Porto

Porto on kiehtova yhdistelmä historiaa, designia ja arkkitehtuuria. Portviinin ja Douron seudun viinitilojen vetovoimaa ei myöskään ole syytä vähätellä!

Kaikki tuntuvat haluavan juuri nyt Portoon, Portugalin toiseksi suurimpaan kaupunkiin. Siitä on kirjoitettu niin Voguessa kuin New York Timesissakin. Ja matkailusivusto Tripadvisorin kymmenen nousevan kohteen listalla Porto komeilee kolmannella sijalla.

Mutta mikä Portoon sitten vetää? No ainakin pitkä ja vaiherikas historia, joka myös näkyy kaupunkikuvassa. Mutta ei sinne silkan historian vuoksi mennä. Portosta on kuin vaivihkaa tullut kiinnostava design-kaupunki, jossa voi historiallisen arkkitehtuurin lisäksi tutustua maan maineikkaimman arkkitehdin Siza Vieiran kädenjälkeen ja jossa näkyy myös luovien alojen opiskelijoiden läsnäolo. Kaupungissa järjestetään myös maineikas Primavera Sound -festari!

Portoon tuo tietenkin myös portviini, jota voi käydä maistelemassa portviinikellareissa. Kokonaisuuden viimeistelee sijainti kauniin Douro-joen varrella.

Hotellit

Porton hotellitarjonta on runsasta: yöpyä voi niin hulppeassa palatsissa kuin hauskassa hostellissakin. Monista hotelleista käsin voi tutustua kaupunkiin jalan. Erityisen paljon hotelleja on Santa Catarina -kadulla ja Miguel Bombardan tienoilla, joka tunnetaan myös taidegallerioistaan.

Kaupunginosat

230 000 asukkaan Porto on helposti hallittava kaupunki. Tärkeimmät osat ovat ydinkeskusta Baixa ravintoloineen ja nähtävyyksineen, sekä Unescon suojelma jokiranta Ribeira terasseineen. Joen voi ylittää jalan komeaa Dom Luís I -siltaa pitkin. Douron toinen puoli ei ole enää Portoa vaan Vila Nova da Gaiaa.

Nähtävyydet

Portossa vierailevaa hemmotellaan moderneilla ja historiallisilla nähtävyyksillä. Arkkitehtuurin ystäville Porto on suorastaan pakollinen kohde! Kaupungissa on myös maineikas nykytaiteen museo, Serralves, ja kenties koko maan makein rakennus, Casa da Música. Suosittuihin kohteisiin kuuluu myös muuan kiehtova kirjakauppa…

Portossa käydään tietenkin myös tutustumassa portviinin valmistukseen portviinikellarissa.

Ravintolat, kahvilat ja yöelämä

Portosta löytyy pikkuisia tascoja, joissa tarjoillaan paikallista herkkua, sisälmysmuhennosta. Toinen paikallinen herkku on tuhti francesinha-leipä, josta saa nykyisin kasvisversiotakin. Niiden lisäksi kaupungissa on kiinnostavia uusia ravintoloita, hurmaavia kahviloita, boheemeja baareja ja muutama maineikas klubikin.

Retket

Portosta on helppo käydä tutkimassa komeaa, Unescon suojelemaa Douron seutua. Vain Dourossa kasvavista rypäleistä valmistetaan portviiniä. On erinomainen idea viettää yö tai pari viinitilalla Douron jokilaaksossa!

 

Teksti: © Anna Pöysä, kuvat: © Ea Söderberg; hotellikuva © The Yeatman

Lissabon

Nazaré

Portugali

Anna Pöysä

Lissabonissa yli 10 vuotta asunut vapaa toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja Mondo Lissabon -matkaoppaan kirjoittaja.

Kommentit (0):

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *