Porto – usein kysyttyä

Milloin Portoon kannattaa matkustaa? Miten lentokentältä pääsee keskustaan? Minkälainen hintataso Portossa on?

Paras aika matkustaa Portoon

Portoon kannattaa suunnata alkukesästä, jolloin sateita ei juuri ole, eivätkä lämpötilat ole nousseet kovin korkeiksi. Huhtikuun alkupuolella Portugalissa on usein sateista, huhtikuun lopulla alkavat useimmiten aurinkoiset päivät. Kesä jatkuu syyskuun loppuun.

Lentokentältä ja juna-asemalta keskustaan

Porton lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Kentältä pääsee keskustaan kätevimmin metrolla, taksi maksaa alle 20 euroa. Kaukojunat pysähtyvät Porto Campanhã -asemalla. Sieltä pääsee paikallisjunalla ydinkeskustan São Benton juna-asemalle. Erillistä lippua ei tarvitse ostaa. Linja-autoasema on myös keskustassa.

Miten Portossa kannattaa liikkua?

Porton keskusta on pieni, joten julkisia ei välttämättä tarvitse edes käyttää. Joen toiselle puolelle Vila Nova da Gaiaan voi myös helposti kävellä Dom Luís I -sillan yli. Myös taksit ovat edullisia.

Metrolla liikkuminen on myös sujuvaa, ja se kulkee kuuden ja yhden välillä. Osa linjoista toimii ympäri vuorokauden perjantaina ja lauantaina!

Porton kulkuvälineissä käy kaikissa Andante-kortti. Kortin voi ostaa useilta metro- ja juna-asemilta, ja niillä korttiin voi myös ladata lippuja. Lippujen hinta riippuu siitä, minne asti metrolla matkustaa. Myös päivälipun voi kortille ladata. Itse kortti maksaa 60 senttiä.

Jos ajat autolla, kannattaa se jättää johonkin keskustan parkkihalleista, tai majoittua hotellissa, jossa on oma parkkipaikka. Kadun varrelta parkkipaikan löytäminen on työn takana, ja parkkimittarit on usein rikottu niin, että niistä ei saa kuittia ja kolikot jäävät koneeseen. Lippu on parkkeeraajien ohjeista huolimatta hyvä olla.

Porton lähialueeseen tutustuminen pikkukylineen ja viinitiloineen omaan tahtiin onnistuu parhaiten (vuokra-)autolla.  Vertaile vuokra-autojen hintoja ja tee varaus tästä.

Ruoka-ajat ja ulkona syöminen?

Portossa ruoka-aikoja noudatetaan portugalilaisittain – lounasta syödään kello yhden tienoilla, illallista kahdeksan jälkeen. Lue lisää ruoka-ajoista, ravintolakulttuurista ja juomarahakäytännöistä Portugalissa.

Lue lisää Porton ravintoloista ja kahviloista.

Hintataso

Portossa on edullista – aavistuksen edullisempaa kuin Lissabonissakin. Lissabonin hinnoista kuitenkin saa hyvän käsityksen siitä, mitä odottaa Portossakin.

Lasten kanssa

Porton keskustassa on suhteellisen helppo liikkua rattaiden kanssa,joskin mäkiä piisaa ja kaupunki on muutoinkin lapsiystävällinen. Ravintoloissa ja kahviloissa ei aina ole hoitopöytiä tai syöttötuoleja.

Onko Portossa turvallista?

Porto on turvallinen kaupunki, mutta omaisuudestaan kannattaa toki huolehtia.

Hätätilanteet

Ydinkeskustassa, Clérigos-kirkon ja sen tornin lähistöllä on kirkon mukaan nimetty apteekki (Rua dos Clérigos 34). Jokaisen apteekin ovessa on myös lista lähimmistä päivystävisstä apteekeista.

Yleinen hätänumero on Euroopan unionin laajuinen 112.  Santo António on julkinen sairaala keskustassa, jonka päivystykseen voi tarpeen tullen mennä.  Muista ottaa mukaan eurooppalainen sairaanhoitokortti. Osoite: Largo Prof. Abel Salazar.

Suomen Suurlähetystö

Suurlähetystö on Lissabonissa, jonne voi soittaa viikolla kello 9-12.
Osoite: Rua do Possolo 76, ensimmäinen kerros
Puhelin: +351213933040

 

Teksti: © Anna Pöysä, kuva: © Ea Söderberg

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *