Porto – kahvilat

Portossa on mahtavia iäkkäitä kahviloita ja somia vetelehtimiseen sopivia kahviloita.

Café Majestic

Jos Portossa jostain ihmeellisestä syystä kävisi vain yhdessä kahvilassa, sen täytyisi olla Majestic. Se on ainakin Portugalin kahviloista kaunein. Art nouveau -tyylinen kahvila avattiin 1900-luvun alkupuolella, jolloin siellä viihtyivät kosmopoliitit ja intellektuellit. Nykyisin Majesticissa voi käydä nautiskelemassa tyylikkään aamupalan kuohuviineineen, tai perinteisen iltapäiväteen. Ja tietysti kahvilasta saa portugalilaisia leivonnaisia ja kahvia. Luksustunnelma tuntuu hinnoissakin, etenkin Portugalin mittakaavassa kahvila on tyyris.

Osoite: Rua Santa Catarina 112
Metro: Aliados
Avoinna: 9.30-23.30, suljettu sunnuntaisin

Confeitaria Serrana

50-luvulla avattu Serrana puolestaan on pullahiirien paratiisi. Kahvilan maine perustuu esimerkiksi täydellisiin berliininmunkkeihin (Portugalissa niiden täytteenä on oranssia kreemiä, ja päällä pelkkää sokeria), mutta saa sieltä muitakin portugalilaisia klassikkoleivonnaisia, kuten pastel de natoja. Kannattaa irrottaa katse hetkeksi pullista ja vilkaista kahvilan kattoon: sitä komistaa hieno maalaus. Muutenkin miljöö on hieno. 1800-luvun lopulla siellä toimi kultasepänliike.

Osoite: Rua do Loureiro 52
Metro: São Bento
Avoinna: Viikonpäivinä 8-19

Cubik

Cubik ei ole pelkkä kahvila, vaan vintage-liike ja sisustusliike. Ja voisi sen sjioittaa yöelämälistaankin, sillä sitä voi hyvin sanoa baariksikin. Miksi ikinä sitä kutsuukin, Cubikissa kannattaa poiketa joko kahvilla, drinkillä tai ostoksilla.

Osoite: Travessa de Cedofeita 51
Metro: Aliados
Avoinna: Ma-ke 14-20, to-la 14-02

Leitaria da Baixa

Leitaria da Baixa on avara, soma ja rento kahvila josta saa myös hyvää teetä sekä kaakaota. Ja kakkua. Se on hyvä, sillä tällaisia paikkoja tarvitaan usein sateisessa Portossa.

Osoite: Rua de Passos Manuel 55
Metro: São Bento
Avoinna: Ma-pe 9-19, la 9-19.30

Casinha Boutique Café

Jos mielit brunssille, Casinha Boutique Café on pätevä vaihtoehto. Söpön kahvilan valikoima on laajempi kuin portugalilaisissa peruskahviloissa.  Listalla on räiskäleitä suolaisilla ja makeilla täytteillä, skonsseja, irtojäätelöä, juustokakkua ja keksejä. Kovempi nälkä talttunee keitolla tai salaatilla. Kahvilan pienellä pihalla on kiva istuskella aurinkoisena päivänä!

Osoite: Avenida da Boavista 854
Metro: Casa da Música
Avoinna: Ma-la 9-24, su 10-22

 

Teksti: © Anna Pöysä, kuva: © Ea Söderberg

 

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.