Porto – nähtävyydet

Portossa on hallittava määrä mielenkiintoisia nähtävyyksiä, etenkin arkkitehtuurin ja maisemien ystäville.

Dom Luís I -silta

Porton maisemaa hallitsee komea silta, joka yhdistää Porton ja Vila Nova da Gaian, jossa portviinikellarit sijaitsevat. Sen on suunnitellut Teophile Seyrig, jonka työn tulosta on kauempana keskustasta sijaitseva Maria Pia -siltakin. Sen hän tosin suunnitteli yhteistyössä Gustave Eiffelin kanssa.

1800-luvulla rakennettu holvisilta ei ainoastaan näytä vaikuttavalta, vaan sen voi ylittää kävellen. Ja vieläpä sillan korkeimmalta kohdalta! Joelle ja kaupunkiin avautuvat maisemat ovat hienot, eikä ole lainkaan hullumpi ajatus ylittää siltaa pimeän tultua.

Jokiristeilyt

Näkökulmaa kaupunkiin voi vaihtaa istahtamalla veneeseen. Risteilyjä on moneen lähtöön: yksinkertaisia kierroksia vaihtelevasti toimivien kuulokkeilla kuunneltavien selostusten kera sekä luksusristeilyjä illallisineen päivineen. Joelta näkyy Porton keskustan tärkeimmät nähtävyydet ja hauskan väriset Ribeiran vanhat rakennukset. Yllättävämpää on nähdä paatista käsin pienet ja rapistuneet jokivarren vehreään rinteeseen kyhätyt talot.

Risteilylippuja voi ostaa esimerkiksi Vila Nova da Gaian puolelta jokirannasta, josta risteilyt myös alkavat.

Torre dos Clérigos -kirkontorni

Porton keskustan maamerkki on puolestaan Clérigos-kirkon kellotorni. Se oli useamman vuoden suljettuna korjaustöiden vuoksi, mutta nyt sinne pääsee taas. 1700-luvulla rakennettun barokkitornin juju on arkkitehtuurin lisäksi näköala: 76-metriseen torniin voi kiivetä. Torniin pääsee lippua vastaan, kirkkoon ilmaiseksi. Nähtävyys on suosittu, joten seuraan kannattaa varautua.

Osoite: Rua de São Filipe de Nery
Metro: São Bento
Avoinna: Ma-su 9-19
www.torredosclerigos.pt

Kirjakauppa Lello

Kellotornin lähistöllä on Porton vähemmän perinteinen nähtävyys: kirjakauppa. Mittavan suosion vuoksi kirjakauppaan täytyy ostaa pääsylippu, ja jonottamiseenkin on syytä varautua.

1800-luvulla avattu, art nouveau -tyylinen kirjakauppa on kiistatta kovin kaunis, mutta on sen vetovoimaan eräs toinenkin syy. J.K. Rowling asui Portossa 90-luvulla englantia opettamassa ja kävi usein kirjakaupassa. Harry Potter -kirjojen fanit näkevät selviä yhteyksiä Lellon kirjakaupan ja velhokoulun kirjaston sekä Tylypahkan rappusten välillä.

Kirjakauppaan päästetään runsaasti väkeä kerrallaan, joten ainakin ajoittain tunnelmaa on vaikea väenpaljouden vuoksi aistia. Jos kaupasta ostaa kirjan, pääsylippu vähennetään sen hinnasta.

Osoite: Rua das Carmelitas 144
Metro: São Bento
Avoinna: Ma-pe 10-19-30, la 1o-19, su 11-19
www.livrarialello.pt

Taidemuseo Serralves

Porton modernia puolta edustaa puolestaan Serralvesin mahtava museo. Itse museorakennus on Portugalin kuuluisimman arkkitehdin, Siza Vieiran, työtä. Serralvesin villa taas edustaa 30-luvun arkkitehtuuria, ja sielläkin voi vierailla.

Esillä Serralvesissa on nykytaidetta. Näyttelyt ovat poikkeuksetta kovin laadukkaita ja kiinnostavia. Rakennusta ympäröi suuri ja vaikuttava puisto, jossa voi käydä ihmettelemässä esimerkiksi suurikokoista, pörröistä portugalilaista aasirotua. Visiittiin kannattaa varata vähintään puoli päivää, mutta päiväkin museossa menee.

Kannattaa myös tarkistaa, mitä tapahtumia Serralvesissa on – siellä järjestetään esimerkiksi jazz-konsertteja. Museossa on ravintola mukavine terasseineen, sekä erillinen kirjakauppa museokaupan lisäksi.

Osoite: Rua Dom João de Castro 210
Metro: Casa da Música; jatka matkaa linja-autoilla 201, 203, 502 e 504 ja jää kyydistä Boavistan liikenneympyrän pysäkillä.
Avoinna: Huhtikuusta syyskuuhun ti-pe 10-19, la-su ja pyhät 1o-20. Lokakuusta maaliskuuhun ti-pe 10-18, la-su ja pyhät 10-19.
www.serralves.pt

Casa da Música -konserttihalli

Porton konserttihalli on kovasta kilpailusta huolimatta kaupungin komein rakennus. Valkoisen kuution suunnitteli Rem Koolhaas, ja vuonna 2005 avatun Casa da Músican ohjelma on monipuolinen ja rohkea. Jos konserttiin ei ehdi, kannattaa ainakin käydä katsastamassa itse vaikuttava rakennus, joka on viimeistä piirtoa myöten parasta mahdollista konserttielämystä varten suunniteltu. Opastetulle kierrokselle osallistuminen on erinomainen idea!

Osoite: Avenida da Boavista 604-610
Metro: Casa da Música
Avoinna: Ma-la 9.30-19, su ja pyhät 9.30-18, sekä konserttien ajan.
www.casadamusica.com

Jardins do Palácio de Cristal -puisto

Vehreimmillään Porto on “kristallipalatsin” suurella puistoalueella. Useista pikkupuistoista eksoottisine kasveineen, suihkulähteineen ja vehreine polkuineen koostuva alue on loistopaikka kaupungin hälystä pakenemiseen. Alueen näköalapaikoilta voi katsella jokimaisemaa.

Osoite: Rua de D. Manuel II
Avoinna: Huhtikuusta syyskuuhun 8-21, muulloin 8-19.

Centro Português de Fotografia -valokuvamuseo

Valokuvauksestakin kiinnostuneita Porto hellii. Kaupungissa on suuri ja maineikas valokuvamuseo Centro Português de Fotografia, jonka vaihtuvissa näyttelyssä on esillä esimerkiksi maan eri alueiden vaiheita esitteleviä vanhoja valokuvia, sekä portugalilaisten valokuvaajien näyttelyitä. Museo sijaitsee entisessä 1700-luvulla rakennetussa vankilassa.

Osoite: Largo Amor de Perdição
Metro: São Bento
Avoinna: Ti-pe 10-18, su-la ja pyhät 15-19.
www.cpf.pt

 

Teksti: © Anna Pöysä, kuvat: © Ea Söderberg

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (1):

Ritva Vasala 28.07.2017 21:53

Olen menossa Porton syyskuussa 2017. Casa Musicassa on Lenard Cohenin konsertti 27.9, vierailuni aikaan. Onko sinulla tietoa pitääkö liput varata Suomesta etukäteen?

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Anna Pöysä 30.07.2017 22:11

Hei! Esiintyjistä etenkin Fonseca ja Palma ovat täällä varsin tunnettuja, mutta toisaalta konsertti on salissa, johon mahtuu yli 1000 katsojaa. Täällä englanniksi tietoa varauksista ja lippujen ostamisesta etukäteen: http://www.casadamusica.com/en/informacoes/perguntas-frequentes/. Hyvää reissua!

Vastaa
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *
Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *