Porto – kaupunginosat

Vierailijan näkökulmasta Portossa on kaksi keskeistä kaupunginosaa: ydinkeskusta Baixa ja jokirannan Ribeira. Vila Nova da Gaia ei varsinaisesti Portoon kuulu, mutta sen jokivarsi portviinikellareineen on olennainen osa visiittiä Portoon.

Baixa

Porton ydinkeskustassa on ravintoloita, nähtävyyksiä ja putiikkeja. Jos etsit mukavia ravintoloita tai terasseja, poikkea Rua das Flores -kadulle. Jos taas taide kiinnostaa, suuntaa Rua Miguel Bombardalle, jolla on useita pieniä gallerioita. Samalla suunnalla on myös Jardins do Palácio de Cristal, suuri puistoalue jolta avautuu näköala Douro-joelle. Yöelämän sydän on Galeria de Paris -katu, joka täyttyy illan mittaan. Kannattaa myös käydä katsastamassa São Benton juna-aseman maineikkaat, satavuotiaat Portugalin historiaa kuvaavat azulejo-koristekaakelit!

Tutustu Baixan hotellitarjontaan, tarkista ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Ribeira

Kun Baixasta laskeudutaan kohti jokea, saavutaan Ribeiran alueelle. Sitä leimaavat vanhat rakennukset, kapeat hämyiset kujat ja tietenkin itse Douro-joki. Ribeiran seudulla on myös paljon ravintoloita ja siellä kelpaa siemailla vaikka lasillinen portviiniä, myös illalla. Ravintolat on suunnattu pääosin turisteille, joten jos kulinaristisia elämyksiä ja paikallista tunnelmaa etsii, kannattaa suunnata ruokailemaan muualle. Ribeira kuuluu Porton vanhaan kaupunkiin, joka on Unescon maailmanperintölistalla.

Tutustu Ribeiran hotellitarjontaan, tarkista ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

Vila Nova da Gaia

Vila Nova da Gaian ja Porton välillä on aina ollut liikennettä. Douro-jokea pitkin myös kuljetettiin viini Douron viiniviljemiltä Vila Nova da Gaiaan varastoitavaksi. Tynnyrit kuljetettiin rabelo-veneillä, joita vieläkin näkee joella. Nykyään niillä tosin kuljetetaan turisteja. Olennaisin syy käydä joen toisella puolella on viinikellarit. Niitä on useita, ja kaikissa voi osallistua opastetulle kierroksille viininmaisteluineen. Myös jokiristeilyt lähtevät Vila Nova da Gaian puolelta. Sinne voi kävellä Dom Luís I -siltaa pitkin, ja sinne kulkee myös metro.

Tutustu Vila Nova da Gaian hotellitarjontaan, tarkista ajankohtaiset hinnat ja tee varaus tästä.

 

Teksti: © Anna Pöysä,  kuva: © Ea Söderberg

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *