan talo, jonka toisessa kerroksessa toimii nykyisin upeasti entisöity kubistinen kahvila Grand Cafe Orient.

Kubistisia taloja löytyy Prahasta myös muun muassa Vyšehradin linnoituksen läheltä Rašínovo nábřeži -kadun numeroista 6, 8, 10 ja 28 sekä Libušina 49:stä.

Neklanova 30:ssä on yksi kubismin mestariteoksista, Hodek-asuintalo vuodelta 1914. Ja mikä parasta – talon pohjakerroksessa toimii kapakka!

Kubismista rondokubismiin

Kubismi ei päättynyt ensimmäiseen maailmansotaan, vaan se sai vielä oudomman muodon 1920-luvun alussa, kun Prahaan rakennettiin kourallinen rondokubistisia taloja.

Rondokubismi yhdisti kaksi täysin eri lähtökohdista ponnistavaa tyylisuuntaa – barokin pyöreyden ja kubismin suoralinjaisuuden – kuvastamaan vasta itsenäistyneen Tšekkoslovakian ”kansallista harmoniaa”. Tyylisuuntaa onkin Tšekeissä kutsuttu myös kansalliseksi.

Prahan vaikuttavimmat rondokubistiset talot ovat Jungmannovan ja Národnín kulmassa sijaitseva Adria-palatsi sekä Na pořícílla sijaitseva Tšekkilegioonalaisten pankki, jonka suunnitteli arkkitehtisuuruus Josef Gočar, sama mies, joka oli piirtänyt Mustan madonnan talon.

Rondokubismi kuoli nopeasti pois 1920-luvun lopulla, ja arkkitehdit siirtyivät uusille poluille. Gočarista tuli konstailematon funktionalisti.

Kubismi nykypäivän Prahassa

Paras paikka tutustua kubismin perintöön on käydä Mustan madonnan talon Grand Cafe Orient -kahvilassa. Kubistisessa talossa sijaitseva talo on sisutettu astiastoja myöten kubistisesti. Näin kubistista kokonaisuutta ei taida mistään muualta maailmasta löytää. Mustan Madonnan talossa toimii myös Kubismin museo.

Jos ihastuu kahvilan tunnelmaan, samanlaisia kubistisia reproduktioita löytää Modernista-liikkeistä, joita on muutama eri puolilla Prahaa.

Alkuperäisiä kubistisia huonekaluja ja käyttöesineitä kannattaa käydä Kubismin museon lisäksi ihailemassa upeassa modernin taiteen museossa Veletržní Palácissa, jossa kunkin aikakauden taide esitellään aikakauden käyttöesineiden vierellä.

Ja jos rahat riittävät, kubismista pääsee nauttimaan myös Rocco Forte -luksushotelli ketjuun kuuluvassa Augustinessa. Keskiaikaiseen luostariin tehty hotelli on sisustettu kubistisin huonekaluin ja julistein.

Kuvat: Jose Mesa, Flickr CC

 

Antti Helin

Matkailutoimittaja, joka tunnetaan parhaiten Suomen epävirallisena Thaimaan-matkailun maskottina. Mutta aivan ensimmäisen opaskirjansa hän kirjoitti Prahasta, ja nyt Antin ja Euroopan maagisimman kaupungin yhteinen taival jatkuu Tripsterin kautta.

Kommentit:

Antti Helin 13.02.2016 03:58

Kiitos itsellesi Harry! Mukavaa, että oppaasta on iloa ja hyötyä. Sisältöä on tulossa vielä paljon lisää!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Harry 13.02.2016 00:39

SUURKIITOS Antti , kattavat sivut , kiva suunnitella mahdollista matkaa Prahaan ...

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *