Porto – portviini

Portoa parempaa paikkaa portviinin saloihin tutustumiseen ei ole. Herkkusuut vierailevat viinikellareissa, portviini-instituutissa - ja tietenkin portviinibaarissa.

Porton historiaa ei voi erottaa portviinin historiasta. Makeaa, väkevää viiniä on viety Portosta pohjoisemman Euroopan herrasväen juotavaksi vuosisatojen ajan.

Viinin syntyperäkin liittyy vientiin. Viini tuppasi pilaantumaan kuljetuksen aikana, joten siihen sekoitettiin portugalilaista brandyä eli aguardente-viinaa. Se takasi säilyvyyden, mutta pysäytti myös viinin käymisen, joten se jäi makeaksi. Moinen viini oli pohjoiseurooppalaisten mieleen, kun taas Portugalissa sitä on nautittu perinteisesti harvakseltaan.

Portviineihin perehtyminen on olennainen osa Porton vierailua. Kun vierailet seuraavissa kohteissa, palaat kotiin portviiniasiantuntijana! Lue myös jutun lopusta muutama vinkki portviinin maisteluun kotioloissa.

Portviini-instituutti – Instituto dos Vinhos do Douro e do Porto

Ydinkeskustan portviini-instituutista on hyvä aloittaa portviineihin perehtyminen. Komeassa palatsissa pääsee vakoilemaan portviinin laaduntarkkailijoita, perehtymään interaktiiviseen portviinin historiasta kertovaan näyttelyyn – ja tietenkin maistelemaan portviinejä.

Jos vain suinkin voit, vieraile instituutissa torstaina. Kello 18.15. alkaa vintage-hetki, jonka aikana avataan iäkäs portviinipullo kuumilla pihdeillä yleisön edessä, ja sitten viiniä maistellaan sen makuun sopivan suupalan, kuten suklaan kera.

Joka kuun 10. päivä puolestaan järjestetään My Portwine Day. Sen aikana kerrotaan portviinin erityispiirteistä ja monipuolisuudesta sekä maistellaan portviiniä erilaisiin, yllättäviinkin herkkuihin yhdistettynä. Tilaisuuteen ilmottaudutaan etukäteen (myportwineday@ivdp.pt), ja osallistuminen maksaa viisi euroa.

Instituutista voi myös ostaa tuliaisviinit ja ehdat portviinilasit.

Osoite: Rua Ferreira Borges 37
Avoinna: Ma-pe 11-19

Portviinikellarit

Porton maisemaa leimaavat portviinikellarit sijaitsevat Vila Nova da Gaiassa, Douro-joen toisella puolella Portoa vastapäätä. Niihin viini tuotiin ennen vanhaan lähiseudun viinitiloilta komeilla rabelo-veneillä, jotka nykyisin kuljettavat Douro-joella turisteja.

Portviinikellareihin järjestetään kierroksia, joiden aikana tutustutaan portviinin valmistamiseen, vieraillaan kellarissa sekä maistellaan muutamia erilaisia portviinejä: valkoista portviiniä, tummanpuhuvaa ruby-portviiniä ja kullanruskeaa tawnya. Kierrosta ei tarvitse varata etukäteen, ja niiden hinnat vaihtelevat viidestä eurosta reiluun kymppiin sisällöstä riippuen. Monissa kellareissa järjestetään myös ohjattuja maistelutilaisuuksia.

Portviinikellareiden baarien terasseilla voi myös siemailla lasillisen joki- ja kaupunkimaisemaa ihaillen. Viinejä voi ostaa tietenkin mukaan.

Portviinikellareista suurin osa on avoinna 10-18. Porton keskustasta pääsee Vila Nova da Gaian puolelle Dom Luís -siltaa kävellen tai metrolla.

Portologia

Porton parhaan portviinibaarin valikoimassa on satoja viinejä, ja listalla on erilaisia maistelukokonaisuuksia, ruuan kera tai ilman. Osaava henkilökunta auttaa myös mielellään kiinnostavien viinien valinnassa. Portologiassa on hyvä valikoima vähemmän tunnettujen pienten tuottajien portviinejä.  Baarissa järjestetään myös ohjattuja maistelutilaisuuksia, ja mukaankin voi pullon ostaa.

Osoite: Rua de São João 28
Avoinna: Ma-su 11-00

Portviinivinkkejä:

  • Huolehdi, ettei portviiniä tarjoilla liian lämpimänä. Huoneenlämpöisenä portviini ei ole parhaimmillaan.
  • Sopiva lämpötila riippuu viinistä. Portviini-instituutin mukaan valkoisen portviinin paras tarjoilulämpötila on 6-8 °C, rubyn ja vuosikertaviinien 12-14 °C ja tawnyn 10-12 °C.
  • Säilytä avattu portviini jääkaapissa. Kaikki portviinit, etenkään vintaget, eivät kestä pitkää säilytystä.
  • Yhdistele rohkeasti. Sinihomejuusto ja vintage-portviini on klassikkoyhdistelmä, mutta portviinit sopivat myös suklaan, leivonnaisten, pähkinöiden ja kuivahedelmien seuraksi. Kahvin seuraksi sopii iäkäs tawny, kevyiden jälkiruokien tai jopa vaniljajäätelön kanssa voi nauttia jäähdytettyä nuorta tawny-portviiniä.
  • Portviiniä voi tarjoilla myös ennen ateriaa. Erityisen hyvin aperitiiviksi sopii hyvin jäähdytetty kuiva valkoinen portviini.
  • Portviini-tonic syntyy valkoisen portin ja tonic-veden yhdistelmästä. Viimeistele juoma jäillä ja sitruunalohkolla.

 

© Anna Pöysä

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *