Porto – ravintolat

Portosta tulee vuosi vuodelta kiinnostavampi kulinaristisestakin näkökulmasta.

Ravintolat

Porton ravintolavalikoimaan kuuluu moderneja huippuravintoloita, hauskoja tasca-ravintoloita ja hyviä kasvisravintoloita.

Pedro Lemos ja Stash, The Sandwich Room

Jos Porton ravintolaskenestä haluaa tietää yhden nimen, se on Pedro Lemos. Ja jos Portossa haluaa syödä hienosti ja hyvin, kannattaa mennä miehen nimeä kantavaan, Michelin-tähdenkin saaneeseen ravintolaan. Ateriansa voi nauttia kattoterassilla kokin yrttitarhan vierellä. Maistelumenyistä laajin maksaa noin 90 euroa, â la carte -annokset alle 40 euroa. Itse ruoasta ei voi etukäteen juuri mitään sanoa, paitsi sen, että tiedossa on laadukkaiden raaka-aineiden mielenkiintoisia yhdistelmiä. Kokki nimittäin pyrkii aina yllättämään asiakkaansa. Ravintolaan kannattaa mennä taksilla, se sijaitsee keskustan ulkopuolella.

Osoite: Rua do Padre Luís Cabral 974
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu maanantaisin

Lemosin herkkuja pääsee maistelemaan myös edullisemmin ja rennosti Stash-ravintolassa. Se on erikoistunut voileipiin.

Osoite: Praça Guilherme Gomes Fernandes 60
Metro: Aliados
Avoinna: Ti- la lounas- ja illallisaikaan

Cantina 32

Rua das Floresin helmiin kuuluu Cantina 32. Entiseen varastotilaan perustetussa ravintolassa on teollista tunnelmaa. Lattia ja seinätkin ovat harmaata betonia. Listalla on pientä syötävää, drinkkejä ja pääruokia. Portugalilaisilla herkuilla on pääosa, mutta muutakin listalta löytyy, kuten maniokkisipsejä ja portugalilaisia juustoja chutneyn kera. Kun hinnatkin ovat kohdallaan, ei ole ihme, että Cantina 32 on saanut kovasti kehuja.

Osoite: Rua das Flores 32
Metro: São Bento
Avoinna: Ma illallisaikaan, ti-la lounas- ja illallisaikaan

Lsd

Cantinan lähellä on toinenkin kehuttu ravintola, LSD. Tunnelmaltaan se on Cantinaa astetta fiinimpi. Annokset ovat kauniisti aseteltuja ja listalla on esimerkiksi mustekalaa ja ankkaa. LSD:ssä voi ruokailla myös ulkona.  Niin ja se nimi: se viittaa ravintolan sijaintiin Lardo de São Domingos -aukiolla.

Osoite: Largo de São Domingos 78
Metro: São Bento
Avoinna: Joka päivä lounas- ja illallisaikaan

Em Carne Viva

Portossa ei kasvissyöjillä ole niin hankalat oltavat kuin muualla Portugalissa. Em Carne Viva -ravintolan idea on tehdä alueen ruokaperinteen inspiroimia kasvis- ja vegaanisia annoksia. Valitse maistelumenyy tai vegaaninen pääruoka listalta. Ravintola painottaa ympäristöystävällisyyttä, joten käytössä ovat aurinkopaneelit, sadevesi hyödynnetään ja sisutuksessa on käytetty kierrätysmateriaaleja. Ravintolan vetovoimaa lisää viehättävä terassi.

Osoite: Rua dos Sapateiros 224-229
Metro: Rossio
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu sunnuntaisin

Essência

Essêncian konsepti on vähän outo: se on kasvisravintola, josta saa myös liharuokaa. Pidetyn ravintolan sisutuskin on hiukan persoonaton, mutta Essênciassa olennaista onkin laadukas, konstailematon kasvisruoka. Lounasaikaan alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan saa alle kympillä ja palvelu on hyvää.

Osoite: Rua de Pedro Hispano 1190
Metro: Francos
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu sunnuntaisin

Cantinho do Avillez

Rennon Cantinho do Avillezin sisustus vihjaa perinteisiin portugalilaisiin ravintoloihin, mutta listalla ei perinteistä ole tietoakaan. Annoksissa portugalilaiset vaikutteet kohtaavat huippukokki José Avillezin maailmalta keräämät vaikutteet. Listallta löytyy esimerkiksi gourmet-purilainen, sienirisotto ja kananmaksaa.

Osoite: Rua de Mouzinho da Silveira 166
Metro: São Bento
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan

Café Santiago

Portosta ei voi lähteä syömättä francesinhaa (kuvassa). Se on kastikkeella kuorrutettu jättimäinen voileipä. Täytteenä on erilaisia lihoja, kastikkeessa maistuu ainakin olut ja tomaatti. Viimeiseksi päälle laitetaan juustoa, joka sulaa kun leipä lämmitetään. Annoksen voi vielä viimeistellä kananmunalla. Mielipiteitä siitä, mistä parhaan francesinha saa, on monia. Mutta Café Santiagolla on vankka asema francesinha-fanien joukossa.

Osoite: Rua de Passos Manuel 226
Metro: São Bento
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu sunnuntaisin

Lado B.

Kasvissyöjien ei tarvitse jäädä francesinhasta paitsi. Lado B itsevarmasti kehuu olevansa maailman parhaiden francesinhon valmistaja. Siitä ei ole täyttä varmuutta, mutta kahvilan listalla on myös kasvisversio portolaisesta herkusta.

Osoite: Rua de Passos Manuel 190
Metro: São Bento
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan, suljettu sunnuntaisin

Book

Kirjallisissa merkeissä voi ateriaoida Book-ravintolassa, joka avattiin entiseen kirjakauppaan. Siitä muistuttavat kaupan vanha kyltti ja tietenkin kirjahyllyt. Tunnelma on mukava ja listalla on esimerkiksi portugalilaista kestosuosikkia, turskaa, ja häränhäntärisottoa. Kasvisvaihtoehtojakin löytyy.

Osoite: Rua de Avis 10
Metro: Aliados
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan

A Cozinha do Manel

Portossa on paljon tasca-ravintoloita, joissa pääsee maistelemaan perinneherkkuja. Yksi perinteikkäistä portolaistascoista on Manelin keittiö. Siellä tarjoillaan keskiviikkoisin ja lauantaisin toista portolaista perinneherkkua, tripas à moda do Portoa. Se on valkoisten papujen höystämää pataa, jossa pääosassa on tripas, eli mahalaukku.

Osoite: Rua do Heroísmo 215
Metro: Heroísmo
Avoinna: Lounas- ja illallisaikaan

 

Teksti: © Anna Pöysä, kuva: © Ea Söderberg

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *